תחרות הבנקים: נתניהו הכריע לטובת פישר
הנגיד ביקש מוועדת הכלכלה לשנות חוק שכבר אושר לקריאה שנייה ושלישית, הקובע כי ההכרעה הסופית בענייני עידוד התחרות בין הבנקים יהיו בידי הממשלה, ולא בידי בנק ישראל והרשות להגבלים עסקיים. התערבות אישית של רה"מ ושר האוצר אילצה את הקואליציה להיכנע לדרישתו של פישר. ח"כ אמנון כהן: "נתניהו ושטייניץ פשוט מפחדים מפישר"
התערבות אישית של ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ אילצה היום (ג') את הקואליציה להיכנע לדרישת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שלא לפגוע במערכת הבנקאית באמצעות תיקון בחוק ההגבלים העסקיים שכבר אושר בוועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית והיה אמור לעלות לאישור סופי במליאת הכנסת.
פישר התנגד לשינוי בחוק ההגבלים שאושר בוועדה, המאפשר לרשות ההגבלים לנקוט בצעדים נגד בנקים שימנעו תחרות בענף כפי שקרה בפרשת עמלות הבנקים. השינוי מחייב את הרשות לקיים התייעצות מוקדמת עם המפקח על הבנקים בבנק ישראל, אם קיים חשש שהתערבות הרשות עלולה לסכן את יציבותו של בנק זה או אחר. אם השניים לא יגיעו להסכם בנוגע לצעדים, החדש מחייב להעביר לממשלה את ההכרעה במחלוקת.
ואולם, פישר התנגד למעורבות הממשלה ועמד על כך שלמפקח על הבנקים תהיה זכות המילה האחרונה.
לדרישת פישר, הצטרף הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, פרופ' עודד שריג, כדי שגם לו תישמר בחוק זכות וטו על התערבות רשות ההגבלים כלפי חברות ביטוח בנסיבות דומות להתערבותו נגד הבנקים.
פישר ושריג לחצו על יו"ר הוועדה וזה ביקש להעמיד להצבעה את השאלה האם לפתוח את הדיון מחדש וזימן את השניים להשמיע את דברם, אך נתקל בהתנגדות של חברי הוועדה לתקן את הנוסח שאושר. כאן התערבה לבקשת היו"ר הנהלת הקואליציה (ראשי הסיעות המרכיבות את הקואליציה), וכאמור זו החליטה לפתוח מחדש את הדיון בחוק כשבסיומו יובטח הרוב הקואליציוני לנוסח התואם את דרישות הנגיד והממונה על שוק ההון.
כחלק מטיעוניו, הזהיר פישר כי "אם ההכרעה תעבור לממשלה, וכך לפחות לגבי המערכת הבנקאית, בנק ישראל יהיה במצב שבו למפקח על הבנקים לא תהיה המילה האחרונה".
הנגיד הדגיש: "במערכת הבנקאית הישראלית יש שני בנקים שכל אחד מהם חולש על 30% מהמשק, ואם תתערער היציבות של אחד מהם זה יעלה המון לממשלה אם היא תחוש להצלת הבנק. אם היא לא תציל אותו זה יעלה המון לאוכלוסייה".
פישר ציין כי בנק ישראל לא מתנגד לעידוד התחרות והמערכת הבנקאית, אבל הוא מבקש להעדיף את חובת השמירה על יציבות הבנקים, שנמצאת באחריות בנק ישראל, על פני עידוד התחרות. "ידענו הרבה שנים שלמערכת בנקאית לא יציבה יש נטל כבד על כל משק, אבל אחרי ניסיון המשבר העולמי בשנים 2010-2008 נוכחנו כי אם המערכת לא יציבה אנחנו עלולים לשלם בגדול".
"נתניהו ושטייניץ פשוט מפחדים מפישר והם לא יתנו לעשות משהו בניגוד לרצונו", אמר ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שארגן את התנגדות הוועדה להתערבות נגיד בנק ישראל.
כהן, שהגיש הצעת חוק פרטית דומה באותו נושא, עשה זאת כבר לפני שנים, במסגרת מאבק נגד עמלות הבנקים המתואמות בין הגדולים. בהצעתו של כהן לא נכללה חובת ההתייעצות עם המפקחים המקצועיים. כהן דרש היום להסיר מסדר היום את הסתייגות הנגיד פישר ולאשר את החוק כפי שעבר כבר בוועדה. כהן אמר: "אם נקבל את דרישת פישר, החוק לא יהיה ראוי ולא יקלע למטרה. אני אגייס רוב בכנסת נגד החוק שאני לא נותן לו את ידי".
לכך אמר הנגיד בתגובה: "אני מאוד מעריך את הרצון של ח"כ כהן לעזור ללקוחות הבנקים, אבל אני לא חושב שהצעתו תעזור, אלא להפך - היא תעלה ללקוחות הבנקים בגדול".