שתף קטע נבחר

 

מאוחר מדי? האו"ם יתמוך בסגר אווירי על לוב

מועצת הביטחון תצביע על הגבלת התעופה בשמי לוב, אבל רק לאחר שמדינות המערב התמהמהו - וקדאפי הדף את המורדים. ארה"ב תצביע בעד, למרות שאינה תומכת נלהבת במהלך

המהלך הדיפלומטי הבינלאומי להגבלת התעופה בשמי לוב מגיע לישורת האחרונה, לאחר שעבר לא מעט מהמורות בדרך. היום (ה') צפויות 15 המדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם להצביע על טיוטת החלטה בנושא שמובילות בריטניה, צרפת ולבנון. הגבלת התעופה, מלבד הפעלת לחץ נוסף על משטרו של שליט לוב, מועמר קדאפי, אמורה להגביל את יכולת הכוחות התומכים בו להמשיך ולהפציץ את כוחות המורדים במדינה.

 

 

ועד כמה באמת יהיה סגר כזה, אם יאושר,

אפקטיבי מול הצלחותיו הצבאיות של קדאפי והרג של אזרחים במדינה?

 

ראש המודיעין הלאומי האמריקני, ג'יימס קלאפר, אמר לאחרונה בתדרוך לקונגרס שבאמתחתו של קדאפי כ-80 כלי טיס מסוגים שונים, אך שרובם אינם מתקדמים ויתקשו "לירות ישר". זו כלל הנראה הסיבה שהאמצעי המרכזי בו הוא השתמש כדי לדחוק את המורדים אחורה הוא ארטילריה וכוחות קרקעיים. כשמתחשבים בעובדה זו, לרבים קשה להאמין שעל אף כל המאמץ הדיפלומטי, הוא יהיה אפקטיבי. 


מאבדים גובה? מורד במשטר קדאפי בראס לנוף (צילום: רויטרס)

 

לצד הגבלת התעופה, ההחלטה שתובא להצבעה כוללת צעדים נוספים נגד משטר קדאפי. חברות מועצת הביטחון דנו אל תוך הלילה בפרטי התוכנית המבצעית, באזורים עליהם צריך להגן והיכן יש ליצור מעברים בטוחים לאוכלוסיה. חברות המועצה, על פי דיווחים, עברו בקפדנות על כל פיסקה, נוכח ההסתייגויות הרבות מפעולה צבאית שהביעו גרמניה, רוסיה, הודו ובעיקר סין - שבעצמה מדכאת מפגינים וגורמי אופוזיציה, וזקוקה לנפט הלובי.

 

אובמה: "שהאו"ם יורה על הפצצת לוב"

ארצות הברית, שלא נראית כתומכת נלהבת בהגבלת התעופה, ככל הנראה תצביע בעדה. ככל הידוע, האמריקנים סבורים שהמצור האווירי מגיע מאוחר מדי בכדי להשיג את ההשפעה הרצויה. הם מצדדים דווקא במצור יבשתי שימנע מקדאפי להכניס טנקים וארטילריה לבנגזי, מעוז המורדים האחרון במדינה. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אף קרא באחרונה לאו"ם להורות על התקפות צבאיות על כוחותיו של קדאפי, ובעיקר על טנקים וכלי ארטילריה. כך על פי שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון.


"פעולה צבאית בלוב - רק בהובלת קואליציה בינלאומית". קלינטון (צילום: AP)

 

"ארה"ב עדיין מתעקשת על כך שכל פעולה צבאית חייבת להתבצע בהובלה של קואליציה בינלאומית שכוללת את שכנותיה הערביות של לוב", אמרה אתמול קלינטון.

 

האמריקנים לא רוצים למצוא עצמם מסובכים צבאית וכלכלית בעוד הרפתקה מול מדינה מוסלמית, במיוחד כשהם עדיין עמוק בבוץ בעיראק ובאפגניסטן. הם חוששים שעול אכיפת הסגר ייפול על כתפיהם, ותובעים שותפות ערבית פעילה ביישום כל החלטה להגנה על אזרחים לובים. לא ברור עד כמה יכולות מדינות ערב, גם החזקות שבהן, לעמוד בתביעה זו. גם מדינות אירופה כמו צרפת ובריטניה, ככל הנראה ידרשו לסיוע אמריקני ע מת לאכוף סגר אווירי על לוב.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה אמש לכתבים ש"יש צורך לשקול צעדים מעבר למצור אווירי". לעומתה, נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, קרא אתמול לחברות מועצת הביטחון לתמוך במצור אווירי על לוב ולמנוע בכך התקפה של מטוסי קרב של משטר קדאפי על המורדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון. יחליטו סוף סוף?
צילום: AFP
קדאפי. לא בטוח שהוא צריך לדאוג
צילום: AP
המורדים בלוב. הסגר האווירי יסייע להם?
צילום: רויטרס
מומלצים