לכל איש יש שם - שאישר לו משרד הפנים
את שונאת את הגרוש שלך ורוצה להחליף לילדים את שם המשפחה? בא לך להחליף את שמך הפרטי ל"המן", לרגל חגיגות הפורים? זה לא פשוט כמו שאתם חושבים. מתי תוכלו לשנות את שמכם, או את שם קרוביכם, וכיצד?
שרון, גרושה + 1, משתדלת לא להיכנע לכעסים הרבים שיש לה על יוסי, הגרוש שלה. אבל בנה, דני, בן 12.5, ממאן לשכוח, ועתה, כמתנת בר מצווה, הוא מבקש מאמא שרון דבר אחד בלבד: להחליף את שם משפחתו לשם נעוריה (פיינגולד).
דני טוען שאינו יכול עוד לשאת את השם של זה "שהיה אביו" (כהן), ושרון תוהה: האם תוכל להעניק לבנה שם משפחה חדש כמתנת יומולדת?
מי אני ומה שמי
על מנת להבין את התשובה לשאלה זו, בואו ונכיר ראשית את "חוק השמות", אשר קובע, בין היתר, כיצד האדם מקבל את שמו, לאחר לידתו:
1. שם פרטי:
שם פרטי ניתן לילד לאחר לידתו. במקרה בו אין הסכמה בין ההורים, רשאי כל אחד מהם לקרוא לילד בשם אחר, ושני השמות יירשמו בתעודת הזהות. רק במקרה בו ההורים אינם נשואים ואינם ידועים בציבור כנשואים, לאב לא תהא זכות בחירה (רק לאם).
2. שם משפחה:
עבור ילד שנולד להורים נשואים, ברירת המחדל היא לקבל את שם אביו (דני כהן). ואולם, במקרה בו שני ההורים מעוניינים שדני יקבל את שם משפחת האם בלבד (דני פיינגולד), או את שמות המשפחה של שניהם (דני כהן-פיינגולד) - הם יכולים לבצע זאת, בהסכמת שניהם.
אך מה קורה במקרה בו שרון ויוסי כלל לא נשואים זה לזו בעת הלידה? במקרה זה דני היה מקבל מלידה את שם משפחת אמו (פיינגולד), אלא אם כן מדובר במצב בו שרון ויוסי הם ידועים בציבור זה של זו - ואז ניתן לבקש לרשום את שם האב (כהן) כשם המשפחה של דני.
ואם הם לא היו ידועים בציבור, אך האם הייתה מעוניינת שדני יישא את שם אביו? כאן הדבר תלוי בהסכמת האב: אם יוסי היה מסכים, דני יכול היה לקבל את שמו (כהן), ואם יוסי היה מתנגד - דני היה נשאר עם שם אמו, פיינגולד.
3. שם ההורים:
חוק מרשם האוכלוסין קובע, כי לגבי כל תושב יירשמו במרשם פרטים אישיים מסויימים, ובכלל זה גם שמות הוריו. אך מה קורה כשאין אבא בתמונה? מי יירשם כאביו של האדם?
בעניין זה נקבע כי כאשר שמו של האב אינו ידוע, ייקבע שמו הפרטי של האב לפי החלטת האם, שיכולה גם להחליט שאינה נוקבת בשם כלל. בהגיעו לגיל 16, יוכל הילד עצמו לקבוע את שם אביו הרשום, וגם לבטל את השם שקבעה אמו כשהיה קטן.
שינוי שם משפחה
אדם בגיר זכאי לשנות את שם משפחתו כרצונו: הוא יכול להגיע לסניף של משרד הפנים, או להיכנס לאתר האינטרנטי ולמלא את הפרטים בטופס זה. אך במקרה של דני כהן מדובר בקטין, ועל אף שהוא מייחל להפוך לדני פיינגולד, הוא לא יוכל לעשות זאת בכוחות עצמו עד שיהיה בגיר.
השאלה אם שרון יכולה לסייע לו, נעוצה בעמדת האב: אם יוסי יסכים לשינוי, ייגשו השניים למשרד הפנים ויבצעו "שינוי שם משפחה לקטין" (לפיינגולד). אך במידה ויוסי יסרב, שרון לא תוכל לשנות את שם המשפחה של בנה, מבלי שבית המשפט לענייני משפחה יתערב וייתן למשרד הפנים צו המורה על ביצוע השינוי. בעניין זה שימו לב, שהעובדה שההורים גרושים, עדיין לא מאפשר לאם לשנות את שם המשפחה של ילדיה.
