שתף קטע נבחר

 

פרס ישראל לפרופ' רות גביזון: "בעומק ובאומץ"

ועדת הפרס בתחום חקר המשפטים קבעה כי "מחקריה של פרופ' גביזון עוסקים בעומק ובאומץ עם עיצוב זהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית"

פרופ' רות גביזון היא כלת פרס ישראל בתחום חקר המשפטים לשנת תשע"א - כך הכריז היום (א') שר החינוך, גדעון סער.

 

"מחקריה של פרופ' גביזון עוסקים בסוגיות מרכזיות של המשפט החוקתי במדינת ישראל והם מתמודדים בעומק ובאומץ עם עיצוב זהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", קבעה ועדת הפרס, שבראשה עמדה פרופ' רות לפידות ולצדה פרופ' יפה זילברשץ ופרופ' ברכיהו ליפשיץ.

 

פרופ' גביזון כיהנה כחברה במספר ועדות ציבוריות, בהן ועדת שמגר לבדיקת התפקיד ודרך הבחירה של היועץ המשפטי לממשלה ובוועדת וינוגרד לחקר מלחמת לבנון השנייה.

 

היא עסקה במחקריה בחקר המשפט ובחקר מהותו של המשפט, יכולותיו ומגבלותיו. "פרופ' גביזון גם מפלסת בעבודתה דרכים כדי לאפשר קיום בצוותא של יהודים דתיים וחילוניים, כמו גם של יהודים ושאינם יהודים, במדינת ישראל. כמו כן, עסקה פרופ' גביזון במחקריה בהגנה על זכויות האדם, ובמיוחד בזכות לפרטיות, בחופש הביטוי ובשוויון, ושילבה את תפיסותיה ואת מחויבותה בעבודה מעשית בשטח".

 

פרופ' גביזון נולדה בשנת 1945 בירושלים ואת השכלתה האקדמית בתחום המשפטים רכשה באוניברסיטה העברית, שם גם מילאה במשך כ-30 שנים תפקידי הוראה. היא נמנתה עם מקימי האגודה לזכויות האזרח. מ-1996 עד 1999 כיהנה כנשיאת האגודה. מאז 1995 ועד 2003 היתה עמיתה בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה, שם עמדה בראש פרוייקט שעסק בשסעים בחברה הישראלית, וריכזה דיאלוגים ממושכים שעסקו בשסע היהודי-ערבי ובשסע החברתי-כלכלי בישראל.

 

גם מתנגדיה מעריכים אותה 

בשנת 2003 זכתה פרופ' גביזון בפרס אמ"ת למדע המשפט. לפני שלוש שנים זכתה בפרס חשין למצוינות במחקר, ובאותה השנה הוענק לה תואר דוקטור כבוד של אוניברסיטת בר אילן.

 

עמיתיה של גביזון יצאו מגדרם בשבחים. שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, אף הוא חתן פרס ישראל: "לשמחתי, מדובר בבחירה מצוינת גם מבחינת הרמה המשפטית וגם בהיבט האישי וחשיבה מקורית. פרופ' גביזון עסקה הרבה מאוד בזכויות אזרח וודאי היא אחת הדמויות הבולטות בתחום, אך היא תמיד הקפידה להיות ציונית ולבחון כיצד ניתן לשלב את זכויות האדם עם האינטרס והזכות של העם היהודי למדינה משלו".  

 

דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, פרופ' ברק מדינה, הסביר כי מה שמייחד את פרופ' גביזון הוא היכולת לשלב הצטיינות אקדמית עם פעילתו ציבורית ענפה. "לאורך כל פעילותה הציבורית והאקדמית, פרופ' גביזון התאפיינה באומץ להביע עמדות בסוגיות שלעתים שנויות במחלוקת. הדבר הקל ביותר לאנשי אקדמיה הוא להישאר במגדל השן ולהתעסק בתיאוריות, אך פרופ' גביזון בחרה תמיד להביע את עמדותיה גם בעיתונות, לזכותה ייאמר שהיא תמיד זכתה להערכה רבה על נחישותה גם בקרב מתנגדיה".

 

פרופ' אמנון רובינשטיין מהמרכז הבינתחומי, אמר כי אין ספק שהיא "ראויה לפרס והפרס ראוי לה". לדבריו, פרופ' גביזון היא משפטנית רב-תחומית שהרבתה לעסוק בשאלות של הגירה, הגדרה עצמית, חוק השבות ומדינה יהודית ודמוקרטית. "בכל הנושאים הללו, פרופ' גביזון חיוותה את דעתה באומץ לב יוצא דופן. היא משפטנית בולטת וחשובה שלא התעסקה רב בעבודה אקדמית אלא השליכה את עבודתה על הפן הציבורי ולעתים אף זכתה לביקורת רבה על דעותיה. עם זאת אין ספק שהיא תמיד זכתה להערכה על מסירותה שכן משפטן רציני חייב להיות שנוי במחלוקת מתוקף כך שהוא מחווה את דעתו על סוגיות יסוד ואין אפשרות להתחמק מלהביע את דעתו אמיצה ככל שתהיה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פילסה דרך. פרופ' גביזון
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
בחירה מצוינת. פרופ' דניאל פרידמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים