שתף קטע נבחר
 

80% מהמהנדסים הערבים אינם עוסקים במקצוע

סקר שערך מינהל מחקר וכלכלה בתמ"ת חושף: 36% מהאקדמאים הערבים במדעי הטבע עובדים בעבודות שאין להן קשר למקצוע שלמדו, ו-44% עובדים בהוראה. רק כמחצית מבוגרי משפטים וכלכלה הערבים עובדים במקצוע. רובם משוכנעים שהסיבה לכך היא אפלייה

כ-80% מהאקדמאים הערבים בוגרי המקצועות המדעיים אינם עוסקים בתחום לימודיהם. כך עולה מניתוח שערך לאחרונה מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת. עוד עולה מהניתוח כי כ-62% מהאקדמאים הערביים לא הצליחו להשתלב במקומות עבודה ממשלתיים או כאלה שנמצאים בבעלותם של יהודים.

 

 

הממצאים, שיוצגו היום (ג') בכנס שמארגן משרד ראש הממשלה ביפו בנושא תעסוקת הערבים, מתבססים על ניתוח ראשוני של שני סקרים חדשים שערך התמ"ת: סקר על מצב העסקים בבעלות ערבית, שנערך בקרב 1,000 בעלי עסקים כאלה, וסקר על השתלבות האקדמאים הערבים בשוק העבודה.

 

ללמוד כלכלה או משפטים? רק אם אתה יהודי

מהסקר על האקדמאים הערבים עולה כי רק 20% מהאקדמאים הערבים שלמדו בתואר הראשון מקצועות הקשורים לתחום המדעים המדויקים, מדעי החיים וההנדסה עובדים או עבדו בעבודתם האחרונה בתחום לימודיהם, בעוד ש-44.4% מהם עובדים בהוראה, קרוב ל-28% עובדים בעיקר בעבודות של פקידות, מכירות ושירותים והשאר עובדים בעבודות מקצועיות בתעשייה ובענפי משק אחרים. גם 46.9% מהאקדמאים הערבים שלמדו בתואר הראשון פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ומדעי החברה והרוח עובדים בהוראה.

 

מצבם של האקדמאים הערבים שלמדו בתואר הראשון משפטים, כלכלה, ראיית חשבון ומנהל עסקים טוב יותר: הסקר מצא כי 51.3% מהם עובדים במשלחי היד אותם למדו. כ- 40% עובדים בתחומי הפקידות, המכירות, השירותים, התעשייה וענפים אחרים.

 

בסך הכל, עומד שיעור האקדמאים הערבים שהשתלבו מאז סיום התואר הראשון בשוק העבודה היהודי, שחלקם המכריע של עובדיו הם עובדים ומנהלים יהודים, עומד על 37.3%. התחומים העיקריים בהם האקדמאים הערבים משתלבים הם רפואה ומקצועות הרפואה, מדעים מדויקים, מדעי החיים והנדסאות. התחומים בהם האקדמאים הערבים פחות משתלבים הם חינוך ומדעי הרוח והחברה.

 

מרבית האקדמאים שהשתתפו בסקר סבורים כי שלושת החסמים העיקריים המקשים עליהם להשתלב בשוק העבודה שעיקר עובדיו ומנהליו הם יהודים הם: גזענות ואפליה מצד בעלי עסקים יהודים, ש-31.4% ציינו אותה כחסם המרכזי, סיבות ביטחוניות, ש-19.2% הגדירו אותן כחסם מרכזי, ושליטה נמוכה בעברית ובאנגלית, ש-11.3% מהם סבורים שהיא החסם המרכזי.

 

רק 11 אלף יהודים עובדים אצל ערבים

מסקר העסקים עולה כי בתחילת שנת 2011 נמצאו כ-22.5 אלף עסקים בישראל בבעלות ערבים, שהם כ-11.6% מסך העסקים בישראל - כמחצית משיעור הערבים באוכלוסייה. רוב העסקים הללו הם קטנים יחסית: כולם יחד מעסיקים 155 אלף עובדים, המהווים 6.3% מסך השכירים העובדים בעסקים פרטיים בישראל. קרוב ל-11 אלף שכירים יהודים עובדים בעסקים בבעלות ערבית בערים מעורבות.

 

לפי הסקר, החסמים העיקריים בהתפתחות העסקים בבעלות ערבית הם מחסור בהזמנות לשוק המקומי וקשיים בהשגת אשראי בנקאי, ש-56% מבעלי העסקים ציינו שהם החסמים הקשים ביותר.

 

מניתוח משולב של שני הסקרים עולה כי אחוז המשרות הפנויות בעסקים בבעלות ערבית המיועדים לאקדמאים ולבעלי מקצועות חופשיים וטכניים ומנהלים עומד על כ-10%, לעומת 20% בעסקים בבעלות יהודית.

 

"עיקר הבעיה בתעסוקת הערבים מתמקדת בהיעדר מקומות עבודה לאוכלוסיות ברמות השכלה גבוהות יחסית", אומר בני פפרמן מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, "בפני עובדים אלו עומדות שתי חלופות: לנסות להשתלב בעבודות במשלחי יד שמידת הקרבה למקצוע הלימוד הוא נמוך יחסית או להכשיר עצמם גם ללימודי הוראה". 

 

שר התמ"ת, מר שלום שמחון אמר: "הצלחה בשילוב ערביי ישראל בתעסוקה ובכלכלה מותנית בראש ובראשונה בהרחבת אפשרויות התעסוקה העומדות בפניהם, הן בעסקים בבעלות יהודית והן בעסקים בבעלות ערבית, כמו גם הרחבת האפשרויות התעסוקתיות בסמיכות לאזור מגוריהם.

 

"על המדינה להגדיל את התקציבים להרחבת האפשרויות התעסוקתיות והכלכליות של האוכלוסייה הערבית, תוך מתן סיוע לשינוי במבנה הענפי של עסקים בבעלות ערבים וקידומם הטכנולוגי ותוך הבטחת הרחבת מקומות התעסוקה שתתחשב במאפייניה התרבותיים הייחודיים של אוכלוסיה זו. בדרך זו, תצליח האוכלוסייה הערבית למצות את יכולותיה ולשפר את מצבה הכלכלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: יהונתן צור
מומלצים