מירוץ נגד הזמן ביפן: ניסיון לחדש החשמל בכורים
במתקן הגרעין בפוקושימה חלה התקדמות מסויימת במאמצים לחדש את זרם החשמל, אך הם טרם הושלמו. אם המהלך לא יצלח, המוצא האחרון יהיה לקבור את הכור בחול ובטון. סוכנות הגרעין הבינלאומית: המצב חמור, אך אין הידרדרות משמעותית
הטכנאים במתקן הגרעין פוקושימה ביפן הצליחו הערב (יום ו') לחבר כבל שאמור להחזיר את זרם החשמל, בניסיון למנוע מקרינה גרעינית מסוכנת לדלוף מהכורים. עם זאת, עדיין לא ברור אם המהלך יסייע להפעיל מחדש את משאבות המים שאמורות לקרר את מוטות הדלק המתחממים.
האסון ביפן - הדיווחים האחרונים ב-ynet:
- ר"מ יפן: נתגבר על הטרגדיה, נבנה את יפן מחדש
- יפן לא לבד: העולם יוצר חשמל מאנרגיה מסוכנת
- שוב עשן בפוקושימה: "המצב חמור בצורה קיצונית"
- עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet
מחברת TEPCO, שמפעילה את המתקן, נמסר כי יש עוד צורך לפרוש במתקן כבלים באורך 1,480 מטרים. השלב בא יהיה בדיקת תקינות הציוד וניסיון לחדש את זרם החשמל בכורים בסדר הבא - 2, 1, 3, ו-4. אם המהלך יצלח, יהיה מדובר בנקודת תפנית במאמצים למנוע אסון גרעיני.
פוקושימה. המתקן יהפוך לערימת בטון? (צילום: AP)
"אם הם יוכלו להפעיל את המשאבות החשמליות הללו, והן יוכלו להתחיל לדחוף את המים לליבת הכור - לאט לאט כדי לא לגרום נזק - המצב יהיה תחת שליטה תוך יומיים", העריך לורנס וויליאמס, מומחה מאוניברסיטת מרכז לנקשייר בבריטניה.
אם המהלך לא יצליח, אפשרות של מוצא אחרון היא לקבור את המתקן הגרעיני בן ה-40 מתחת לחול ובטון, על מנת למנוע מהקרינה הרדיואקטיבית לצאת ממנו. בשיטה זו השתמשו בשנת 1986 אחרי אסון צ'רנוביל.
יפן העלתה את חומרת המשבר הגרעיני מ-4 ל-5 - אותה רמה של התאונה שאירעה ב-1979 באי שלושת המילין במדינת פנסילבניה בארצות הברית. עם זאת, מומחים אומרים שהמצב ביפן חמור יותר. בצ'רנוביל, לעומת זאת, דרגת האסון הייתה 7.
נזקי הצונאמי ביפן. יותר מעשרת אלפים נעדרים (צילום: AP)
בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמרו הערב כי המצב בכורים בפוקושימה חמור, אך אינו
מידרדר באופן משמעותי. "המצב בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה דאיצ'י נותר חמור מאוד, אבל לא הייתה הידרדרות משמעותית מאז התדריך הקודם שלנו", אמר בכיר בסוכנות, גרהם אנדרו.
מזכ"ל סבא"א, יוקיה אמנו, נפגש בטוקיו עם גורמים בכירים, ביניהם ראש הממשלה נאוטו קאן, והאיץ בהם לספק לקהילה הבינלאומית במהירות מידע יותר מפורט על המצב בפוקושימה.
האסון ביפן, שהחל לפני שבוע ברעש אדמה בעוצמה 9 בסולם ריכטר אשר גררה אחריה גלי צונאמי בגובה 10 מטרים, גבה את חייהם של לפחות 7,000 בני אדם. 10,700 נוספים נעדרים וכ-390 אלף איש נותרו ללא קורת גג.