שתף קטע נבחר

משאל העם במצרים: רוב גדול לרפורמות בחוקה

מיליוני אזרחי מצרים אישרו ברוב גדול של 77% את התיקונים בחוקת המדינה. המשמעות: כבר בספטמבר הקרוב יתקיימו הבחירות לנשיאות. ארה"ב: "מדובר באירוע משמעותי ביותר"

אזרחי מצרים אישרו ברוב גדול של 77% תיקונים נרחבים בחוקת המדינה, כך עולה מתוצאות משאל העם שהתפרסמו אמש (יום א'). משמעות הרפורמות היא כי מצרים צפויה לגשת לקלפי כבר בספטמבר הקרוב. כמו כן, נשיא יוכל להיבחר לתפקיד רק פעמים, וכהונתו תיקצב לארבע שנים. 

 

בוושינגטון הביעו שביעות רצון מתוצאות משאל העם. "אנחנו מברכים את אזרחי מצרים ואת השלטון המצרי על התוצאות", אמר היועץ האמריקני לביטחון לאומי, טום דונילון. "מדובר באירוע משמעותי ביותר".

 

הדיווחים האחרונים ממצרים:

 


"אזרחי מצרים צעדו קדימה והשמיעו את קולם" (צילום: AP)

 

ראש הוועדה המשפטית המפקחת, מוחמד אחמד עטייה, סיפר כי במשאל העם נרשמו 41 אחוזי הצבעה. מדובר במספר גבוה: אחוזי ההצבעה במצרים היו תמיד נמוכים במיוחד תחת שלטונו של הנשיא המודח חוסני מובארק, אז הבחירות נתפסו כמכורות מראש. "אזרחי מצרים צעדו קדימה והשמיעו את קולם כדי לקבוע איך ייראה עתיד המדינה", אמר עטייה.

 

גם שגרירת ארה"ב במצרים, מרגרט סקובי, התייחסה לאחוזי ההצבעה הגבוהים ואמרה כי הם גורמים לה להיות אופטימיות. לדבריה, המספרים הגבוהים "חסרי תקדים, ומהווים צעד נוסף בדרך להגשמת המהפכה שהחלה ב-25 בינואר".

 

"המספר הגבוה של המצרים שבחרו להביע את עמדתם בדרכי שלום יהווה את הבסיס להתקדמות, בעוד הם יוצרים בעצמם עתיד דמוקרטי עבור מצרים", אמרה סקובי.

 

"המשאל מצביע על שינוי מהיר"

רבים מהמתנגדים במשאל העם ביקשו לכתוב את החוקה מחדש, ולא לערוך בה תיקונים בלבד. הם טענו כי השינויים עליהם הצביעו אינם מרחיקי לכת כפי שציפו כשהביאו להדחת מובארק.

 


חגיגה דמוקרטית במצרים (צילום ארכיון: MCT)

 

"זו הייתה הצבעה על יציבותה של מצרים, ועל השבתה של המדינה לתהליך מהיר של שינוי", הסביר מדען המדינה ג'וש סטאצ'ר, שפיקח על ההצבעה במשאל. "המצרים הראו את רצונם להתקדם מהר ולא לגרור את הזמן".

 

עמיתו המצרי, חסן נאפה, סבור כי הקולות הרבים שהביאו לאישור הרפורמה מייצגים את המעמדות הנמוכים והלא משכילים במצרים. "מי שהצביע 'כן' הן הקבוצות השמרניות המקורבות לשלטון, תושבי הספר והאזרחים חסרי ההשכלה. החלקים הליברלים והמשכילים בחברה, אמרו לא", טען.

 

משאל העם שנערך בסוף השבוע במצרים הוא ההצבעה הדמוקרטית הראשונה בארץ הנילוס זה יותר מחצי מאה, והוא המבחן הפוליטי הגדול הראשון, העומד בפני מצרים, מאז הדחת מובארק בחודש שעבר.

 

ההצעות לתיקונים שעברו במשאל העם כוללות בין היתר את הגבלת כהונתו של הנשיא הנבחר לשתי קדנציות בנות ארבע שנים כל אחת. לפי התיקונים, מועמדים עצמאיים ואנשי אופוזיציה יורשו להתמודד על הנשיאות - צעד שהשלטון הגביל בעבר. המחזיקים באזרחות כפולה, מי שאחד מהוריו הוא אזרח זר או מי שרעייתו זרה - לא יוכלו להתמודד על תפקיד הנשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצרים אחרי נפילת מובארק
צילום: AP
מומלצים