השבוי האלקטרוני: כך תאתרו מחשב שנגנב
המחשב שלכם נגנב? לא נורא: יש תוכנות שידווחו לכם על המיקום שלו, יצלמו את הגנב ואפילו ישמיעו אזעקה מהרמקולים. כך תאתרו מחשב גנוב ותעזרו למשטרה להשיב את חברכם השבוי
<< הג'ובסים: הומר וסטיב קרובי משפחה
פריצות הן מכת מדינה בישראל. לא משנה כמה סיורים יש ביישוב שלכם, כמה שוטרים מסתובבים ברחבי העיר או אם על הדלת שלכם יש יותר מנעולים מהדלת של סיינפלד - הפורצים יצליחו להגיע אליכם. הטלוויזיה והקולנוע הביתי שלכם די בטוחים: הגנב הממוצע מעדיף לחפש מפתחות למכונית, תכשיטים ומחשבים ניידים.
אז מה עושים? אפשר להתקשר למשטרה, וגם לשים פתק בכותל (זה אפקטיבי בערך באותה מידה). בגלל שיש בישראל פריצות רבות בכל יום, הסיכויים שרב פקח שועלי ימצא דווקא את המקבוק שלכם הוא אפסי ומטה. אבל יש מה לעשות.
השבוע נגנב האייפד של יקי דיין. הוא השתמש בתוכנות ההגנה המובנות בו כדי לנטרל את המחשב מרחוק, ולהגיע עד לבית הגנב. אחרי שהעבריינים הבינו שעלו עליהם, זרקו את האייפד מהחלון. הסיפור הזה הוא דוגמה למה שכל אחד מכם יכול לעשות כשהמחשב שלו נגנב: למצוא אותו בעצמו, ובקלות.
מנטרלים ומאתרים, אבל לא שוברים ברכיים
אחרי הגניבה, יש שלושה דברים שתרצו לעשות: לנטרל את המחשב מרחוק, לאתר אותו, לדווח למשטרה ולשבור לגנב את הברכיים. טוב, אולי ארבעה דברים.
כדי שתוכלו לבצע פעולות במחשב הגנוב שלכם, הוא יצטרך להיות מחובר לרשת. סביר להניח שהגנב יפעיל את המחשב כדי לראות שהוא תקין וכדי לפרמט אותו (בכל זאת, אף אחד לא יקנה מחשב ששמו "ה-VAIO של קובי"). אבל הוא גם יצטרך לחבר אותו לרשת בעצמו - דבר שפחות סביר שיקרה. לכן, תוכנות ההגנה מפני גניבה עושות את זה בעצמן.
אחת התוכנות הטובות בתחום היא GadgeTrak, שמסוגלת להציג את המיקום שלו ואפילו לצלם את הגנב על ידי מצלמת הרשת של המחשב. ברגע שהגנב יפעיל את המחשב, התוכנה תבצע חיתוך של רשתות WiFi בסביבה, ותשלח מיילים עם נתוני המיקום למשתמש. אפשר לקבל כך את מיקום המחשב בדיוק של עשרות מטרים. היא מתאימה גם לפי.סי וגם למק, ועולה 34 דולר לשנה.
אפשרות אחרת היא LoJack, שפועלת בצורה דומה וממוקמת בתוך ה-BIOS (תוכניות הבסיס) של המחשב שלכם. היא נמכרת במספר חבילות, כשהבסיסית שבהן עולה 40 דולר לשנה. שתי התוכנות גם מנטרלות את המחשב מרחוק.
לא רוצים להוציא הרבה כסף על תוכנות אבטחה סופר משוכללות? אין בעיה: נסו את Prey, תוכנה שעושה את רוב מה עושות לוג'ק וגאדג'טרק, ובחינם. אחרי שהגנב יפעיל את המחשב, תקבלו גם את המיקום שלו והמחשב גם ישמיע קולות של אזעקה ויציג את ההודעה "THIS IS A STOLEN COMPUTER!".
לפי החוק, מותר לכם להשתמש באמצעי המעקב כדי לאתר את רכושכם שנגנב, אולם עדיין יהיה עליכם להגיש תלונה למשטרה, שתקבע בעצמה כיצד יש לפעול במקרה. כשאתם מגישים את התלונה, הציגו לשוטר את המידע שסיפקה התוכנה - מיקום, תמונה של העבריין ועוד, על גבי מחשב נייד אחר. המודעות מומלץ שלא להגיע בעצמכם אל ביתו של הפושע. גם כדי שלא תסכנו את חייכם, וגם בגלל שעל אף שאתם ממש רוצים וממש מגיע לו - רק למשטרה עצמה מותר לשבור עצמות של פושעים.
עלי באבא וארבעים הסיסמאות
יש עוד דרכים להפוך את המחשב שלכם לפחות ידידותי לגנבים. קודם כל, חשוב להקפיד על סיסמה עדכנית. ישראלים רבים לא שמים סיסמה על המחשב שלהם. "מה, רק אני משתמש בו גם ככה", חושבים לעצמם. יש גם כאלה שמחזיקים על שולחן העבודה קובץ בשם "סיסמאות", ובו קופון חינם לכל שירותי הרשת שלהם - מייל, אתר הבנק, פייסבוק ומה לא. יש לכם קובץ כזה? טוב מאוד. תמחקו אותו; מחשב כזה הוא הפתעה משמחת לכל גנב. איך בוחרים סיסמה טובה למחשב? לפי המדריך הזה.
בנוסף, מומלץ להצפין את הכונן הקשיח שלכם: מחשב שהגנב לא יוכל למחוק, הוא מחשב שיהיה לו יותר קשה להיפטר ממנו. יתכן שהוא ישאיר את המחשב אצלו "בינתיים" - מנהג ישראלי ידוע - מה שיתן לרשויות יותר זמן לנסות ולאתר את הגנב. איך מצפינים קבצים וכונננים? בעזרת המדריך שלנו בנושא.
ישנם גם בכלים פיזיים פשוטים שיכולים להקשות על הגנב כשהוא מגיע לביקור נימוסין. כדי להימנע מגניבה של המחשב הנייד שלכם, אפשר להשתמש במנעול קנזינגטון (שהוא אמנם לא עמיד למגזרי תיל, אבל יתכן שהגנב לא ירצה להתעסק איתו ויפסח על המחשב) או בכספת.
לא רוצים להתעסק עם כספות וכבלי ברזל? אפשר פשוט להסתיר את המחשב. במקומות שבהם לא סביר שהגנב יחפש - כמו בתוך כרית של ספה למשל. האמת הכואבת היא שיש סיכוי נמוך להשיב מחשב שנגנב. לכן אנחנו ממליצים לגבות את הלפטופ באופן תקופתי, ברשת או בכונן חיצוני.
תקציב המדינה: הדור הבא >>