פישר: לא רצוי שפוליטיקאי יכריע בתחרות בבנקים
נגיד בנק ישראל ביקש מוועדת הכלכלה להשאיר את ההכרעה הסופית בענייני עידוד התחרות בין הבנקים בידי המפקחים בבנק ישראל ובאוצר, ולא בידי הפוליטיקאים. לדבריו, "גם אני לא אוהב את חשבון העמלות ששולח הבנק שלי, אבל אם המערכת לא יציבה אנחנו עלולים לשלם בגדול"
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מבקש להשאיר בידי הבנק את המילה האחרונה בכל הנוגע לאיזון בין הגבלת הריכוזיות של הבנקים ועידוד התחרות ביניהם. פישר ביקש היום (ג') מוועדת הכלכלה לדון מחדש בהצעת החוק בנושא, והזהיר כי אם יהיו שגיאות במהלך ביצוע החוק, הוא עלול לסכן את המשק ולהביא לכך שהממשלה והציבור יישאו ב"עלויות ענקיות".
הנגיד התייחס להצעת הממשלה לתיקון חוק ההגבלים העסקיים שאושרה לאחרונה בוועדה לקריאה שנייה ושלישית וביקש להביא את אישורה הסופי לעיון מחדש. הצעת החוק מבקשת להכריז על ענף מסוים במשק שנשלט בידי קומץ חברות כ"קבוצת ריכוז", אם הממונה על ההגבלים נוכח שהדבר מגביל את התחרות.
אולם הצעת הממשלה כללה הסתייגויות שאם הדבר קורה במערכת הבנקאית או בשוק ההון, ההכרזה צריכה להיות בתאום הרגולטור הרלונטי, כגון המפקח על הבנקים בבנק ישראל והמפקח על שוק ההון והביטוח באוצר. החובה להתייעץ עם המפקחים נועדה למנוע מצב שבו התערבות הממונה על ההגבלים העסקיים תסכן את יציבות הבנקים או שוק ההון.
בוועדת הכלכלה, שאישרה את החוק להצבעה במליאה, תוקנה ההצעה, ונקבע שאם יהיו חילוקי דעות בין רשות ההגבלים העסקיים והמפקחים הרלוונטיים - המחלוקת תובא להכרעת הממשלה. התיקון עורר את התנגדות פישר, שטען היום בדיון: "לא רצוי שההכרעה לא תהיה בידי הגופים המקצועיים אלא בדרג הפוליטי".
"ערעור יציבות הבנקים תעלה המון"
פישר טען כי לפי הצעת החוק שאושרה בוועדת השרים לחקיקה, ניתנה לכל מפקח זכות וטו במקרה של מחלוקת. פישר הזהיר: "אם ההכרעה תעבור לממשלה, וכך לפחות לגבי המערכת הבנקאית, בנק ישראל יהיה במצב שבו למפקח על הבנקים לא תהיה המילה האחרונה".
הנגיד הדגיש: "במערכת הבנקאית הישראלית יש שני בנקים שכל אחד מהם חולש על 30% מהמשק, ואם תתערער היציבות של אחד מהם זה יעלה המון לממשלה אם היא תחוש להצלת הבנק. אם היא לא תציל אותו זה יעלה המון לאוכלוסייה".
פישר ציין כי בנק ישראל לא מתנגד לעידוד התחרות והמערכת הבנקאית, אבל הוא מבקש להעדיף את חובת השמירה על יציבות הבנקים, שנמצאת באחריות בנק ישראל, על פני עידוד התחרות. "ידענו הרבה שנים שלמערכת בנקאית לא יציבה יש נטל כבד על כל משק, אבל אחרי ניסיון המשבר העולמי בשנים 2010-2008 נוכחנו כי אם המערכת לא יציבה אנחנו עלולים לשלם בגדול".
הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, פרופסור עודד שריג, והממונה בפועל על ההגבלים העסקים ד"ר שלומי פריזט, היו בדעה אחת עם פישר והמפקח על הבנקים דודו זקן. לשיטתם, זכות המילה האחרונה בשאלה אם התחרות פוגעת ביציבות בכל ענף תהיה בידי המפקח האחראי. זאת, בהתאם להצעת החוק המקורית שנותנת למפקחים את זכות הווטו, ולא מעבירה את ההחלטה להכרעת הממשלה.
"התפקיד שלנו הוא לשמור על המשק ועל כספי הציבור"
ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שהגיש הצעת חוק פרטית דומה באותו נושא, עשה זאת כבר לפני שנים, במסגרת מאבק נגד עמלות הבנקים המתואמות בין הגדולים. בהצעתו של כהן לא נכללה חובת ההתייעצות עם המפקחים המקצועיים. כהן דרש היום להסיר מסדר היום את הסתייגות הנגיד פישר ולאשר את החוק כפי שעבר כבר בוועדה. כהן אמר: "אם נקבל את דרישת פישר, החוק לא יהיה ראוי ולא יקלע למטרה. אני אגייס רוב בכנסת נגד החוק שאני לא נותן לו את ידי".הנגיד פישר אמר בתגובה: "אני מאוד מעריך את הרצון של ח"כ כהן לעזור ללקוחות הבנקים, אבל אני לא חושב שהצעתו תעזור, אלא להפך - היא תעלה ללקוחות הבנקים בגדול".
פישר אמר כי כיום יש תחרות רבה בין הבנקים ומי שלקח משכנתא בריבית משתנה נוכח שהוא מרוויח יותר ממה שהוא מפסיד בעמלות לבנקים. "נכון שהעמלות מדאיגות, גם אני לא אוהב את חשבון העמלות ששולח הבנק שלי, אבל מה שחשוב כאן זו המרכזיות של יציבות הבנקים.
"למפקחים המקצועיים יהיה קשה לקבל את הכרעת הממשלה בנושא היציבות, כשהמחיר במשק עלול להיות בהפסד גדול של התוצר בשיעור של 25%-30%. התפקיד שלנו הוא לשמור על המשק ועל כספי הציבור.
"לא מבינים שזה האינטרס של המשק, שברמה המקצועית קיימת אחריות אשר לא קיימת ברמה הפוליטית. אם הממשלה הטילה על בנק ישראל את האחריות לשמור על יציבות המערכת הבנקאית, לא ייתכן שמישהו אחר ימצא את האיזון הנכון בין עידוד התחרות של הבנקים לשמירת יציבותם".
יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), דחה את ההצבעה למועד אחר. לאחר הדיון הוחלט לקיים ישיבה מחודשת בוועדה, ולשמוע את עמדות המפקח על הבנקים והמפקח על שוק ההון.