שתף קטע נבחר

השעון מתקתק: "הזמן פועל לרעת ים המלח"

בסיור שנערך בבריכות האידוי בים המלח, שם המפלס מטפס בהתמדה, הבהיר יו"ר השדולה להצלת ים המלח כי כל רגע שחולף - מגביר את הנזק וכי יש לפעול במהירות לקידום קציר המלח. ברשות הטבע והגנים התריעו: עליית המפלס תהפוך את הזרימה בנחל עין בוקק

חלופת העתקת המלונות של ים המלח והקמת סוללת ענק כדי לפתור את בעיית עליית המפלס באגן הדרומי וסכנת ההצפה כתוצאה מכך - תוביל לנזק סביבתי בנחלים ובוואדיות במדבר יהודה. כך הזהיר היום (ה') ניר פפאי, סמנכ"ל החברה להגנת הטבע. הדברים נאמרו במהלך סיור שארגנו באזור החברה, התאחדות המלונות והשדולה להצלת ים המלח.

 

עוד בנושא:

דיבורים כמו חול: מפלס ים המלח ממשיך לצנוח

מי מעכב את התוכנית לשיקום ים המלח?

המשרד להגנת הסביבה בעד קציר מלח בים המלח

 

הסיבה להרס האקולוגי הצפוי נובעת לדבריו, בשל הצורך בכריית מיליוני קו"ב של חלוקים וחומרי קרקע מאזור הנחלים והוואדיות במדבר יהודה - לצורך הקמת סוללה בגובה 5 מטרים, שתקיף את שפת בריכות האידוי, הסמוכות למלונות. "זו כרייה בהיקפים עצומים, כי הסוללות שיוקמו הן אדירות מימדים. בנוסף, יהיה צורך בתנועה מאסיבית של משאיות שיקחו את החומרים הללו מהמדבר אל אזור הבריכות, והנזק הסביבתי שייגרם הוא חמור", הוא הדגיש.

 

סגן מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, גלעד גבאי, הבהיר בשיחה עם ynet, כי הזמן פועל לרעת הטבע. "אם לא יפעלו מהר והמפלס ימשיך לעלות, זה עשוי לשנות את זרימת נחל בוקק. הנחל הזה שמתנקז היום לתוך הבריכה התעשייתית יתחיל לזרום הפוך".

 

יו"ר השדולה להצלת ים המלח בכנסת, ח"כ ניצן הורוביץ, הבהיר גם הוא כי הזמן פועל לרעת המקום. "המצב בים המלח מזעזע. אחד מפלאי תבל נהרס עקב פגיעה שיטתית שהולכת ומחריפה. לאחר שנים של סחבת ובירוקרטיה, הממשלה חייבת להתעשת ולקבל החלטה מיידית".


דרום ים המלח - בריכה מספר 5 (צילום: כתרי מעוז)

 

"החלופה ההגיונית: קציר מלח"

ההחלטה כיצד להתמודד עם עליית המפלס באגן הדרומי, עומדת לפתחה של חל"י (החברה הממשלתית לנושא הגנות ים המלח- י.ד) כבר תקופה ארוכה, אולם שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, העומד בראשה – דוחה את הכרעתו בנושא כבר מספר חודשים.

 

בניגוד לחלקו הצפוני של ים המלח, שם יורד המפלס בעקביות כבר משנות ה-70, הרי שבחלקו הדרומי פועלות בריכות האידוי של מפעלי ים המלח, ששואבות את מימיהן מהחלק הצפוני ו"סובלות" מעלייה מתמשכת במפלס. בתי המלון של ים המלח, הממוקמים סביב בריכות האידוי הללו, מאוימים בשנים האחרונות מהמפלס העולה ונדרשים להקים סוללות שימנעו מהמים מלהציף את חדריהם. 

 

כל הגורמים שנכחו בסיור, בהם גורמי שמירת הטבע, המשרד להגנת הסביבה, התאחדות המלונות וחברי הכנסת - שבו והביעו את תמיכתם בחלופת קציר המלח ואת התנגדותם לחלופת הרס בתי המלון. "חלופת קציר המלח היא בסופו של דבר החלופה ההגיונית היחידה. שתפתור את הבעיה לטווח ארוך", ציינו.

 

אודי זיכרמן, מנכ"ל התאחדות המלונות בים המלח, אמר, כי "אסור לשכוח שהפתרון של העתקת המלונות הוא פתרון זמני בלבד. בכל מקרה, בעוד 15-20 שנה נצטרך לבצע קציר מלח, אז אין שום הגיון בדחיית המהלך". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעלי ים המלח
באדיבות ידידי כדור הארץ
מומלצים