שתף קטע נבחר
 

ילדים וילדות, איך נזהרים מנחשים באינטרנט?

כל ילד יודע שאסור להפוך אבנים בשדה, לרוץ עם מספרים או לקחת ממתקים מזרים. בכל זאת, הרבה ישראלים עושים את זה באינטרנט ולא מבינים למה נהרס או נפרץ להם המחשב. מדריך בטיחות לכל הגילים

<< דיוק ניוקם מעיף סטירה לנשים

 

אחד הדברים הראשונים שמלמדים תינוק הוא לא לגעת בדברים שהוא לא מבין, ובטח שלא להכניס אותו לפה. כשהוא קצת גדל, מצטרפים לכללי הבטיחות האלה גם "אל תדבר עם זרים", "אל תרוץ עם מספריים" ו-"אל תהפוך אבנים בשדה, אולי יש שם נחש".

 

כל אלה רלוונטיים גם לתינוק באינטרנט, ולא משנה בן כמה הוא. יש כל כך הרבה כתבות שמפחידות אתכם, ומספרות על וירוס תולעת חדש, הונאת רשת שהפילה אלפי גולשים או רבבות חשבונות מייל שנפרצו. כל כתבה כזו מסתיימת ב"מומלץ לנהוג לפי כללי הבטיחות, ולהיזהר מרמאויות דומות". איך עושים את זה בפועל, בלי לצלול למעמקי מערכת ההפעלה שלכם, האנטי וירוס וכלים אחרים?

 

לידיעתכם, יש כמה חוקי אצבע לבטיחות באינטרנט, שכל אחד יכול להבין ולזכור. למה? משום שהוא שמע אותם עוד כשהיה בשא"ש.

 

הורדת קבצים: אל תכניס את זה לפה

כשתינוק מניח יד על מיכל של K300 ודומיו, קורים דברים רעים. למה? משום שמבחינת התינוק מדובר במשהו צבעוני ומזמין למדי, שהוא בטח גם טעים. כך גם בנויות מלכודות שונות ברשת. אתם נכנסים לאתר זר, בו מוצעים תוכנה או משחק להורדה, שבשביל להפעיל אותם צריך גם להוריד עוד משהו, שנראה תמים לגמרי. אתם יכולים לפגוש את המלכודת גם באתרי שיתוף קבצים למיניהם: משחק שיצא לפני שעתיים נמצא זמין לכל דורש. רק מה? צריך להוריד איתו גם עוד איזה קובץ לא מוכר.

 

הרבה מהמלכודות האלו נועדו לשתול סוסים טרויאנים במחשב שלכם, לחבר אותם לרשתות בוטים או להגיע למידע כמו סיסמאות גישה למיניהן. בכל הנוגע להורדות, כלל האצבע הוא לא להוריד קבצים שאתם לא בטוחים מה יעשו או לא יודעים מי עומד מאחוריהם. כדי להילחם בכל מיני תוכניות שפלשו למחשב שלכם, כדאי להתקין תוכנה נגד נוזקות. הרבה מהן פשוטות וחינמיות, ואת הטובות ביותר תמצאו במדריך זה.

 

לינקים: אל תהפוך אבנים בשדה

כל ילד ישראלי יודע שאם יש לזה ראש משולש ועליו צורת V, מעוינים על הגב ומצאתם את זה מתחת לאבן, כנראה שמדובר בצפע. הנחש המפורסם הוא אחת הסיבות המובילות שאוסרים על ילדים להפוך אבנים: כי אי אפשר לדעת איזו סכנה ארסית מחכה שם.

 

מלכודות לינקים בנויות באותה הצורה בדיוק. לחיצה עליהן תפעיל סקריפט שיחבר את המחשב שלכם לרשימת תפוצה של ספאם זה או אחר, או אפילו לרשת בוטים (דרך תולעת שכבר הוטמעה בו). הזירה בה תמצאו הכי הרבה אבנים (ונחשים) ברשת היא פייסבוק.

 

בהרבה מקרים אין שום קשר בין הטקסט של הקישור שראיתם ובין מה שיקרה אחר כך. למשל, "שערוריה!!!!!! תמונות שמפיקי האח הגדול לא רצו שתראו דלפו לרשת!!!" נשמע מושך למדי. בתכל'ס, אולי באמת ישנה תמונה זו או אחרת מאחורי הלינק, אבל הכניסה לקישור גם תפעיל את המלכודות שהזכרנו. מלכודות אחרות מחפשות את הסיסמה שלכם: אחרי הלחיצה על הלינק יקרוס העמוד ויציג מחדש את מסך הגישה לאתר. כל שתצטרכו לעשות זה להכניס את הסיסמה מחדש. מסך הגישה יהיה מזויף, ולעבריין אלמוני יש כעת את הסיסמה שלכם.

 

אז מה עושים? כובשים את היצר. במקום לתת לסקרנות להפיל אתכם, פשוט מתעלמים מכל מיני לינקים שמנוסחים בצורה יותר מדי צעקנית. ובינינו? אם באמת דלפו לרשת תמונות שערורייתיות למיניהן, תוך זמן קצר הן כבר יגיעו לאתרי החדשות.

 

אנטי וירוס וחומת אש: אל תרוץ עם מספריים

ניסיתם פעם לרוץ עם מספריים? ברור שלא; טפשי לשים את עצמכם במצב שבו כל מעידה קטנה יכולה להפוך לפרק של האוס או ER. למרות זאת, הרבה ישראלים גולשים ברשת עם אנטי וירוס לא מעודכן, או עם חומת אש מכובה. אנטי וירוס נועד לאתר ולנטרל תוכניות זדוניות שמנסות לפעול במחשב שלכם, וחומת האש מונעת מהן מלהעביר מידע. הרשת מלאה בכל כך הרבה נוזקות שגלישה בלי שני אלה שקולה ללרוץ עם מסור חשמלי פועל, בעיניים עצומות.

