שתף קטע נבחר
 

המפקח: קופות הגמל יפצו עמיתים

אחרי שנתיים וחצי הורה הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר למנהלי קופות הגמל לפצות חוסכים שהוראות שנתנו להעברת כספים עוכבו. בקופות הגמל מבטיחים לבצע "בדיקה יזומה"

המפקח על שוק ההון, פרופ' עודד שריג, פירסם אתמול (ד') החלטה לפיה נדרשות חברות המנהלות קופות גמל לפצות עמיתים שבקשותיהם למשיכת כספים, או להעברתם בין קופות או מסלולים, בוצעו באיחור.

 

ההוראות מתייחסות בעיקר לתופעה שארעה ברקע המשבר הכלכלי ב-2008, אז בקישו עמיתים רבים למשוך כספים או לבצע העברות מקופה לקופה. במקרים רבים קופות הגמל עכבו את העברת הכספים זמן רב ובחלקם אף לא בצעו את ההוראה.

 

במסגרת ההחלטה, הורה הממונה על שוק ההון לחברות המנהלות לשלם לעמיתים את הפיצוי המגיע להם עד סוף שנת 2011, בהתאם לכללי הפיצוי שנקבעו בהחלטה.

 

הפרשים וריבית פיגורים

הוראות הממונה קובעות כי במקרה של איחור בביצוע בקשת משיכה, נדרשת חברה מנהלת לשלם לעמית את הכספים שעמדו לזכותו במועד שנקבע בדין לתשלום הכספים, בתוספת ריבית פיגורים בגין תקופת האיחור. ככל שבתקופת האיחור, הניבו כספי העמית רווחים העולים על ריבית הפיגורים, נדרשת החברה המנהלת לשלם לעמית גם את ההפרש האמור.

 

כמו כן, נקבע כי במקרה של איחור בביצוע בקשות עמיתים להעביר את כספיהם מקופה לקופה או ממסלול למסלול, תשלם חברה מנהלת פיצוי, המחושב לפי נוסחה מיוחדת. חישוב הפיצוי מתבסס על ריבית פיגורים וכן על הפרשי התשואות שבין הקופה המעבירה לקופה המקבלת.

 

יש לציין כי מאוקטובר 2008 פורסמו כבר 2 טיוטות בנושא האחרונה שבהם פברואר 2010, כעת כאמור, פורסמה ההוראה הסופית.

 

ומה קרה בפועל עד ההוראה החדשה? במקרים בהם דרשו הלקוחות פיצוי - הגוף המנהל הסכים לתת להם ריבית פיגורים (שמחוייבת בכל מקרה על פי חוק). רק מי שהפעיל לחץ כבד במיוחד ונאלץ אף לעיתים להיעזר בשירות עו"ד, קיבל גם את הפרשי התשואות.

 

כמובן שהיו כאלו שלא פנו כלל בדרישה כל שהיא, כי פשוט לא הכירו את זכויותיהם, ולא קיבלו דבר (גם לא את מה שמגיע להם על פי דין).

 

באיגוד קופות הגמל אמרו בעקבות ההוראה החדשה, כי קופות הגמל יבצעו בדיקה יזומה ללקוחות אשר בקשו למשוך או להעביר את כספם לקופות אחרות, במהלך התקופה שבין יוני 2008 לבין דצמבר 2008, ובמידת הצורך יפצו, באופן יזום, את העמיתים על איחורים.

 

תשובות לשאלות החוסכים

בעקבות ההוראה החדשה, פרסם אגף שוק ההון שאלות ותשובות בנושא על מנת לסייע לחוסכים:

 

תוך כמה זמן חברה מנהלת נדרשת לבצע בקשה של משיכת כספים?

חברה מנהלת מחויבת לשלם את כספי העמית בתוך 4 ימי עסקים ממועד הגשת הבקשה.

 

תוך כמה זמן חברה נדרשת לבצע בקשה להעברת כספים בין קופות גמל?

לגבי בקשות להעברת כספים שהוגשו לפני אוקטובר 2008 – החברה המנהלת הייתה מחויבת להעביר את הכספים בתוך 7 ימי עסקים ממועד הגשת הבקשה.

 

לגבי בקשות להעברת כספים שהוגשו החל מאוקטובר 2008 – החברה המנהלת מחויבת להעביר את הכספים בתוך כ-20 ימי עסקים ממועד הגשת הבקשה.

 

תוך כמה זמן חברה נדרשת לבצע בקשה להעברת כספים בין מסלולים באותה קופה?

החברה המנהלת מחויבת להעביר את הכספים בתוך 3 ימי עסקים ממועד הגשת הבקשה.

 

אני חושב שהחברה המנהלת איחרה לבצע את בקשתי למשיכה/להעברת כספים. מה עליי לעשות?

