שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

לוב הכריזה על הפסקת אש; המורדים: זה שקר

חצי יממה לאחר שמועצת הביטחון נתנה אור ירוק לתקיפה, ורגע אחרי שבריטניה הודיעה על שליחת מטוסי קרב לאזור, מניב הלחץ הבינלאומי תוצאות. שר החוץ הלובי הודיע על הפסקת אש, "להגן על אזרחי המדינה, בהתאם להחלטת האו"ם על סגר אווירי". זמן קצר לאחר מכן מסר רופא במיסטרה: 25 נהרגו בהפצצות

הלחץ הבינלאומי מניב תוצאות: כחצי יממה לאחר שהעניקה מועצת הביטחון של האו"ם אור ירוק, וחלק מהמדינות החלו בהכנות לתקיפה, הודיעה לוב בצהריים (יום ו') בצעד דרמטי על הפסקת אש עם כוחות המורדים. "הצעד נועד להגן על אזרחי המדינה, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון של האו"ם על סגר אווירי", אמר שר החוץ הלובי, מוסא קוסה.

 

המשבר בלוב - כל ההתפתחויות האחרונות ב-ynet:

 

בשיחה עם כתבים הדגיש שר החוץ כי "ללוב יש אינטרס גדול להגן על האזרחים במדינה" וציין ש"המדינה גם תגן על כל האזרחים הזרים וכן על הנכסים הזרים". הוא הוסיף: "הפסקת האש תשיב ללוב את הביטחון ותבטיח את ביטחונם של כל הלובים".


הפסקת אש. "יש אינטרס גדול להגן על האזרחים" (צילום: רויטרס)

 

עם זאת, זמן קצר לאחר ההודעה על הפסקת האש מסר רופא מהעיר מיסרטה כי 25 בני אדם, ביניהם ילדים, נהרגו בהפצצות של כוחות הביטחון הנאמנים לקדאפי. "יש 25 הרוגים בבית החולים, ביניהם כמה ילדות קטנות", אמר הרופא לסוכנות הידיעות רויטרס. לפי רשת אל-ערבייה, רקטות שוגרו לעבר העיר זינטאן. עם זאת, לא ברור אם התקיפות בוצעו לפני או אחרי ההכרזה על הפסקת האש.

 

אחד ממפקדי המורדים אמר בתגובה להודעה של הפסקת האש כי מדובר בבלוף. לדבריו, "קדאפי מעולם לא אמר אמת. כל העולם יודע שמועמר קדאפי הוא שקרן. הוא, בנו ובני משפחתו וכל מי שנמצא לצדו הם שקרנים".

 

גם מדינות המערב לא השתכנעו מהצהרתו של שר החוץ הלובי על הפסקת האש. זמן קצר לאחר מכן, מסר משרד החוץ בצרפת: "עלינו להיות מאוד זהירים, כעת קדאפי מתחיל לפחד, אך האיום בשטח לא השתנה". באיחוד האירופי הודיעו כי יבחנו את פרטי הפסקת האש, ובראיון לרשת BBC אמר ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, כי "קדאפי יישפט במעשים לא במילים".  

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא לקדאפי לפעול בהתאם להחלטת מועצת הביטחון הקוראת לשים סוף לאלימות במדינה. ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, קרא לטריפולי לממש בהקדם את ההחלטה על הפסקת האש. "אנחנו רוצים שהפסקת האש תיכנס לתוקף מיד, וסוף לשימוש בכוח נגד האוכלוסייה האזרחית", אמר ארדואן.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה כי החלטת מועצת הביטחון היא רק צעד אחד, וכי הקהילה הבינלאומית תמשיך לשקול את האפשרויות נגד קדאפי. היא הבהירה כי הרג האזרחים בלוב לא מותיר לעולם ברירה אלא לאיים בפעולה צבאית. 

 

טרם ההצהרה הלובית, הודיע ראש הממשלה הבריטי כי יצאו לדרך ההכנות לתקיפה במדינה. בהופעה בפני חברי פרלמנט אמר קמרון כי בשעות הקרובות יגיעו לבסיסים באזור כמה מטוסי קרב. "בתמיכת מדינות ערב, יערכו בריטניה, ארצות הברית וצרפת מבצע משולב ולבריטניה יהיה תפקיד מרכזי".

 

"אנחנו לא מפחדים"

לדברי ראש הממשלה הבריטי, "ההכנות יצאו לדרך ובשעות הקרובות יגיעו לבסיסים מטוסי קרב מסוג 'טורנדו' ו'יורופייטר' ומטוסי תדלוק ומודיעין".

 

רשות שדות התעופה האירופאית דיווחה כי לוב סגרה את המרחב האווירי שלה לכל הטיסות. "אנחנו לא מפחדים", אמר מוקדם יותר סייף אל-איסלאם קדאפי, בנו של שליט המדינה, בראיון לרשת ABC, "אתם לא תעזרו לתושבים אם תפציצו את לוב. אתם הורסים את ארצנו".

 

לפי ההחלטה שאושרה הלילה במועצת הביטחון, יש לאכוף סגר אווירי מעל שמי לוב ולנקוט "בכל האמצעים הדרושים" כדי להגן על אזרחי המדינה. 10 נציגות הצביעו בעד ההחלטה, ואילו חמש נמנעו: רוסיה, סין, גרמניה, הודו וברזיל.


שליט לוב קדאפי, מתקפל? (צילום: רויטרס)

 

שעות ספורות לאחר ההצבעה, סין חברה קבועה במועצת הביטחון שמחזיקה בזכות וטו, הודיעה כי יש לה "הסתייגויות רציניות" ושהיא מתנגדת לשימוש בכוח צבאי בסוגיות בינלאומיות. בהודעת משרד החוץ בבייג'ינג נאמר, כי סין רוחשת כבוד לריבונותה של לוב ויש לפתור את המשבר במשא-ומתן.

 

גם גרמניה הודיע שהיא מתנגדת לתקיפה בלוב. שר החוץ הגרמני, גידו וסטוורלה, מסר שארצו לא מעוניינת להשתתף בפעילות צבאית, אך ציין כי הם "מבינים את בעלות-בריתם".

 

וסטרוולה הסביר את החלטת ארצו שלא לקחת חלק בתקיפה נגד לוב ואמר: "גרמניה לא רוצה להשתתף

במלחמה".

 

בטורקיה היו חריפים יותר והדגישו כי הם מתנגדים להתערבות בינלאומית. בהודעה שפרסם משרד ראש הממשלה באנקרה, קראה טורקיה להפסקת אש מיידית בין כוחות הממשלה והמורדים.

 

מנגד, קטאר הודיעה כי תיקח חלק בסגר אווירי על לוב ובמבצעים בינלאומיים אחרים נגד משטרו של קדאפי, במטרה להגן על האוכלוסיה האזרחית. כך הודיעה סוכנות הידיעות הקטארית QNA. "לאור החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, קטאר החליטה להיות חלק מהמאמצים, כדי למנוע את שפיכות הדמים ולהגן על תושבי לוב", אמר בכיר במשרד החוץ הקטארי.

 

גם שר ההגנה האיטלקי, איגנציו לה רוסה, אמר שאיטליה תשתתף בפעולה הצבאית נגד לוב, "ללא כל הסתייגות". לדבריו, הקואליציה שתפעל נגד קדאפי תעשה שימוש בבסיסים של צבא איטליה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ של לוב. "הפסקת האש תשיב את הביטחון"
צילום: AP
"קדאפי יישפט במעשים". קמרון
צילום: איי פי
מומלצים