אישום בסחיטה: "לא תישן כל עוד הכסף לא יוחזר"
העבריין עיזאת חמאד ו-16 אחרים מואשמים בפרשת "עץ הרימון" בסחיטה בכוח ובאיומים, בקשירת קשר לביצוע פשע ובעבירות אחרות. "אם לא תביא את הכסף תהיה מלחמה", איים אחד הנאשמים ממשפחת עזרא על מתלונן בעת שהעיד במשטרה
"תראי, עוד היום את תקבלי את הבן שלך משותק על כסא גלגלים". "אם לא תביא את הכסף היום תהיה מלחמה". "כל מי שאני אראה יקבל מכות". "כל יום שאתה לא משלם הבום שלך יהיה גדול יותר". "לא תישן טוב כל עוד הכסף לא יוחזר".
הציטוטים הללו שייכים לכדורי עזרא, אחד מ-17 עבריינים הנאשמים בסחיטת הענק, במסגרת פרשת "עץ הרימון" - במהלכה נסחטו בעלי עסקים באזור המרכז. בין הנסחטים, עשרות בעלי עסקים, בהם גם בכירים במשק, כדורגלן הפועל תל-אביב, עומרי קנדה - ואפילו "מלך השוק האפור" בעבר, שלי נרקיס. זהותם של שני עדי המדינה בפרשה נאסרה לפרסום.
בכתב האישום, שהוגש היום (ג') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, מואשם העבריין עיזאת חמאד (45) בקשירת קשר לביצוע פשע, בסחיטה בכוח ובאיומים, בניסיון להיזק בחומר נפיץ, בהיזק בחומר נפיץ, ובנשיאת והובלת נשק. פרט לחמאד, נאשמים בעבירות אלה גם דוד עזרא (29), חי עזרא (27), יעקב אטיאס (44) ונסים אלעזר (38).
לא בחלו בשימוש בנשק חם. הנאשמים בפרשה (צילום ארכיון: עופר עמרם)
גונן בן-עזרא, אילי מדנפרוסט ואליק אהרון קריכלי מואשמים בנשיאת נשק ובהיזק בחומר נפיץ, ובפרשה מואשמים גם יוסי טויל (33), עבד אבו-שאהב (41), מרק קורובוב (22), עומרי עודה (20), עבדאללה אגבריה (19), דורראם יתים (27), קובי יוסוף (30) ודורון בלולו (39).
בכתב האישום מפורטים בהרחבה האיומים שבהם נקט בעיקר כדורי עזרא, בן 31 מאור יהודה, כלפי אחד המתלוננים, שנקלע לחובות בשל הימורים. "רק על כסא גלגלים אני ארכיב אותך", כתב לו כדורי במסרון. בהזדמנות אחרת, בעת שהמתלונן העיד בפני חוקרי המשטרה, הוא קיבל שיחת טלפון מהנאשם: "אם לא תביא את הכסף תהיה מלחמה", איים כדורי, והוסיף איום גם על בני משפחתו במילים: "כל מי שאני אראה יקבל מכות".
נשק חם, אלימות אכזרית וחטיפה
פרקליטות מחוז תל-אביב הגישה באמצעות עורכי הדין תמר אניס וסולי לביא בקשה לעצור את הנאשמים עד תום ההליכים המשפטיים נגדם. בבקשה נכתב כי מעשיהם של הנאשמים מלמדים שהם "אינם בוחלים בשימוש בנשק חם ובנכונות ליטול את הסיכון שאזרחים חפים מפשע ייפגעו כתוצאה ממעשים שכאלה". באחד המקרים, מצויין בבקשה, נקטו הנאשמים "באלימות קשה ואכזרית נגד חלק מהמתלוננים ואף לכדי חטיפה של אחד המתלוננים".
עוד נכתב בבקשה כי מסוכנותם הרבה של הנאשמים כלפי אנשי העסקים שסחטו בפרט, וכלפי הציבור הרחב בכלל, נלמדת לא רק מעברם הפלילי העשיר, אלא גם "מאופי ביצוע העבירות, תקופת הזמן הארוכה בה בוצעו, השיטתיות והאכזריות שאפיינו אותן".
אתמול הותר לפרסום כי המשטרה עצרה לאחרונה 24 עבריינים במסגרת חקירת פרשה של סחיטת דמי חסות מבעלי עסקים במרכז. מעצרם התאפשר הודות להחדרת סוכן סמוי, ולאחר ששני עבריינים חצו את הקווים והסכימו לשמש עדי מדינה נגדם.
במשטרה מגדירים את הפרשה כאחת מפרשות הסחיטה הגדולות שידעה המדינה.
בידי היחידה המרכזית של מחוז תל אביב בפיקודו של ניצב-משנה שלומי מיכאל תלונות ועדויות של עשרות אנשים שנסחטו על-ידי העבריינים ושליחיהם. לטענת המשטרה, השיטה שבה פעלו ארגוני הפשיעה עבדה כך: במסלול אחד העבריינים פעלו לסחוט בעלי עסקים, לא רק כאלה שנקלעו למצוקה כלכלית אלא גם בעלי חברות ענק במשק. המסלול השני היה התערבות בסכסוכים עסקיים או בין אנשים בעולם התחתון. "הם היו מתערבים בסכסוכים שלא קשורים אליהם", הסבירו בימ"ר תל אביב, "גובים סכומים של מאות אלפי שקלים, וקונסים אנשים שלא היו עומדים בלוחות הזמנים שלהם".