יפן מתרוקנת מישראלים: "אתה חושש שזה הסוף"
רוב הישראלים לא חיכו לאזהרת המסע וכבר החלו לעזוב על רקע משבר הגרעין. בשיחה עם ynet הם סיפרו על החרדות, על הלחץ המשפחתי ועל התקשורת המקומית שלא מספרת הכל: "קראתי ב-ynet שהענן מתקרב לטוקיו". ולמרות הכל, בבית חב"ד לא מוותרים על מסיבת פורים, "כדי שהאסון יהפוך לששון ושמחה"
הישראלים בטוקיו לא המתינו לאזהרת המסע של משרד החוץ: בירת יפן מתרוקנת בימים האחרונים מאזרחי ישראל, שחוששים מאסון גרעיני בעקבות הדיווחים על כך שהמצב בכורים בפוקושימה יוצא מכלל שליטה. "אני לא חושב שנשאר מישהו בטוקיו, ישראלי או זר שלא צריך להיות שם. כל מי שאני מכיר עזב", סיפר ל-ynet אחד מהם.
על סף אסון גרעיני ביפן - סיקור נרחב ב-ynet:
- בהלה באסיה: "נצורים בכיתה, חשש מגשם חומצי"
- בעקבות האסון: תפילה לשלום יפן
- ישראלים פתחו בית תמחוי לנפגעי האסון ביפן
- "קרינה בדרך לארה"ב", ישראל קוראת לצאת מיפן
- גם אתם עזבתם את יפן? ספרו לנו בפייסבוק
משרד החוץ המליץ מוקדם יותר לעזוב את טוקיו לכיוון דרום המדינה ואף לשקול לעזוב את יפן, אבל נראה שישראלים רבים עזבו את המדינה עוד לפני פרסום האזהרה. אלה שנשארו שם, ממתינים בדאגה לטיסה שתרחיק אותם מהסכנה הגרעינית.
"כולם ברחו, כל הישראלים", אמר ל-ynet ישראלי ששב מיפן, "אני לא חושב שנשאר מישהו בטוקיו, ישראלי או זר שלא צריך להיות שם. כל מי שאני מכיר עזב". הישראלי, שהגיע לארץ באמצע השבוע, סיפר כי שיחות עם חבריו שנותרו ביפן העלו כי "המצב אחר לגמרי, גם שם לחוצים".
שמרית מיזונו עם משפחתה. "מקווה שזה לא יהיה מאוחר מדי"
שמרית מיזונו, תושבת העיר צ'יבה, שוחחה עם ynet בדיוק כשהאדמה שוב זזה. "יש כאן רעידה חזקה, חפצים נופלים, זה מפחיד", סיפרה, "בשעתיים האחרונות האדמה לא מפסיקה לקפוץ. מדברים על 3-4 בסולם ריכטר". ביום שבת היא צפויה לעזוב את יפן יחד עם בעלה המקומי ושני הילדים, פעוטה בת 3 ותינוק בן 7 חודשים. "אני רק מקווה שזה לא יהיה מאוחר מדי", אמרה.
מיזונו, שמתגוררת כמעט עשור בארץ השמש העולה, סיפרה גם היא שכמעט כל הישראלים שהיא מכירה כבר עזבו את יפן. לדבריה, "כל מי שהיה כאן נכנס ללחץ. היפנים יחסית רגועים כי משדרים להם בטלוויזיה שהכל בסדר, וגם בגלל שזה האופי שלהם - לקבל הכל באיפוק. הטלוויזיה המקומית לא משדרת מה שהערוצים הזרים משדרים".
אבל לא קל לעזוב את יפן בימים אלו, ומיזונו מבקשת ממשרד החוץ לסייע לישראלים: "זה מצב חירום. קשה להשיג כרטיסי טיסה, מנצלים את המצב וגובים סכומים גבוהים. אנחנו סופרים את השעות, אומרים שהקרינה התפשטה ל-80 קילומטר מפוקושימה, ואנחנו רחוקים משם רק 200 קילומטר, אתה מתחיל לחשוש שזה הולך להיות הסוף שלך".
"היפנים מנסים לשמור על שגרה" (צילום: בועז ארד)
סוזי אוקובו, ישראלית שמתגוררת בטוקיו עם בעלה היפני, סיפרה ל-ynet ביום שני על הפחד, החברים שעוזבים ארצה וההתלבטויות אם לעזוב ולהתאחד עם בנה בן ה-15 שחי בארץ. היום, כשהתקשרנו לביתה, ענה לנו בעלה וסיפר כי היא עזבה לישראל.
