שתף קטע נבחר

צילום: AP

המתקפה הגיעה מאוחר מדי עבור לובים שנמלטו

לובים נמלטו עם ילדיהם מאזור בנגזי למצרים. אזרחים אפריקנים הגיעו ברגל למחנה פליטים גדול בגבול תוניסיה. הערכות: מניין הפליטים יגיע ל-400 אלף

משבר הומניטרי בצל הקרבות: מאז הוכרזה המערכה הצבאית נגד לוב, מגיעות משם יותר ויותר תמונות של עובדים זרים, הנוטשים בהמוניהם. כמה מהם מצאו מקלט במחנה פליטים שהוקם בראס אג'דיר, בגבול לוב-תוניסיה. והם לא היחידים - אזרחים לובים נסים על נפשם מאזורי קרבות בצפון. בארגון האו"ם לפליטים ולהגירה (UNHCR) הזהירו כי מאות אלפים עלולים להימלט מלוב למדינות השכנות.

 

קדאפי תחת מתקפה - סיקור נרחב ב-ynet:

עדכנו גם את החברים שלכם - בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עד סוף השבוע עזבו את לוב יותר מ-50 אלף בני אדם, והגיעו למחנות פליטים בגבול תוניסיה ובגבול מצרים, שהוקמו בסיוע מוסדות האו"ם - חלקם עובדים זרים מאפריקה ששהו בתחומי לוב.

 

צילום: AP

 

עשרות אלפים חולצו מלוב בטיסות ובספינות ששלחו ארצותיהם. מתאם פעולות החירום של האו"ם בלוב, אנדרו הארפר, אמר שזה מבצע החילוץ האווירי הגדול ביותר מאז מלחמת המפרץ ב-1991: "איש אינו יודע מה יקרה בלוב. האירועים על הקרקע משתנים בקצב שקשה להעריכו". סין, טורקיה, מצרים ומדינות נוספות חילצו את אזרחיהן מלוב באוויר ובים, אבל אזרחים מאפריקה ומבנגלדש, שנותרו בלוב, נאלצו ללכת מרחקים ארוכים ברגל למחנות הפליטים.  

 

לפי ההערכות, עד תחילת הלחימה חצו את הגבול מלוב למצרים, תוניסיה ואלג'יריה בין 1,500 ל-2,500 פליטים מדי יום. האו"ם ביקש בתחילת החודש סיוע של יותר מ-160 מיליון דולר, כדי להתמודד עם אפשרות ל-400 אלף פליטים, שיברחו מלוב. עד כה נמלטו כ-300 אלף, חלקם נראו נושאים ברגל את מטלטליהם, כולל מזוודות ומזרנים. אלפי פליטים אפריקנים חצו את מדבר לוב והגיעו על גבי משאיות וטנדרים לצפון ניז'ר.

 

המתקפה הבינלאומית הגיעה מעט מאוחר מדי עבור אלפים ממתנגדי קדאפי, שהחליטו לא לקחת סיכון - ולמלט את עצמם ואת ילדיהם. אחת מהן היא ד"ר האנה ג'לאל, שעזבה את בנגזי לכיוון מצרים. ד"ר ג'לאל, מרצה למשפט בינלאומי באוניברסיטת בנגזי, חשה נבגדת. אתמול בבוקר, עוד לפני פתיחת המערכה, רעדו קירות ביתה מהפצצות הארטילריה באזור בנגזי. ילדיה בני ה-8 וה-10 צעקו, והיא לא חשבה פעמיים. לקחה תיק, והכניסה לתוכו בגדים ודרכון - ונסעה לעבר גבול מצרים: "עבדו עלינו. האמנו בקהילה הבינלאומית כשאמרה שתסייע לנו אם יפרו את הפסקת האש".

 

אזור גבול מצרים מאכלס כעת משפחות רבות של לובים. מכוניות הפכו לבתים זמניים, עם שמיכות וחיתולים לתינוקות. בנמלטים, גם אנשי עסקים לובים, שהעדיפו לא לשהות באזור מלחמה. אחד הם הוא סאיב באשיר, בן 48 מאזור אג'דביה, שהגיע למצרים יחד עם עוד עשרה מבוגרים ושני ילדים. עד מתי יישאר על אדמת מצרים? "זה גם מה ששאלו אותי לצורך ביטוח הרכב. אמרתי להם שבוע, ואחר כך נראה". לחלק מהלובים יש קרובים במצרים, שלא כמו העובדים האפריקנים הנזקקים לחסדי ארגוני האו"ם והסהר האדום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליט מגאנה בגבול תוניסיה
צילום: AP
המחנה בראס אגדיר במבט מהלוויין
צילום: AP
מומלצים