מחיר הבושה: מי יפצה על חליפה שנקרעה באירוע?
חליפה שבה השקעתם את מיטב כספכם עלולה תמיד להיקרע, אך כשהדבר קורה באמצע אירוע חשוב עוגמת הנפש היא כפולה. לפניכם מספר תביעות שהוגשו בעניין בכמה אירועים נפרדים. בתי המשפט פסקו פיצויים, אך האם הם מספיקים לדעתכם כדי לפצות על המבוכה?
בין אם הוזמנתם כאורחים לחתונה, לברית או לאירוע אחר, ובין אם אתם הכוכבים הראשיים של הערב (חתן, כלה, חתן בר מצווה וכו'), ודאי לא תצפו למצוא את עצמכם בסוף הערב, או גרוע מכך - במהלך האירוע - עם המכנסיים למטה. היפרמות תפרים, קרעים או חורים הם אירועים שמתרחשים לעיתים כשמדובר בבגדים ומסתבר כי במהלך חגיגות חשובות, קורים לא מעט.
מה יעשה האורח האומלל אשר מכנסיו נקרעו במהלך ישיבה על כסא? ומה יעשה חתן נבוך, שמכנסיו נפרמו במהלך ריקוד והשאירו אותו חשוף לעיני כל? לפניכם תקריות שונות ולא נעימות במיוחד שאירעו לכמה חוגגים, באירועים נפרדים, לאחרונה. האם בית המשפט פסק פיצוי? האם הפיצוי היה מספק? תחליטו אתם.
החליפה נקרעה, הכלה רקדה לבדה
עוגמת נפש רבה ביותר נגרמה לחתן בשם יניב, אשר החליט לתבוע וזכה בפיצוי. ב-5 בנובמבר 2008 פנה יניב לחנות "פקטורי 54", בבעלות הנתבעת - חברת "אל שרד" בע"מ - כדי לרכוש חליפת חתן, לחתונתו שנערכה ב-18 בנובמבר 2008. בהמלצת נציגי החנות קנה יניב חליפת H BOSS תמורת 4,000 שקל. אולם, במהלך החתונה, בזמן שיניב רקד עם אורחיו, מכנסי החליפה נפרמו, באופן שגופו התחתון היה חשוף לעיני כל.
יניב החליט להגיש תביעה (יחד עם רעייתו) לבית המשפט לתביעות קטנות בפתח תקווה, במסגרתה טען, כי כתוצאה משארע, הוא נאלץ לשבת בחדר צדדי, זמן ממושך, כאשר אחיו ניסה למצוא עבורו בגד להחלפה. בסופו של דבר, אחיו נתן לו את מכנסיו, שהיו במידה קטנה מאוד עבורו, והוא נאלץ לשבת על יד השולחן עד סיום החתונה.
גם לכלתו נגרמה עוגמת נפש רבה, שכן היא נשארה לבדה ברחבת הריקודים ונאלצה לבקש סליחה מבני המשפחה והחברים. לדברי בני הזוג, היום החשוב והמיוחד של חתונתם נהרס, ונגרמו להם בושה ועוול.
בני הזוג ביקשו מחברת אל שרד החזר מלא של הסכום ששילמו עבור החליפה, אך נתקלו בסירוב. עמדת נציגי החברה הייתה, שבני הזוג עשו שימוש לא הולם במכנסיים, שכן בזמן החתונה יניב השתולל ברחבת הריקודים וכך עשה שימוש חריג ולא תקין במכנסיים.
השופט הרווי גרובס דחה את טענות החברה, וקבע כי היא לא התייחסה לטענות התובעים, לא ביקשה להביא את המכנסיים לבדיקת מומחה חיצוני ואף לא ביקשה לעיין בסרטי הווידאו של החתונה. השופט קבע, כי חליפת החתן לא החזיקה מעמד בערב החתונה ודי בכך להצדיק ביטול עסקת המכירה. על כן, על החברה להחזיר לתובעים את מלוא מחיר החליפה בסך 4,000 שקל.
באשר לעוגמת נפש נקבע, כי: "אין ספק שמדובר באירוע מביך ביותר אשר פגע פגיעה של ממש בערב חשוב ומיוחד מאוד בחיי התובעים". הסכום שנפסק עמד על 10,000 שקל. בסיכום, החברה חויבה לשלם לתובעים 14 אלף שקל וכן הוצאות משפט של 350 שקל. (ת"ק 15658-03-09 סוויסה ואח' נ' חברת "אל שרד" בע"מ).
החור הקטן גדול יהיה
מסתבר, כי גם כשהמכנסיים לא נקרעים בחתונה שלכם אלא באירוע אחר, עוגמת הנפש היא רבה ומצדיקה פיצוי: בית המשפט לתביעות קטנות בחיפה דן בתביעה של אדם שקנה באוגוסט 2008 מ"וונדום אופנה" בע"מ חליפה לרגל נישואיו, ושילם עבורה 2,600 שקל.
