שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: השב"ס התרשל, לחקור התאבדות אסיר

שופט בית המשפט השלום בכפר סבא מתח ביקורת על השב"ס שחקר את עצמו, המשטרה שלא עשתה די והפרקליטות שאימצה את המסקנות - בעניין התאבדות האסיר איתן דווקר ב-2009

חוקרים את עצמם: בית משפט קבע כי יש ראיות לכאורה לרשלנות של שירות בתי הסוהר בהתאבדותו של איתן דווקר, אסיר ששם קץ לחייו בכלא השרון. השופט גם מתח ביקורת חריפה על המשטרה שחקרה את ההתאבדות וגם על הפרקליטות שקיבלה את תוצאות ועדת החקירה של השב"ס, שחקר את עצמו. בית המשפט הורה למשטרה לפתוח שוב בחקירה.

 

ביוני 2009 התאבד דווקר, שנידון ל-12 שנות מאסר בגין עבירות מין חמורות, בתלייה. לאחר חקירת השב"ס, פנו הוריו של המנוח לבית המשפט השלום בכפר-סבא, בדרישה לפתוח בחקירה סיבת המוות. בבקשה טענו ההורים כי אסירים אחרים התנכלו לבנם ולכן קיימת רשלנות מצד השב"ס, שהובילה למותו.

 

בדיון קודם בבקשה הוחלט לסגור את התיק, לאחר שהמשטרה והשב"ס טענו כי הם מנהלים חקירה והמסקנות שלה ימסרו למשפחה. בחודש אפריל 2010 הגישו ההורים שוב בקשה לבית המשפט, באמצעות עורכי הדין דוד יפתח ומשה שרמן, בה טענו כי ועדת החקירה של השב"ס מצאה ליקויים, אך שללה כל חשד לרשלנות ולכן אין צורך להמשיך ולחקור את ההתאבדות.

 

ההורים לא הרפו ודרשו מבית המשפט לפתוח בחקירת נסיבות מותו של בנם. השופט מיכאל קרשן קבע כי יש ראיות לכאורה לרשלנות של השב"ס במותו של דווקר. השופט קבע כי ועדת החקירה של השב"ס מצאה כשלים מערכתיים בכל הקשור לטיפול באסיר, אך אין קשר סיבתי בין הכשלים למוות. הוועדה המליצה לשב"ס לחדד את נהלי העבודה.

 

השופט קבע עוד, כי "המשטרה לא פעלה כמצופה ממנה נוכח הודעתה בבית המשפט, כי תקיים חקירה בעניין מותו של דווקר". הוא הוסיף כי המשטרה הסתפקה בגביית שלוש הודעות של אנשי שב"ס ושתי הודעות מהוריו של האסיר. "פעולות חקירה אלה קידמו אך במעט את בירור השאלה, האם ישנו גורם הקשור בפלילים במות המנוח. הפעולות שכן התבצעו אינן מסירות את החשד מעל הגורמים שאמורים היו להשגיח כיאות על המנוח, אלא להיפך".

 

השופט קבע עוד בהחלטתו "לאחר עיון במלוא החומר, אין מנוס מן המסקנה כי המשטרה לא עשתה די על מנת לחקור את אחריות השב"ס למות המנוח. הנתונים שהוצגו, בתוספת הראיות שנאספו לצורך עבודת ועדת החקירה של השב"ס, מצביעים לכאורה על רשלנות השב"ס בטיפול במנוח, וכן על קשר סיבתי בין רשלנות זו להצלחת נסיות התאבדותו. ברור כי היה על המשטרה לחקור את נסיבות המקרה בעצמה ולא להותיר את החקירה בידיו של גורם פנים, אשר פעל הלכה למעשה מטעם הגוף שאמור היה להיות החשוד המרכזי".

 

השופט מתח ביקורת גם על הפרקליטות, שאימצה את דוח מסקנות ועדת החקירה של השב"ס. הוא קבע כי בנסיבות העניין יש להורות למשטרה לפתוח שוב בחקירה ולסיים אותה תוך חצי שנה. לאחר מכן עליה להגיש את הממצאים לפרקליטות, שתודיע למשפחה מה עלה בגורל החקירה המשטרתית ואם הוחלט על הפקת לקחים. בכל מקרה של התאבדות אסיר המשטרה פותחת בחקירה והשב"ס מקים ועדת חקירה, אך לא מתיר לפרסם את תוצאות מסקנות הוועדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלא השרון. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים