לילה טוב? 10 טיפים לשינה רציפה אצל ילדים
אחרי עוד סיפור שהקראנו, עוד כוס מים ועוד פיפי אחרון, אנחנו כבר מוכנים להתרווח בסלון ולהפוך שוב מהורה לאדם רגיל - אבל הילד נזכר שהוא רעב, וצמא, ורוצה להיות איתנו רק עוד קצת. איך מרגילים לישון לילה שלם רצוף ורגוע?
אם תבדקו באופן אקראי אצל 100 הורים לילדים בגיל הרך מהו הדבר שהם היו הכי רוצים לקבל במתנה בתקופה זאת של חייהם, רובם יגידו מיד וללא היסוס - שמונה שעות שינה! שמונה שעות של שינה מתוקה, עמוקה ורציפה, במשך לילה שלם - ללא הפרעות, ללא מבקרים בלתי קרואים... זוכרים דבר כזה?
במסגרת עבודתי אני פוגשת הורים רבים מדי שכבר שכחו מתי היתה הפעם האחרונה שבה חוו את החוויה ההכרחית הזאת לגוף ולנפש. למעשה, הם מתייחסים לעייפות הכרונית כבר כאל עובדת חיים בלתי ניתנת לשינוי. האומנם כך?
מים, פיפי, ו"סיפור אחרון ודי"
כולנו מכירים את זה: כבר סיפרנו סיפור אחד או שניים, לא פעם נעתרנו גם לסיפור שלישי "אחרון ודי", ליווינו לשירותים, הבאנו כוס מים, ושוב כיסינו בשמיכה. עכשיו אנחנו בסלון, מנסים להתחבר לחלקים אחרים שלנו שאינם בהכרח הוריים, והנה שוב מפציע הזאטוט: כואבת לו הבטן, הוא לא יכול להירדם, הוא בכלל לא עייף, הוא רוצה להיות רק עוד קצת איתנו ובעצם הוא נזכר שלא אכל ועכשיו הוא ממש ממש רעב!
לפעמים אנחנו מרגישים קצת לא בסדר בהתעקשות על כך שהילד ילך לישון, הרי בסך הכל לא היינו איתו הרבה שעות וכבר אנחנו רוצים "להיפטר ממנו"? אולי באמת לא הספיק לו הזמן המשותף? אולי אנחנו מעבירים לו מסר שהוא לא רצוי?
חשוב שתדעו: הדרישה שלכם לגיטימית! הלילה נועד לשינה, ושינה היא אחד מ"אבות המזון" החשובים לגדילה ולהתפתחות. רוב היכולות המרשימות הקשורות בקוגניציה, בהתפתחות חברתית, רגשית וגופנית וברכישת שפה מתרחשות בשעת השינה. עד גיל שנתיים ישן התינוק בממוצע יותר שעות מאשר הוא ער, ובמהלכן מגיע המוח לתשעים אחוז מגודלו הבוגר. עד גיל חמש, למעשה, זמן השינה גדול מזמן הערות.
בשלב מסוים אנו מצפים מהילד שיישן לילה שלם. אין לנו עוד כוח ללכת שוב מהמיטה החמימה אל חדר הילדים, באיברים כבדים, בעיניים כמעט עצומות ובתחושות קשות עייפות נוראית המלווה בכעס, ברגשות אשם ובחוסר אונים. הדבר קשה שבעתיים כשאנו חושבים על יום המחרת, שבו נצטרך להתייצב ערניים ויעילים בעבודה.
אז איך מגיעים למצב שבו אחרי ה"לילה טוב" שאמרנו לילדים מתחיל באמת לילה טוב? הנה 10 כללים ליצירת השינוי, לטובת לילות ארוכים ורגועים:
1. בדיקה עצמית
בדקו את עצמכם: עד כמה אתם שלמים עם הפרידה בלילה? על מה אתם חושבים כשמדובר בשינה? מגוון תחושות יכולות לצוף - רחמים, געגוע, דאגה ואולי גם הפחד להחמיץ אירועים חשובים בזמן השינה. הפרידו בין התחושות שלכם לתחושות הילד. אתם חשים החמצה? הוא לא בהכרח חש גם כך. זה לסדר להיפרד לכמה שעות למילוי מצברים, ולהיפגש שוב רעננים ושמחים יותר.