"אני כאן, הכי טוב שיש זה להיות כאן", סיפרה ל-ynet מישראל, "שלשום עוד עבדתי בבוקר, ואז קראתי ב-ynet שהענן מגיע לטוקיו. לקחתי מזוודה, העמסתי מה שיש בארון, ג'ינס, נעליים, ולקחתי רכבת ומונית לשדה התעופה. הכול היה נטוש, טסתי דרך טיוואן ובנגקוק, ואתמול ב-11 בלילה הגעתי לכאן".
"החיים התהפכו"
לא פחות מ-2,300 דולר עלה לאוקובו, המתגוררת 19 שנה בטוקיו, המסע ארצה, "אבל הייתי פשוט בהיסטריה. בעלי אמר לי 'מה הלחץ, אין כלום', אבל אין לאף אחד מושג מה באמת קורה". אבל העתיד מבחינתה לוטה בערפל, והיא אינה יודעת מתי תשוב הביתה: "לפחות הבן שלי פה ולא הייתי צריה לעקור אותו".
"אני בשוק, החיים התהפכו", היא סיכמה את החוויה, "רק לפני שבוע סגרתי עם ארבע קבוצות ישראלים טיול ליפן, ועכשיו שנה של עבודה ירדה לטמיון, הכל התהפך לנו מול הפרצוף. זה פשוט נורא, כל החברים עזבו, מי שלא היה לו כסף התרחק לאיים אחרים".
אריאל שטיינר, ישראלי שמתגורר בטוקיו בשלוש השנים האחרונות, סיפר כי החליט לארוז תיק ולעזוב את יפן "בשביל להרגיע את אמא". בשיחה עם ynet הוא הסביר מדוע החליט לעזוב אחרי כמה ימים של לבטים: "נראה שהדברים אינם בשליטה. יש עוד ועוד פיצוצים באזור הכור והמידע שמגיע הוא סותר - האמריקנים אומרים דבר אחד, היפנים מכחישים את זה וזה מעיד על ברדק אמיתי. אפשר לומר שאני מבואס, עזבתי את טוקיו בלב כבד".
אתמול עלה שטיינר על מטוס לסינגפור. "היה הרבה לחץ מהבית ומהחברים", לדבריו, "אפילו החברה הישראלית בה אני עובד אמרה לי לעזוב את המקום. לא היה קשה לצאת, עזבתי את הבית כמה שעות לפני הזמן, שדה התעופה היה ממש ריק. את הכרטיס קניתי באינטרנט, שילמתי 900 דולר, ארזתי מזוודה לשבוע, אבל אני לא יודע מתי אחזור. מקווה שבמהרה".
לדבריו, רבים מחבריו הזרים עזבו את יפן וגם המקומיים בורחים, גם אם לא באותם מימדים. "היפנים רואים את זה אחרת", הסביר, "שלא כמו הזרים, שאחד אחד אוספים את הדברים שלהם ונעלמים, מי לחו"ל ומי לכיוון מערב יפן. היפנים מנסים לשמור על שגרה בכל מחיר ולהמשיך לעבוד. המראות האחרונים שראיתי בטוקיו הם של רחובות ריקים, מדפים ריקים בסופרמרקטים ואנשים שמעדיפים להסתגר בבתיהם".
פורים, למרות הכל
אפרת אדרעי, אשת שליח חב"ד לטוקיו, סיפרה כי הרוב המכריע של הישראלים אכן את העיר
ואת המדינה. "היינו בקשר עם ישראלים כל הזמן, אנחנו מאוד דרוכים כאן, וחוץ מבעלי שיצא לסייע בסנדאי, משתדלים שלא לצאת ומתעדכנים כל הזמן אם משהו השתנה או החמיר", אמרה.
לדעתה, גם היפנים מפחדים. "הם לא מדברים על זה יותר מדי, אך הם לחוצים בשקט, זה הסטייל היפני", הסבירה, "אנחנו הולכים בדרך הרבי, יש כאן למי לסייע, והמוח צריך לסמוך על הלב, אנו ממשיכים עם ההכנות לחג".
ולמרות הכל, בבית חב"ד לא מתכננים לוותר על מסיבת הפורים המסורתית. "יש קצת יהודים שנשארו, ונעשה עבורם מסיבת פורים בבית חב"ד, על מנת שהאסון יהפוך לששון ושמחה", הסבירה אדרעי.
Read this article in English