אחוז הצבעה גבוה במשאל העם ההיסטורי במצרים
משאל העם על 9 תיקונים לחוקה המצרית, המגבילים בין השאר את כהונת הנשיא לשתי קדנציות, היה ההזדמנות הראשונה של המצרים להשתתף בהצבעה חופשית זה יותר מיובל. הם לא החמיצו אותה - ונהרו בהמונים לקלפיות. התוצאות בימים הקרובים
מיני-היסטוריה במצרים: מיליוני אזרחים מצרים הצביעו אתמול (שבת) במשאל העם על התיקונים לחוקה - ההצבעה הדמוקרטית הראשונה בארץ הנילוס זה יותר מחצי מאה. משאל העם, שתוצאותיו צפויות להתפרסם בימים הקרובים, הוא המבחן הפוליטי הגדול הראשון שעמו מתמודדת מצרים מאז הדחת הנשיא, חוסני מובארק, בחודש שעבר.
משאל העם נתפש אמנם כצעד משמעותי בדרך לדמוקרטיה, אך כבר הספיק להוליד שכבה רחבה של מתנגדים שקראו לציבור להצביע נגדו. אלה טוענים כי השינויים שהוצעו בו אינם מרחיקי לכת כפי שציפו כשהביאו להדחת מובארק. אם התיקונים לא יאושרו במשאל העם, הצבא ייאלץ להחזיר את הכדור למגרשה של ועדת המומחים שניסחה את התיקונים המוצעים, והבחירות לנשיאות ולפרלמנט עשויות שלא להתקיים בעוד כחצי שנה, כפי שהבטיח המשטר הצבאי.
אם התיקונים לחוקה יאושרו, הדבר אמור לסלול את הדרך לבחירות לבית הנבחרים ולנשיאות עוד לפני סוף השנה. המבקרים טוענים כי מסגרת הזמן הזו חפוזה מדי, וכי היחידות שירוויחו ממנה הן מפלגתו של מובארק ו"האחים המוסלמים", שני הכוחות הפוליטיים המאורגנים הגדולים ביותר במדינה.
בלי קשר לתוצאות, משאל העם נתן למצרים טעימה ראשונה זה עשורים רבים של הצבעה חופשית, והוא ייזכר כנראה כציון דרך חשוב אחרי 29 שנות עריצותו של מובארק. תחת שלטון מובארק, מערכות הבחירות ומשאלי העם ניחנו בשחיתות ובזיופים, שנועדו להבטיח את ניצחון אנשי משטרו.
ההצעות לתיקונים שהופיעו במשאל העם כללו הגבלת כהונתו של נשיא לשתי קדנציות בנות ארבע שנים כל אחת. לפי התיקונים, מועמדים עצמאיים ואנשי אופוזיציה יורשו להתמודד על הנשיאות - צעד שהשלטון הגביל בעבר. המחזיקים באזרחות כפולה, מי שאחד מהוריו הוא אזרח זר או מי שרעייתו זרה - לא יוכלו להתמודד על הנשיאות.
האלפים חזרו לכיכר: "הַצביעו נגד!"
עוד לפי התיקונים המוצעים, יושב הפיקוח המשפטי המלא על הבחירות, צעד שנתפש כמהלך חשוב למניעת זיופים. לפי ההצעה יוטלו גם הגבלות על חוקי החירום כמו אלה שהיו בתוקף במצרים במשך 30 שנות שלטון מובארק: מעתה כדי להאריך אותם ליותר מחצי שנה יהיה צורך לאשר זאת במשאל עם. בסך הכול הוצעו תשעה תיקונים לחוקה, והמצביעים התבקשו לבחור בין אישור חבילת התיקונים כולה לבין דחייתה.
הפטריאך שנודה, מנהיג הקופטים, מגיע להצביע במשאל העם (צילום: AP)
משקיפים שפיקחו על ההצבעה אתמול ציינו כי "שיעור ההשתתפות עלה על המצופה", אולם לא אמרו מה היה האחוז המדויק. בכמה מקומות, כמו בעיירת הטקסטיל אל-מחלה אל-כוברא שבדלתא של הנילוס, נפסקה ההצבעה מדי פעם עקב היעדר פיקוח משפטי. במקומות אחרים דווח כי לא נדרש מהמצביעים להטביע את אצבעם בכסת של דיו עמידה, כדי לוודא שלא יצביעו שוב.
אירוע אלים נרשם כשמוחמד אל-בראדעי, לשעבר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ומי שמעוניין להתמודד על הנשיאות, הגיע להצביע במחוז מוקאטם בקהיר. קהל זועם רגם את מכוניתו באבנים. הוא לא נפגע, אך לא יצא להצביע.
ובכל זאת, משאל העם התקיים באופן כללי כמתוכנן. כלי תקשורת מצריים דיווחו בגאווה כי ההצבעה עברה בשקט יחסי וללא מקרי אלימות, בניגוד לטענות על אי סדרים ואלימות בבחירות האחרונות לפרלמנט המצרי באוקטובר. עוד דווח כי אנשי "האחים המוסלמים" השתתפו ללא כל קושי בהצבעה, וכי הם תומכים בתיקונים החדשים לחוקה. מנהיג התנועה, מוחמד בדיע,
ובכירים נוספים, הצביעו באופן פומבי.
כמו כן הצביעו לעיני המצלמות המופתי של אוניברסיטת "אל-אזהר" ומי שנחשב לסמכות ההלכתית העליונה במצרים - ד"ר אחמד א-טייב, וכן מנהיג המיעוט הנוצרי-קופטי, הפטריארך שנודה. כל אלה מעניקים למשאל סממנים של לגיטימציה עממית וממסדית גם יחד.
בכיכר א-תחריר בקהיר, סמל המאבק נגד שלטון מובארק והפלתו, הפגינו ביום שישי אלפים נגד השינויים המוצעים בחוקה. הם טענו שאין בהם די כדי להוביל לדמוקרטיזציה אמיתית.
Read this article in English