שתף קטע נבחר

ביהמ"ש האירופי: מותר להציב צלבים בכיתות

בהחלטה הפוכה מזו שהתקבלה לפני כשנתיים, פסק בית המשפט האירופי לזכויות אדם כי הצלב הוא "סמל פאסיבי" ללא השפעה דתית מוכחת. הקרב המשפטי בנושא החל בעקבות עתירתה של אזרחית פינלנד המתגוררת באיטליה, שטענה כי הצלבים מפרים את העקרונות החילוניים של אירופה

בית המשפט האירופי לזכויות אדם בשטרסבורג פסק אמש (יום ו') כי ניתן להציב צלבים בכיתות ברחבי היבשת, וכינה את הסמל הנוצרי "סמל פאסיבי" ללא השפעה דתית מוכחת. מדובר בפסיקה הפוכה לזו שקיבל בית המשפט בעקבות עתירה של אזרחית פינלנד המתגוררת באיטליה נגד הצבם של צלבים בכיתות בתי הספר הממלכתיים.

 

 

הרכב מיוחד של 17 שופטים פסק כי "מעל לכל, הצלב הוא סמל דתי" ואין הוכחה שלהצבתו בכיתות תהיה השפעה כלשהיא על התלמידים.

 לדבריהם, לא ניתן להשוות השפעה של צלב על קיר של כיתה לנאום מיסיונרי או להשתתפות בטקסים דתיים.

 

עוד קבעו השופטים כי אין בפסיקתם כדי לקבוע שהרשויות באיטליה נהגו בחוסר סובלנות כלפי תלמידים שאינם נוצרים או אתאיסטים, וכי "אין הוכחה שנוכחות הצלב עודדה מתודות הוראה שמטרתן להמיר את דתם של התלמידים".

 

מדובר כאמור בפסיקה הפוכה לזו שקיבל בית המשפט האירופי ב-2009 בעקבות עתירתה של סוילי לאוטסי, אם מפינלנד המתגוררת עם משפחתה בעיירה האיטלקית אבאנו טרמה. לאוטסי טענה אז כי בתי ספר הממלכתיים בעיירה מסרבים להסיר את הצלבים מהקירות של הכיתות ובכל מפרים עקרונות חילוניים שבתי הספר הממלכתיים אמורים לבטא. באיטליה, תליית צלבים בכיתות אינה חובה ונתונה לשיקול דעתן של הרשויות המקומיות.

 

בית המשפט הסכים אז עם טענתה של לאוטסי, וקבע כי ילדים זכאים לחופש דת, וכי למרות שהצלב עלול להיתפס כאמצעי לעידוד דתי עבור חלק מהם, עבור בעלי דתות שאינן נצרות או אתאיזם - הוא עלול להיתפס כמטריד. "מדינות אירופה מחוייבות להימנע מכפיית אמונות, אפילו באופן עקיף, במקומות שבהן אנשים תלויים במדינה או במקומות שבהם הם פגיעים", נכתב אז בהחלטה.

 

הפסיקה ב-2009 עוררה תרעומת בכמה מדינות באיחוד האירופי, במיוחד באיטליה הקתולית, שטענה כי הצלב הוא סמל לשורשיה התרבותיים והיסטוריים של יבשת אירופה. בעקבות כך, התכנס שוב בית המשפט בשטרסבורג, הפעם כאמור בהרכב מורחב, כדי לדון שוב בסוגייה. יצויין כי פסיקותיו של בית המשפט האירופי לזכויות אדם מחייבת את כל מדינות האיחוד - 27 במספר - ו-20 מדינות נוספות.

  

שר החוץ האיטלקי, פרנקו פרטיני, בירך על ההחלטה ואמר כי תחושותיהם של אזרחי אירופה זכו לניצחון. "מעל לכל, הפסיקה מדגישה את זכותם של אזרחי אירופה להגן על הערכים שלהם ועל זהותם" אמר פרטיני לעיתון "לה-רפובליקה". "אנו מקווה שבעקבות פסיקה זו, אירופה תתחיל לבחון סוגיות של סובלנות דתית באומץ דומה". גם הוותיקן בירך על ההחלטה. 

  

משפחת לאוטסי מסרה בעקבות הפסיקה כי היא מאוכזבת מאוד וכי "הולכה שולל" על-ידי בית המשפט. לדבריה, בית המשפט האירופי הוכיח כי הוא אינו מכבד את העקרונות שעליהן מושתתת החברה האיטלקית. "חופש דת, חופש מאפלייה וחופש בחירה הם עקרונות בסיסיים ובמקרה זה הם לא כובדו", אמר אבי המשפחה מאסימו אלברטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים