נחשפת לקרינה ביפן? הביטוח לא מכסה טיפול
אם אתם מטיילים ביפן או באחת משכנותיה, מסיבה זו או אחרת, דעו כי במקרה של חשיפה לקרינה פוליסת הנסיעות לחו"ל אינה מכסה טיפול שמחירו יכול להגיע למאות אלפי שקלים
המשבר הגרעיני ביפן פורץ את גבולות המדינה ועשוי להשפיע על מדינות נוספות בעולם. על הישראלים המטיילים בחו"ל, בייחוד במדינות הסמוכות ליפן, לדעת כי פוליסת הנסיעות לחו"ל אינה מכסה פגיעה כתוצאה מהשלכות הביקוע הגרעיני.
משמעות הדבר היא כי ככל שהם ייחשפו לקרינה במהלך שהייתם בחו"ל ויאלצו לקבל טיפולים רפואיים, הרי שהם יידרשו לשאת במלוא עלות הטיפולים, שיכולים להגיע למאות אלפי שקלים.
יועץ הביטוח הבכיר, גדעון ארמן, מסביר, שפוליסות הביטוח לנסיעות לחו"ל הקיימות בישראל אינן מעניקות למבוטח כיסוי בגין נזק שנגרם לו בשל ביקוע גרעיני, היתוך גרעיני או זיהום רדיואקטיבי.
פוליסות אלו אושרו על ידי המפקח על הביטוח "כפוליסה תקנית", כך שאין המדובר בהחלטה חד-צדדית של חברות הביטוח. משמעות הדבר היא, שככל שהמבוטח נחשף לקרינה במהלך טיולו ביפן, ונזקק עקב כך לטיפול רפואי, הרי שאין חברת הביטוח מחויבת לשאת כלל בעלות ההוצאות הרפואיות.
מדוע חברות הביטוח אינן מעניקות לכך כיסוי?
"חברות הביטוח אינן נושאות בעצמן במלוא הסיכון אותו הן מבטחות, מסביר גדעון ארמן, המשמש בין היתר יועץ מקצועי של לשכת סוכני הביטוח ולשעבר מנהל ביטוח משנה ומנהל מחלקת התעשיה של חברת הביטוח אריה. בפועל, הן חתמו על הסכם ביטוח עם חברות לביטוח משנה בחו"ל , על פיו הן מעבירות חלק מתגמולי הביטוח המשולמים על ידי המבוטחים למבטחי המשנה, ותמורת זאת, מבטח המשנה משלם חלק מתגמולי הביטוח אותו מחויבת החברה לשלם למבוטחיה".
בדיקה לגיולי קרינה בשדה"ת של טייוואן. גם השכנות בסכנה (צילום: רויטרס)
חברות הביטוח בישראל לא יכולות לעמוד בתשלום
כיום, חברות ביטוח המשנה אינן מעניקות כיסוי בגין נזקים שנגרמים כתוצאה מחשיפה לקרינה רדיואקטיבית. אחת מהסיבות העיקריות שמבטחים לכך היא מדובר באירועי קטסטרופה בדומה לרעידת אדמה וצונמאי אולם בניגוד לקודמים, זה אירוע שמתמשך על פני הרבה מאד שנים, כאשר הנזקים מתגלים על פני השנים. המבטחים מעצם טבעם בנויים לטפל בנזקי תאונות פתאומיים וחד-פעמיים. כאן מדובר באירוע שהוא מתמשך על פני זמן, ושתוצאותיו ממשיכות להתפתח ולהתגלות על פני שנים רבות, אפילו על פני כמה דורות (נכד שסובל ממומים עקב העובדה שסבא שלו היה חשוף).
בתיאוריה, חברות הביטוח יכולות לשאת במלוא האחריות כלפי המבוטח ולשלם לו את תגמולי הביטוח בעקבות אירוע ביטוחי, אולם בפועל אין לחברות הביטוח בישראל את היכולות הפיננסית לעמוד בכך, וכמו במרבית הביטוחים האחרים הן נאלצות לפזר את הסיכון.
מדוע שחברות הביטוח לא יבטחו את הסיכון בכיסוי מוגבל של אלפי דולרים?
"חברת הביטוח מתמחרת את הסיכון שאותו היא נוטלת על עצמה וקובעת על פי כך פרמיה שמשקפת אותו. לשם כך, מסתייעת חברת הביטוח באקטוארים: מומחים לסטטיסטיקה המשתמשים בטכניקות מתמטיות לפתרון בעיות כלכליות וחברתיות, שבהן משולבים מצבים של אי ודאות.
כאשר מדובר על סיכון של חשיפה לקרינה רדיואקטיבית, אין לחברת הביטוח ניסיון קודם או די מידע על מנת שהיא תוכל לשכללו ולהגיע לפיתרון בדמות פרמיה, המשקפת את הסיכון אותו היא נוטלת על עצמה".