הנזק בעקבות היעדר הגז המצרי: 234 מיליון ש'
עולה חסרונו של גז טבעי ממצרים עולה לחברת החשמל 6 מיליון שקל ביום, בשל השימוש בפחם, בסולר ובמזוט על מנת להמשיך ולעמוד בביקוש, גם כש-40% מחומר הגלם לא מסופק. EMG חזרה להזרים גז, אך לא בתפוקה מלאה
חסרונו של הגז המצרי בישראל גרם לנזק בשיעור של כרבע מיליארד שקל - כך עולה מחישוב ההוצאות העודפות של חברת החשמל ביחס למספר הימים שבהם הגז מצפון סיני לא זרם.
מנתוני משרד התשתיות, כפי שהוכרזו בידי מנכ"ל המשרד שאול צמח בכנס הרצליה האחרון, עולה כי עלות חסרונו של הגז המצרי נאמדת ב־6 מיליון שקל ביום. מאחר שהגז המצרי חסר למשק הישראלי במשך 39 יום, יוצא שהעלות העודפת מגיעה ל־234 מיליון שקל. מקור העלות נעוץ בשימוש החורג בפחם, בסולר ובמזוט שביצעה חברת החשמל כדי לעמוד בביקוש לחשמל.
עד הפסקת הגז המצרי ייצרה חברת החשמל כ־45% מהחשמל שלה בגז טבעי, כאשר ים תטיס סיפק 60% מהגז ו־EMG סיפקה 40% ממנו.
בשעות הערב שלשום הודיעה EMG ללקוחותיה בישראל שהזרמת הגז צפויה לחזור לאטה. בניגוד לשש הכרזות קודמות על חזרתו של הגז, הכרזה זו אכן התאמתה והזרמת הגז חודשה. מדובר בהזרמה ראשונה מאז הפיגוע החבלני במתקני EMG בצפון סיני ב־5 בפברואר, שבעקבותיו הושבתה הזרמת הגז לישראל.
עם זאת, חרף חידוש הזרמת הגז, עדיין לא ברור מתי תחזור EMG לספק את מלוא התפוקה שלה התחייבה. ההערכות במשק האנרגיה הן כי מדובר בכמה ימים. בתחילת השבוע נעשה ניסיון ראשון להזרים את הגז בצינורות מצפון סיני לנקודת הקליטה באשקלון, אולם בשל דליפה בצינור ההזרמה הופסקה.
עתה ההזרמה מתקיימת כסדרה, אולם בלחץ נמוך כאשר הגז המוזרם הוא באיכות נמוכה, במטרה לבחון את תקינות מערכת ההולכה לכל אורכה. איכותו הנמוכה של הגז עשויה לפגוע בצינורות או להביא לשריפה יעילה פחות בתחנות הכוח של חברת החשמל, אם תימשך לאורך זמן.
עד לחזרה להזרמת גז בתפוקה מלאה של 2.1 מיליארד מ"ק בשנה - היקף החוזה בין חברת החשמל ל־EMG - תמשיך חברת החשמל להשתמש בגז ישראלי ובפחם בשיעור גבוה יותר מכפי שעשתה עד הפסקת ההזרמה.
בתחילת פברואר 2010 פרסמה אמפל, שבאמצעותה מחזיק יוסי מימן ב־12.5% מ־EMG, את היקף החוזה בינה לבין חברת החשמל - 6 מיליארד דולר למשך 20 שנה, שהם כ־300 מיליון שקל בשנה ו־25 מיליון דולר בחודש. מימן מחזיק בעוד כ־8% ב־EMG באמצעות מרחב, ובסך הכל ב־20.66% מספקית הגז, כך שבחישוב הפסקת ימי הזרמת הגז נרשם למימן הפסד הכנסות פוטנציאלי של כ־6.5 מיליון דולר.
פיצוץ צינור הגז במצרים
צילום: AFP
מומלצים