הכבוד האבוד שלנו ושל גילה
שמעתי במסדרונות בית המשפט עורכי דין הסבורים שהחמירו עם משה קצב. אמירות אלו מעבירות מסר פסול לציבור ובמיוחד לדור הצעיר, המחקה - לצערנו - את מנהיגיו
החותם היחיד שמר קצב הותיר בתקופת כהונתו בלשכת נשיא המדינה הוא קלונו, ואולי גם קלון כולנו. קלון של עם שנבחריו בכנסת בחרו, משיקולים פוליטיים, במר קצב לשמש כאזרח מספר אחד, והתעוררו רק לכאבה של סטירת לחי מצלצלת, שניחתה על פניהם עם הרשעתו. הרשעה, שעל פי מיטב הבנתי, היתה ככתובת על הקיר עוד טרם בחירתו לכהונת הנשיאות.
קצב לא הסתפק בביצוע עבירות מין מבישות, אלא המשיך בהתנהגותו המבישה גם לאורך כל התקופה שעד לתחילת משפטו ואף במהלך משפטו: אם זה בהופעתו המבישה במסיבת העיתונאים והשתלחותו חסרת הרסן במתלוננות ובתקשורת; אם זה בהתנהלותו הקלוקלת מול הפרקליטות ובית המשפט הגבוה לצדק בפרשת עסקת הטיעון שהוצעה לו; אם זה בדברי הגנאי ש"הרעיף" על בית משפט השלום בירושלים, שהיה אמור לדון בעסקת הטיעון שהתגבשה בשעתו; אם זה בהבטחות השווא להראות לנו, הציבור, את הראיות המזכות, להן טען לכל אורך הדרך; ואם זה ב"יצירת" ראיות הגנה מניפולטיביות שחלקן עברו "בישול ועריכה", כדברי בית המשפט.
כסניגור, המייצג מדי יום ביומו נאשמים רבים שהובלו ומובלים אל ספסל הנאשמים, ניתנה לי הזכות, הדי מפוקפקת, לעמוד מקרוב על הידרדרות חמורה של החברה בשמירה על ערכים, בשמירה על כללי התנהגות ראויים, בשמירה על החוק ובכיבוד הזולת. בני נוער מעזים לבצע עבירות פליליות, שפעם היו שמורות למבוגרים בלבד, ומזלזלים בהוריהם, בחבריהם ובמערכות החוק והמשפט.
נערים, גם המוגדרים "בני טובים", מעורבים בעבירות מין ובעבירות אלימות חמורות ופוקדים את ספסלי בתי המשפט. אין סוף שבוע שנגמר ללא עבירות מין, בריונות, דקירות ולעתים גם מוות, והכל על ויכוחים של מה בכך, במועדונים או סתם בעת ישיבה על הברזלים בטבורה של עיר.
אין לי ספק שאחת מהסיבות להידרדרות מוסרית זו של החברה היא התנהגותם העבריינית של העומדים בראשה - של מי שאמורים לתת דוגמה ומופת, אך נכשלים בעבירות מבישות, כאחרוני העבריינים. בני הנוער רואים ומחקים. בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, המידע נגיש עבורם, והם רואים את צמרת המדינה מובלת לבתי המשפט, לעתים גם לבתי הסוהר, בשלל עבירות, שמקיפות, אפשר לומר, את כל ספר החוקים הפליליים, ומתירים לעצמם לנהוג כמוהם.
שמעתי היום במסדרונות בית המשפט עורכי דין שסבורים כי בית המשפט החמיר יתר על המידה בעונשו של קצב, שנדון ל-7 שנות מאסר בפועל. לא זו בלבד שהעונש אינו חמור בהתחשב בעבירות בהן הורשע קצב - וייצגתי לא מעט נאשמים שנדונו לעונשים כבדים יותר בעבירות דומות - אלא שאמירות מסוג זה מעבירות מסר פסול לציבור ובמיוחד לדור הצעיר שכולנו מייחלים כי יביא עמו רוח חדשה בעתיד.
כולם היו רוצים לשכוח את הפרשה העצובה הזו. המתלוננות, שחירותן הגופנית, נרמסה ונפגעה; משפחתו של קצב ובמיוחד רעייתו, שכבודה האישי נרמס; מדינת ישראל, שתדמיתה כארצו של העם הנבחר, נפגעת בפני אומות העולם; ואזרחי מדינת ישראל, שמתביישים במנהיגיהם. זה הרגע לקוות שאולי פרשה מסוג זה תהיה הראשונה והאחרונה.
- עו"ד תומר אורינוב, סניגור