לטענת התובע, במשך שנה וחצי מאז הרכישה, הוא עשה שימוש בחליפה שלוש פעמים בלבד, כאשר בפעם השלישית, באירוע משפחתי, כאשר התכופף לשוחח עם אחיינו, נקרעו המכנסיים. בחודש פברואר 2010, פנה התובע אל חנות ונדום וביקש כי במידת האפשר, יתוקנו המכנסיים ואם לא ניתן לתקנם, יוחלפו במכנסיים חדשים. התובע נענה בשלילה ועל כן הגיש תביעה.
ונדום טענה מצידה, כי המכנסיים ניזוקו כתוצאה "מגורם אשר יצר חור קטן, שבעקבותיו נוצר הקרע הגדול בשעת מאמץ". עוד טענה ונדום, כי היא לא נותנת אחריות לבגד מעבר לשנה.
השופטת רננה גלפז-מוקדי החליטה לקבל את התביעה, וקיבלה את גירסת התובע לפיה לבש את המכנסיים בהזדמנויות ספורות בלבד, וכי אופיו של הקרע מתיישב עם הגרסה שהמכנסיים נקרעו כתוצאה מהתכופפות.
"בנסיבות, כאשר במכנסיים נעשה שימוש מועט ביותר, בשלוש הזדמנויות בלבד, הרי שהקרע שנגרם מעיד על פגם שהיה בהם .... ולפיכך, ממילא, על הנתבעת לשאת באחריות לכך", קבעה השופטת וחייבה את ונדום לשלם לתובע פיצוי של 1,500 שקל. (ת"ק 1596-06-10 וייס נ' ונדום אופנה בע"מ).
לא קיבלו את הפיצוי שהוצע - וישלמו הוצאות
ולפעמים, גם אם נגרם מפח נפש, כדאי לקבל את הפיצוי המוצע, אחרת אתם עלולים לצאת קירחים מכאן ומכאן. בית משפט השלום בקרית גת דן בתביעה שהגישו בני הזוג כהן כנגד מלון הולידיי אין באשקלון בשל אירוע שגרם להם לעוגמת נפש רבה, לטענתם.
בני הזוג כהן היו בחתונה במלון וישבו על כסאות שהמלון שכר מחברת "גיא אייל ציוד לאירועים" בע"מ. התברר, כי היה פגם כלשהו בכסא שעליו ישב מר כהן, המכנסיים שלו נתפסו ונגרם להם נזק שאינו ניתן לתיקון.
לטענת גברת כהן, הנזק קרה בתחילת האירוע, ועל כן נגרמה לה ולבעלה עוגמת נפש רבה והערב התקלקל להם לגמרי. בשל כך הגישו בני הזוג תביעה וביקשו פיצוי.
השופט אלון אינפלד קבע, כי גברת כהן לא הצליחה להוכיח את מחיר המכנסיים, ובהיעדר הוכחה יש להעריך אותם על הצד הנמוך - בסך של 300 שקל. באשר לעוגמת הנפש, נקבע כי כאשר אירוע כזה קורה במהלך חתונה, אפשר להבין שיש עוגמת נפש, "אם כי", כתב השופט, "הטענה, כי בעקבות כך התובע והתובעת הרגישו צער ברמה שחייבה אותם לעזוב מיד את האירוע נראית מעט מוגזמת בנסיבות העניין". השופט העריך את עוגמת הנפש שנגרמה לבני הזוג ב-600 שקל.
ואולם, בסופו של דבר החליט השופט שלא לפסוק לזכות בני הזוג את הסכומים הללו, שכן הוצע להם בעל פה ובכתב לקנות זוג מכנסיים חדש ולקבל פיצוי מהמלון, אך הם לא מימשו את האפשרות, אלא פנו לבית המשפט ולטענת השופט הם גרמו בכך להוצאות מיותרות, למלון ולחברת גיא אייל ציוד לאירועים בע"מ.
נקבע, כי יש מקום לחייב את בני הזוג בהוצאות המלון וחברת גיא אייל בסך 450 שקל כל אחד, אך מכיון שסכום ההוצאות מתקזז עם סכום הנזק, אף צד לא ישלם לצד השני.
אל תגזימו
אם קניתם בגדים חגיגיים ושילמתם במיטב כספכם, דעו כי במקרה מצער של תקלה בדמות קרע או פרימת הבגד במהלך אירוע, הסיכוי שתקבלו פיצוי על עוגמת הנפש שנגרמה לכם הוא גבוה למדי, לאור המקרים שהצגנו. אם תוכיחו את תביעתכם, השופט יקבל אותה ויפסוק כנגד החנות ולזכותכם. עם זאת, אם תגישו תביעה מוגזמת ו/או אם לא תיאותו לקבל את הצעת הצד השני, כאשר מדובר בהצעה סבירה, תביעתכם תידחה וייתכן שאף תחויבו בהוצאות.
*עו"ד אורנית אבני-גורטלר, עוסקת בכתיבה ועריכה משפטית .
**יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.