החברה המנהלת מחויבת לבדוק את כל בקשות המשיכה או העברת הכספים שהוגשו לה בתקופת המשבר, דהיינו בתקופה שמיום 1 ביוני 2008 ועד ה- 31 בדצמבר 2008. החברה תקבע ביחס לכל בקשה האם היא בוצעה באיחור. במקרים שבהם העמית זכאי לפיצוי הוא יקבל מהחברה את הפיצוי בצירוף הודעה המפרטת את אופן חישוב הפיצוי עד לסוף שנת 2011.

 

עמית שהגיש בקשה קודם ליום 1 ביוני 2008, או לאחר יום 31 בדצמבר 2008, והחברה המנהלת איחרה לבצע את בקשתו, יכול לפנות לממונה על פניות הציבור בקופת הגמל שלו על מנת לברר את זכאותו לפיצוי. את פרטי ההתקשרות עם הממונים על פניות הציבור בחברות המנהלות ניתן למצוא באתר משרד האוצר,. ניתן לפנות בעניין זה גם ליחידה לפניות הציבור שבאגף שוק ההון, ביטוח וחסכון.

 

הגשתי בקשה לחברה מנהלת בתקופה שבין ה-1 ביוני 2008 לבין ה-31 בדצמבר 2008 והיא בוצעה באיחור, בתוך כמה זמן אקבל את הפיצוי המגיע לי?

ההכרעה קובעת לוח זמנים ליישום הוראות ההשבה. בהתאם לכך, על החברות המנהלות לשלם את הפיצוי לעמיתים עד לסוף שנת 2011.

 

מהו גובה הפיצוי המגיע לי בעת איחור בביצוע בקשה למשיכת כספים שהגשתי?

חברה מנהלת תשלם לעמית את הכספים שעמדו לזכותו במועד שנקבע בדין לתשלום הכספים, בתוספת ריבית פיגורים בגין תקופת האיחור.

במקרים שבהם הסכום שעמד לזכות העמית במועד שבו שולמו הכספים בפועל גבוה מהסכום המפורט לעיל, תשלם החברה המנהלת לעמית גם את ההפרש שבין שני הסכומים האמורים.

 

מהו גובה הפיצוי המגיע לי בעת איחור בביצוע בקשה להעברת כספים שהגשתי?

הוראות ההכרעה מבחינות בין בקשה שהוגשה לפני יום 1 באוקטובר 2008 לבין בקשות שהוגשו לאחר מועד זה, וזאת לאור התקנת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (העברת כספים בין קופות גמל), התשס"ח-2008.

 

ביחס לבקשות שהוגשו קודם ליום 1 באוקטובר 2008 נקבע כי חברה מנהלת תשלם לעמית את הכספים שעמדו לזכותו במועד שנקבע בדין להעברת הכספים, בתוספת ריבית פיגורים עבור תקופת האיחור. לסכום זה תיזקף תשואת הקופה המקבלת, בין אם הייתה חיובית ובין אם הייתה שלילית. במקרים שבהם הסכום שעמד לזכות העמית במועד שבו הועברו הכספים בפועל גבוה מהסכום המפורט לעיל, תעביר החברה המנהלת לחשבונו של העמית בקופה המקבלת גם את ההפרש שבין שני הסכומים.

 

ביחס לבקשות שהוגשו לאחר יום 1 באוקטובר 2008 נקבע כי חברה מנהלת תשלם לעמית את הכספים שעמדו לזכותו במועד שנקבע בדין להעברת הכספים, בתוספת תשואת הקופה המעבירה או הקופה המקבלת, לפי הגבוהה מבין שתי התשואות, בהתאם להוראות ההכרעה.

 

הגשתי פנייה ליחידה לפניות הציבור באגף שוק ההון, ביטוח וחסכון שבמשרד האוצר. הפנייה עוסקת בנושאים שההכרעה העקרונית מטפלת בהם. כיצד תטופל הפנייה שהגשתי?

הוראות ההשבה חלות גם על כל הבקשות שהוגשה בעניינן פנייה ליחידה לפניות הציבור באגף שוק ההון, ביטוח וחסכון שבמשרד האוצר. לפיכך, ככל שייקבע כי הבקשה בוצעה באיחור, החברה המנהלת תחויב לשלם את הפיצוי המתאים בהתאם ללוח הזמנים שנקבע בהוראות ההשבה.

 

אני חושב שהפיצוי שמגיע לי הוא גבוה יותר מאשר זה שנקבע בהכרעה. מה אוכל לעשות?

ההכרעה העקרונית מסדירה את הפיצוי המתאים במקרים של איחור במשיכת כספים או בהעברתם באופן כולל. מטבע הדברים, היא אינה מתייחסת לכל מקרה באופן פרטני. אם חלו נסיבות מיוחדות שההכרעה אינה מתייחסת אליהן, יש באפשרותו של העמית לפנות לחברה המנהלת את קופת הגמל או ליחידה לפניות הציבור, ולהציג אסמכתאות התומכות בטענותיו. יובהר כי ייתכנו מקרים בהם יידרש הפונה לפנות לערכאות משפטיות מוסמכות, בבקשה לקבל סעד מתאים.


פורסם לראשונה 16/03/2011 20:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על שוק ההון, עודד שריג
צילום: גדי דגון
מומלצים