 

כמעט כל מחשב שתקנו היום מגיע עם אנטי וירוס - בדרך כלל נורטון, מק'אפי או קספרסקי. אבל לאנטי וירוס יש תמיכה בעדכוני אבטחה רק לזמן מוגבל - בדרך כלל, שנה. לאחר מכן, יתכן שהוא לא יוכל להתמודד עם וירוסים ונוזקות חדשות. חידוש התמיכה עולה כסף. מי שרוצה לחסוך יכול פשוט להוריד אנטי וירוס חינמי. היכולות של גירסאות אלה אמנם פחות טובות, אבל הן עדיין יוכלו להתמודד עם רוב האיומים.

 

חומת האש היא רכיב שמונע תעבורה לא מאושרת של תוכניות וחבילות מידע אל המחשב שלכם מהרשת ולהיפך. למערכת ההפעלה שלכם יש חומת אש, וניתן לקבוע לה מספר הגדרות פעולה. ככל שההגדרות מחמירות יותר, כך תושפע יותר חוויית הגלישה שלכם (מהירות פעולה, התראות קופצות וכ"ו). לכן יש ישראלים שפשוט קובעים את ההגדרות על מינימום. אלו אותם חבר'ה שאין להם אנטי וירוס בתוקף, והמחשב שלהם עמוס מחלות כמו מאגר מים במוזמביק. 

 

האינטרנט הוא סביבה מזוהמת ומלאה באיומים, אבל מי שמחזיק אנטי וירוס וחומת אש תקינה (ולא על הגדרות מינימליות), לא צריך לחשוש מפלישת וירוסים למחשב.

 

סוטים, אנסים ועברינים: אל תדברו עם זרים

נשמע קצת מבלבל: כל הכיף באינטרנט הוא לדבר עם זרים, בידיעה שאין לזה שום השלכות או משמעות ושיהיה אפשר למחוק או לחסום אותם בכל עת. אבל יש אנשים שמדברים אתכם מתוך אינטרס פלילי.

 

פורץ יכול להבין מכמה שיחות קצרות אתכם מתי בדיוק אתם לא בבית ואם יש אצלכם משהו ששווה לגנוב. ולכן, צריך להיזהר מגולשים זרים ששואלים על שגרת היום שלכם. אתם מתכתבים עם מישהו בפייסבוק? פשוט זיכרו שיש דברים שלא מספרים לו, וגם אם שניכם חברים של מגיב 19, הוא עדיין זר מבחינתכם.

 

ומה לגבי סוטים ואנסים? מדי פעם מעלים העיתונים כותרות בסגנון "פגשה גבר בפייסבוק – ונאנסה!" כאילו שהרשת החברתית אשמה בכך. חשוב לזכור שסוטים ואנסים למיניהם היו בסמטאות אפלות, מועדונים ססגוניים וגם במשרדים מוארים שנים רבות לפני הולדת פייסבוק.

 

אז מה עושים? אנחנו מציעים להתייחס אל זרים ברשת בצורה חשדנית וביקורתית, ולא למהר לפגוש אותם (גם אם הוא "נוראאאאא שווה!!!!111"). כדאי לנסות לדבר איתם על נושאים שונים בכיוונים שונים, כדי לקבל תמונה ברורה יותר של האדם שנמצא מהצד השני.

 

סיסמאות: אל תספרו היכן אתם גרים

לילדים אסור לדבר עם זרים. ואם כבר מדברים איתם בטעות - אסור לספר היכן הם גרים. לעומתם, אנשים שמזינים את אותה סיסמה לכל השירותים המקוונים שלהם כאילו גם נתנו להם את המפתח. לכולנו יש חשבון מייל ופייסבוק, והרבה ישראלים משתמשים בשירותי הבנק, חברת האשראי וחברת הסלולר באינטרנט. חשוב להקפיד על מתן סיסמה שונה לכל אחד, וסיסמאות קצת יותר מורכבות מ"QWERTY", או הבת דודה החתיכה שלו, "Q1W2E3". מדריך זה יעזור לכם לבחור סיסמה טובה.

 

ויש דבר אפילו יותר טפשי שאנשים עושים: לתת את נתוני האשראי שלהם לאתרים לא מאובטחים. רוצים לקנות משהו ברשת? טוב מאוד. שימו לב שהאתר שממנו אתם קונים הוא מאובטח (כתובת שמתחילה ב-https, ולצידה סימן של מנעול). רצוי גם להשתמש בשירותי תשלום ייעודיים כמו פייפל. חבל מאוד שכרטיס האשראי שלכם יסתובב לו ברשת, ויפרנס איזה גנב.

 

חשיפת מידע: כמה פעמים אמרתי "לא לצייר על הקיר"?!

האינטרנט היא מקום מוזר: אתם יכולים לכתוב משהו, איפשהו, ואחרי שנתיים מישהו יכול למצוא את זה. גם אם כתבתם שהבוס שלכם הוא בזבוז של תאים, שהכי כיף להיות מסטול באמצע שמירה, או שכהנא צדק. ולכן, אפשר להניח שבערך כל מה שאי פעם תכתבו ברשת יחשף לעיני הציבור לטוב ולרע. מה זה אומר? שכדאי לחשוב פעמיים לפני שכותבים ברשת דברים אישיים.

 

רוצים ללמוד עוד על אבטחת המחשב שלכם מפני תחלואי האינטרנט? בקרו במרכז האבטחה שלנו

 

טייני ווינגס: המשחק שהוא שיר >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסור להפוך אבנים באינטרנט!
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים