המדינה תרכוש אלף קרניות מחו"ל להשתלות בארץ
מאות חולים בארץ ממתינים חודשים ארוכים להשתלת קרנית, התקווה האחרונה להצלת מאור עיניהם. כעת ירכוש מש' הבריאות 1,000 קרניות בחו"ל ויערוך מרתון השתלות ב-13 בתי"ח כדי לחסל את התור הארוך והמסוכן, כך מדווח "ידיעות אחרונות"
הרכבת האווירית הזאת לא תעביר תחמושת או מזון: אלף קרניות יגיעו לכאן בקרוב מכל העולם למען מי שזקוקים להשתלה. יותר מאלף ישראלים ממתינים כבר חודשים ארוכים להודעה שתבשר כי נמצאה להם תרומת קרנית שתושיע אותם מהסבל הרב שהוא מנת חלקם. אלא שמספר תרומות הקרניות בישראל נמוך בהרבה מהנדרש, והחולים מאבדים אט-אט את מאור עיניהם. לא עוד.
במשרד הבריאות עמלים בימים אלה על מבצע חסר תקדים שבמסגרתו יובאו לישראל הקרניות החסרות מכמה מדינות. המשלוח הראשון צפוי להגיע לישראל כבר בחודש הבא, ולאחריו יחל מרתון השתלות שיימשך כמה חודשים ב-13 בתי חולים ברחבי הארץ.
"בתוך הלחצים הכלכליים שבהם פועלת מערכת הבריאות, חובתנו לזהות את הבעיות ולהתערב כדי לפתור אותן - גם במחיר של תוספת משאבים חיצוניים", אמר אתמול מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו. "כולנו נרגשים לקראת תחילת המבצע. הלוואי שיכולנו לפתור כך גם בעיות אחרות".
התקווה האחרונה של החולים
קרנית היא החלון הקדמי השקוף בקדמת העין. תפקידה לרכז את קרני האור ברשתית, ומשם מועבר המידע שהתקבל לעצב הראייה ולמוח. בעין בריאה הקרנית היא שקופה, אולם אם הקרנית נפגעת, היא הופכה לעכורה, וקרני האור העוברות דרכה מתפזרות בצורה מעוותת וגורמות לסנוור או לפגיעה בחדות הראייה.
השתלת הקרנית שנלקחת מאדם שנפטר היא התקווה האחרונה להצלת הראייה של חולים רבים במגוון רב של מצבים ושל מחלות ובהם: מחלות שמעוותות את הקרנית ומפריעות לראייה, ניתוחי קטרקט שהסתבכו, זיהומי עיניים לאחר דלקות והרפס, ניתוחי לייזר כושלים וכוויות כימיות בעין.
בישראל יש רשימות המתנה לאומיות להשתלת לב, ריאות, כליות וכבד, אך לא להשתלת קרנית. אדם שנזקק להשתלה נכנס לרשימת המתנה בבית החולים שבו הוא מטופל ומתחיל להתפלל. "מטופלים רבים הפכו לנכים ומוגבלים בגלל הפגיעה בראייה שממנה הם סובלים", הסבירה אתמול ד"ר אורלי ויינשטיין, האחראית לפרויקט מטעם משרד הבריאות. "כעת נוכל להאיר את עיניהם של אלף איש".
הסוף לרשימת ההמתנה
ואכן המזל הגדול הוא שבשונה מאיברים אחרים - אשר בהם יש מחסור בכל העולם - את הקרניות ניתן לרכוש כיום בחו"ל, בעיקר בארצות הבריות ובקנדה. הפתרון הזמין והנוח הזה הוליד במוחו של מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, רעיון: לייבא באופן חד-פעמי קרניות בעבור כל החולים בישראל שממתינים להשתלה יותר משלושה חודשים, כדי לחסל אחת ולתמיד את התור הארוך.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן נתן את ברכתו, והשבוע פורסם המכרז הלאומי הראשון לייבוא אלף הקרניות. על פי דרישות המשרד, הקרניות שייובאו צריכות לעמוד בדרישות איכות גבוהות, ובהן גיל צעיר של התורמים ומספר גבוה של תאים בשכבה הפנימית - נתון שמעיד על איכותה של הקרנית.
כל הקרניות יעברו בדיקות יסודיות כדי לוודא שהתורמים לא היו נגועים במחלות זיהומיות מדבקות.
עלותה של כל קרנית מוערכת בכ-2,000 עד 3,000 דולר, כך שהמבצע כולו - שמתנהל בשיתוף המרכז הלאומי להשתלות ובסיועו - יעלה כשלושה מיליון דולר. ההוצאה הזאת תתחלק בין משרד הבריאות לבתי החולים.