לקראת שביתה: הרופאים הכריזו על סכסוך עבודה
עשור אחרי השביתה הגדולה - הרופאים יוצאים שוב למאבק. הסיבה: סירוב משרד האוצר לדרישות השכר שלהם. הם הכריזו על סכסוך עבודה ואם לא ישתנה דבר צפויים לפתוח בשביתה בעוד שבועיים. "אנו מודאגים מפגיעה במטופלים, אך לעמוד מנגד כשהמערכת בקריסה זה חמור עוד יותר", אומר יו"ר הר"י
אחרי האחיות והעובדים הסוציאלים - עכשיו גם הרופאים צפויים לשבות. בתום סוף שבוע עמוס בישיבות מרתוניות עם משרד האוצר הכריזה היום (א') ההסתדרות הרפואית על סכסוך עבודה. המשמעות: כ-20 אלף רופאים המועסקים במגזר הציבורי יוכלו לפצוח בשביתה בתוך שבועיים.
הרופאים דורשים: תוספת של 50% לשכר השעה
בחצי השנה האחרונה מתנהל בין משרד האוצר לבין הר"י משא ומתן על ההסכם הקיבוצי של הרופאים, כאשר האחרונים ביקשו מהאוצר שורה של תוספות שאמורות לפתור בעיות שונות במערכת הבריאות,באוצר מתנגדים לתוספות לכלל הרופאים, ומתעקשים על תוספות שכר דיפרנציאליות. זאת בהסתמך על נתונים שהציגו, אשר לפיהם השכר הממוצע של רופאים גבוה פי שלושה מהשכר הממוצע במשק, ועמד על 26 אלף שקלים לחודש ב-2011. לדברי הר"י הצעת האוצר הסתכמה בתוספת של 5% בפריסה לחמש שנים. בנוסף, למקצועות במצוקה הם הציעו תוספת של 1,250 שקלים למומחה ו-625 שקלים למתמחה. לפריפריה הציעו תוספת של 2.5% למתמחה ו2% למומחה. למתמחים ולגמלאים, טונים בהר"י, האוצר והמעסיקים לא הציעו דבר.
בעקבות הצעת האוצר הכריזו היום בהר"י על סכסוך עבודה, המקיף את הרופאים המועסקים בבתי החולים ובקופות החולים והמרפאות.
"הכרזת סכסוך עבודה הוא צעד מאוד קשה עבורנו"
"האוצר צוחק לנו ולציבור בפנים", אומר ד"ר ליאוניד אידלמן יו"ר הר"י. "הוא רוצה לשמר את מערכת הבריאות חולה. הוא מעדיף להתעלם מהבעיות הקשות ולתת למערכת להתדרדר".
לדברי ד"ר אידלמן האוצר נוהג כלפי הרופאים בחוסר תום לב, נוקט סחבת במשא ומתן, לא מספק תשובות ענייניות לדרישות שהציגו הרופאים, וזאת למרות שהיה נראה שיש הסכמה על מצוקות המערכת ועל הצורך בטיפול דחוף לפני קריסתה. "לצערנו, בכל הישיבות שהתקיימו עד עתה הרגשנו כי כל הפתרונות המוצעים על ידינו נופלים על אוזניים ערלות. לא היתה התייחסות מעמיקה ורצינית מצד האוצר לפתרונות שהצענו, דבר שמנע התקדמות וטיפול אמיתי בבעיות".
ד"ר אידלמן הוסיף ואמר כי "האוצר והמעסיקים לא השכילו לנצל את עשר השנים בהן הרופאים התחייבו לא לשבות לקידום המערכת, אלא להיפך, החלישו ודרדרו אותה תוך כדי פגיעה ברופאים ובעיקר פגיעה במערכת הבריאות הציבורית. ממשלות ישראל לדורותיהן החליטו שניתן לחסוך על חשבון בריאות תושבי המדינה. ההשקעה בבריאות ביחס לתמ"ג נותרה בעינה מתחילת שנות ה-90. זאת כאשר הרפואה המודרנית נדרשת למשאבים רבים שעליהם גם זועקת האוכלוסייה המזדקנת.
"האשליה שעולם הרפואה כמנהגו נוהג מקורה במאמצים עילאיים של הרופאים להעניק טיפול מיטבי למרות כל ההגבלות התקציביות. זאת, על חשבון זמנם של הרופאים, אחריותם ובריאותם. המחסור ברופאים גדל והולך. רופאים רבים נוטשים את הארץ או את מקצוע הרפואה. השחיקה בקרב אלה הנשארים במקצוע גוברת והולכת.
"הכרזת סכסוך עבודה הוא צעד מאוד קשה עבורנו. אנו מודאגים מפגיעה אפשרית במטופלים. אולם לא לעשות דבר ולעמוד מנגד כשהמערכת בקריסה יהיה חמור יותר ובעל השלכות ארוכות טווח. ללא שינוי בסדר העדיפויות של המדינה במטרה להציל את מערכת הרפואה הציבורית, אין אנו יכולים עוד להמשיך ולהעניק טיפול מקצועי ברמה גבוהה ועכשווית, להימנע מטעויות ולקדם את בריאות האוכלוסייה כפי שאנו חפצים".
"רק לפני כחודשיים קיבלו הרופאים תוספת שכר שהביאה להעלאה כוללת של למעלה מ-24% בשכרם", נמסר בתגובה ממשרד האוצר. "על אף התוספת שניתנה לרופאים הסכימה המדינה להעלאה נוספת בשכרם במטרה לחזק את מערכת הבריאות הציבורית באמצעות מתן תוספות דיפרנציאליות לרופאים צעירים, לרופאים בפריפריה ולרופאים במקצועות בהם קיים מחסור, כל זאת במסגרת התוספות שניתנו לכלל הסקטור הציבורי. מעבר לכך – הסכימה המדינה להגדיל את תוספת השכר לרופאים בכפוף להחתמת שעון נוכחות כמקובל לגבי יתר העובדים בסקטור הציבורי וזאת על מנת להבטיח כי תינתן לחולים תמורה בעד העלאת השכר".