2. הבנת חשיבות השינה
חשוב שההורה יבין את חשיבות השינה עבור ילדיו וגם עבורו כאדם: ילד ישן מתפתח טוב יותר, והורה ישן הוא הורה סבלני, מכיל ושמח יותר.
3. שותפות בין בני הזוג
הרבה יותר קל בשניים, כשיש שיתוף פעולה. בנו תוכנית משותפת עם בן או בת הזוג, כששניכם תומכים, מעודדים ומזכירים זה לזה את חשיבות העניין.
4. הצהרת כוונות
בשעות אחר הצהריים ידעו את הילדים שמהיום והלאה נוהל השינה משתנה. פרטו ככל האפשר את החוקים והשלבים החדשים בבית.
5. מורידים הילוך
המעבר משינה לערות קשה מאוד לילדים, שהם אוכלוסייה פעלתנית במיוחד, ואנחנו יכולים לסייע להם. כשעה וחצי לפני השינה הורידו בהדרגה את רמת הגירויים בבית - סגרו את הטלוויזיה, סדרו את הצעצועים, עמעמו את האורות וכן הלאה. אפשר להשמיע מוזיקה נעימה ואפילו להדליק נרות, כל זה כדי להשרות שקט ורוגע שיעזרו לילדים "להוריד הילוך".
המעבר משינה לערות קשה מאוד לילדים (צילום: shutterstock)
6. שגרת התארגנות
חזרו באופן יומיומי על הפעולות הקבועות שלפני השינה - ארוחת ערב, אמבטיה או מקלחת, ארגון הבגדים והתיק למחר. הקביעות והחזרתיות מייצרים יציבות וביטחון, הילדים יודעים מה מצופה מהם ומתנהגים בהתאם.
7. טקס שינה
צרו טקס לפני השינה עצמה, עם סיפור, מוזיקה שקטה, שיר ערש, מסאז' בכפות רגליים או כל דבר שנעים לכם ולילד. זה גם הזמן הטוב ביותר לשיחה שקטה המסכמת את היום ומייצרת חוויה חשובה של "ביחד".
8. כשהילד מתעורר באמצע הלילה
אם הילד קם באמצע הלילה, גשו אליו אבל אל תדליקו את האור או תוציאו אותו מהמיטה. היו לידו, הניחו עליו יד, אבל אל תיצרו גירויים. עמדו ליד המיטה שלו במשך כמה דקות וחזרו לחדרכם. המסר שאתם מעבירים הוא "שום דבר מעניין לא קורה בלילה, אמא לא משתפת פעולה, אפשר לחזור לישון".
9. עקביות, עקביות, עקביות
חזרו על שגרת הערב, טקס השינה ואופן התגובה בלילה בכל לילה מחדש, עד שהילד יבין שאתם רציניים ומתכוונים לכל מילה שאמרתם - אין את מי להפעיל או מה להרוויח בלילה, ומה שנשאר זה פשוט לישון.
10. עידוד ותשבוחות
בכל בוקר שבחו את ילדיכם על ההשתדלות ועל ההישגים, גם אם המטרה עדיין לא הושגה במלואה. מילה טובה תמיד תגביר את המוטיבציה להמשיך ולהשתדל.
ודבר אחרון, לא פחות חשוב - גם אם תהיה נסיגה בעקבות מחלה, בקיעת שיניים או סתם לילה קשה במיוחד, אל ייאוש. חזרו תמיד לתוכנית המקורית. כמו שזה הצליח בפעם הראשונה, זה יצליח גם בפעם השנייה ואפילו מהר יותר. שיהיה לילה טוב.
הכותבת היא יועצת משפחתית, מנחת קבוצות הורים בכירה במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים, מנהלת פורום במכללת הורים בראשון לציון.