נראה אם כן ששרון צריכה לפנות ליוסי בעניין זה, ובהיעדר הסכמה, יהא עליה להגיש לבית המשפט בקשה לשינוי שם המשפחה של דני.
שיקולי בית המשפט
כאשר בית המשפט נדרש להחליט בעניינו של קטין אשר הוריו מתכתשים בעניין שמו, השיקול של "טובת הילד" והגנה על האינטרסים של הילד יהוו את השיקול דומיננטי בהכרעה.
לפני כל שיקול אישי של ההורים, בית המשפט ייתן לילד הזדמנות להביע את רגשותיו, דעותיו ורצונותיו בעניין הנדון וישקול אותם, ואף ייעזר בחוות דעת מקצועיות בכדי ללמוד את המצב המשפחתי לעומקו.
גם המדינה תיקח חלק בדיון זה, כאשר היועץ המשפטי לממשלה יצורף כמשיב לבקשה, ויגיש עמדה משלו לגבי שינוי השם. בואו ונראה איך זה מתבצע בפועל:
1. במקרה מסויים, בני זוג שלא התחתנו מעולם, אך הביאו ילד ביחד, נפרדו. האב דרש שבנם יישא את שם משפחתו, ואילו האם התעקשה שהילד יישאר עם שמה שלה. בעניין זה יודגש כי הילד נשא בתחילה את שם נעוריה של אמו מרוסיה, אך היא החליפה שם משפחה לשם ישראלי וביקשה שהילד יישא אותו. בית המשפט קבע כי טובת הקטין היא לשאת את שמות המשפחה של שני הוריו.
וכאן נכנסה מחלוקת נוספת: כל אחד מההורים רצה ששם משפחתו יהיה ראשון בסדר! (למשל כהן-פיינגולד, ולא פיינגולד-כהן). בית המשפט קבע כי שם המשפחה של האב יהיה ראשון, וזאת מאחר והוא ההורה המשמורן, הפונה למוסדות ולגורמים שונים עבור הילד. כמו כן נלקחה בחשבון העובדה שהאם בחרה שם משפחה ישראלי חדש, לעצמה בלבד, ואילו שם המשפחה של האב הוא שם המשפחה המורחבת שלו (אינטרס השורשיות).
2. במקרה אחר התקיים דיון בשינוי שם משפחתם של שני אחים קטינים, בין ההורים הביולוגים למאמצים. בית המשפט קבע כי יש להתחשב בטובת הילדים, שרואים עצמם כחלק מהמשפחה החדשה שלהם, ולכן שמותיהם ישונו לשם המאמצים. כן נקבע כי למרות שרק הילדה הגדולה ביקשה את שינוי השם, בעוד שאחיה הקטין לא נקט עמדה, בכל זאת ישונו שמות שניהם ביחד, על מנת שהקטין לא יחוש מחוץ לתא המשפחתי.
שינוי שם פרטי
ומה לגבי שם פרטי? אדם בגיר יכול לשנות את שמו הפרטי כרצונו, כל עוד לא בחר בשם שעלול להטעות את הציבור למשל, או לפגוע ברגשותיו (ברשימה השחורה של משרד הפנים מופיעים, בין היתר, "אדולף היטלר", "המן", ו"אוסמה בן לאדן").
ואם דניאל הקטנה החליטה להיות "קשת"?
מה דינה של דניאל בת ה-15, שחולמת לשנות את שמה הפרטי ל"קשת"? מאחר ודניאל קטינה, עליה לבקש מהוריה לפעול לשינוי שמה. במקרה והם מסרבים, על דניאל נגזר להמתין ליום הולדתה ה-18, עת תיחשב בגירה.
ובינתיים, אמליץ לדניאל לחשוב היטב, במשך 3 השנים הבאות, ולבחור שם פרטי שהיא באמת מעוניינת לשאת. זאת, מכיוון שאחרי שינוי שם, אסור לשנות שם שוב, וזאת לתקופה של 7 שנים קדימה, כך ש"דניאל" תצטרך לחיות כ"קשת" עד גיל 25, לפחות.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי-הדין ודיני העבודה המלא: www.lawdata.co.il
למאגר דיני העבודה: http://www.koloved.net