שתף קטע נבחר

 

נשיא תימן מאבד שליטה: מקורביו בעריקה המונית

לפחות 46 מפגינים נורו למוות בסוף השבוע בצנעא מאש הצלפים של הנשיא, עלי עבדאללה סאלח. עבור בכירים במערכת הפוליטית במדינה, היה הטבח הזה בבחינת "הקש ששבר גב הגמל". עשרות חברי פרלמנט פרלמנט התפטרו, שרים ושגרירים עזבו וגם קצין בכיר, הנחשב לאחד מיועציו החשובים של הנשיא, הודיע על עריקה. האם שליט ערבי נוסף מתקרב לסוף דרכו?

הנטישה נמשכת: משטרו של נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, ספג הבוקר (יום ב') מכה קשה בעקבות הודעה של קצין בכיר בצבא תימן על עריקתו לשורות האופוזיציה. העורק הוא הגנרל מוחמד עלי מוחסן, מפקד הדוויזיה המשוריינת מספר 1, ומי שנחשב לאחד היועצים הקרובים ביותר של סאלח. בעקבות ההודעה, מיהר צבא תימן לפרוש טנקים ומשוריינים ברחובות הבירה צנעא וסמוך לארמון הנשיאות.

 

במקביל, דיווחה רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" כי גם סגן יו"ר הפרלמנט, חמיר עבדאללה אל-אחמר, שגרירי תימן בירדן, סעודיה וסוריה הודיעו אף הם על תמיכתם בדרישות המפגינים וכך עשה גם מושל עדן, העיר השנייה בגודלה. עוד דווח על התפטרויות מגישים בטלוויזיה הממלכתית התימנית, שמסרבים "לשדר את ההודעות השקריות בנוגע למהפכה" ועל עשרות קצינים בדרגות זוטרות שערקו.

 

השגרירים בירדן, סעודיה וסוריה מצטרפים לשגריר תימן באו"ם, 24 חברי פרלמנט ושלושה שרים שכבר הודיעו אתמול על התפטרותם. בדומה ללוב, תימן היא מדינה שבטית, אך בשונה ממצבו של קדאפי מדיווחים לא רשמיים בתימן מצטיירת תמונה לפיה סאלח איבד גם את תמיכת שבטו.


עשרות אלפים ברחובות חודשיים ברציפות, צנעא (צילום: רויטרס)  

 

עריקתו של מוחסן, אחת הדמויות המרכזיות במארג הכוחות המדיני-צבאי בתימן, כמו עזיבתם של יתר הפקידים התימנים, באה אחרי יום של הפגנות נרחבות בכל רחבי תימן בקריאה לנשיא לפרוש מתפקידו. ההפגנות באו במחאה על האלימות הקשה שאירעה בסוף השבוע בצנעא, במהלכה פתחו צלפים באש חיה לעבר רבבות מפגינים בכיכר האוניברסיטה שציינו את "יום שישי של ההפיכה". לפחות 46 בני אדם נהרגו ומאות נפצעו.

 

מוחסן הוא הקצין הבכיר הראשון שמיישר קו עם ההתקוממות העממית בתימן שהחלה לפני כחודשיים. עשרות אלפים מפגינים כמעט מדי יום בצנעא ובערים נוספות בקריאה לסאלח לפרוש אחרי 33 שנה בשלטון. נשיא תימן מצדו אינו מראה סימני כניעה ועל-רקע אירועי הדמים הקשים של סוף השבוע. הוא פיטר אתמול את ממשלתו והורה על הקמת ועדת חקירה לבחינת אירועי הדמים. מוקדם יותר השבוע הכריז סאלח על מצב חירום במדינה.

 

 

ואולם עבור האופוזיציה, צעדיו של סאלח הם בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי. "יש זעם אדיר של האזרחים על הטבח בצנעא ועל מרחץ הדמים במקומות אחרים", סיפר אחד ממארגני ההפגנות במחוז תאיז. "הציבור לא יסתפק בשום דבר פרט להעמדתם של סאלח ומקורביו לדין. גם אם הוא יפטר את בניו ומקורביו בצבא ובשירותי הביטחון, זה לא יספיק".

 

עד לאירועי הדמים של סוף השבוע, נהרגו עשרות בהפגנות היומיות נגד נשיא תימן, שהחלו זמן קצר אחרי ההתקוממויות בתוניסיה ובמצרים. האופוזיציה התימנית, שהיא למעשה קואליציה של שישה ארגונים, קראה לאו"ם להגן על אזרחי תימן והאשימה את סאלח באיבוד הלגיטימיות ובביצוע מעשי רצח המוניים.  

 

לאורך החודשיים האחרונים ניסה סאלח להרגיע את ההפגנות. בתחילה הודיע כי אינו מתכוון להתמודד לקדנציה נוספת ב-2013, ואחר כך הכריז על נכונותו לשינויים חוקתיים ולממשלת אחדות לאומית. כל אלה לא הצליחו למתן את המפגינים הדורשים רפורמות פוליטיות ואזרחיות נרחבות. סלאח, בן 68, נחשב לבן ברית חשוב של ארה"ב במאבק בזרוע אל-קאעידה בתימן, הנחשבת זה תקופה ארוכה לזרוע פעילה במיוחד, העומדת בין היתר מאחורי ניסיון פיגוע "חג המולד" במטוס נוורת'ווסט לדטרויט, הפיגוע בבסיס בפורט הוד וניסיון הפיגוע בטיימס סקוור. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההמונים בצנעא. "רק העמדה לדין"
צילום: AFP
סאלח. בן ברית של ארה"ב
צילום: רויטרס
הלוויות הרוגי הטבח
צילום: רויטרס
מומלצים