שתף קטע נבחר

 

חוק הנכבה אושר: "משטרת מחשבות בישראל"

החוק שמאפשר לשלול תקציבים מגופים שמתנגדים לערכי הבסיס של מדינת ישראל אושר ברוב של 37 מול 25. המתנגדים הגדירו אותו "חוק מסוכן". בתום דיון סוער אושר גם "חוק ועדות הקבלה" שמאפשר ליישובים קהילתיים לסנן מועמדים

מליאת הכנסת אחרי חצות (יום ד') בקריאה שנייה ושלישית את תיקון מספר 40 לחוק יסודות התקציב. התיקון, אשר מוכר גם כ"חוק הנכבה", הוא תיקון מבין כמה תיקונים וחוקים שלפי השמאל וארגוני זכויות אדם, פוגעים קשות בחופש הביטוי בישראל. 37 מחברי הקואליציה תמכו בחוק, מול 25 מתנגדים. חברי הכנסת אישרו גם את "חוק ועדות הקבלה", שיאפשר ליישובים קהילתיים לסנן מועמדים במטרה לשמור על אופי היישוב.

 

 

חוק הנכבה, אותו יזם ח"כ אלכס מילר מישראל ביתנו, יאפשר למדינה לשלול מימון ממשלתי מגופים, בהם ארגונים ורשויות מקומיות, אשר ישללו את ערכי הבסיס של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.

 לפי ההצעה, שר האוצר יהיה רשאי להפחית תקציבים עד פי 3 מהגופים הממומנים. מבקרי החוק טענו כי מדובר בפגיעה בחופש הביטוי של ערביי ישראל, המציינים את הנכבה (אסון - ר.ס) שעברה עליהם בעקבות מלחמת העצמאות והקמת מדינת ישראל.

 

לפי הנוסח הסופי של החוק שאושר הלילה, "שר האוצר יקבל החלטה כאמור... לאחר קבלת חוות דעת של היועץ המשפטי למשרד האוצר בדבר התקיימות האמור באותו סעיף קטן, ולאחר שהועברה אליו המלצת צוות מקצועי". בהמשך החוק מצויין כי אותו צוות מקצועי יורכב מ"צוות שמינה שר האוצר שחברו בו עובד משרד המשפטים, לפי הצעת שר המשפטים, עובד משרד האוצר ועובד המשרד שהשר שלו ממונה על סעיף התקציב שלפיו מתוקצב או נתמך הגוף".

 

ח"כ דוד רותם, שהצטרף ליוזמתו של מילר, אמר מעל דוכן הכנסת כי "בחוק נגלה איך השמאל הקיצוני מוכן לפעול נגד המדינה. קיבלנו מכתב מאנשי רוח כביכול הטוענים שהחוק הזה הוא הורס דמוקרטיה, מרסק את עקרון הפרדת רשויות. מי חתום על המכתב? בין היתר, פרופ' חיים גנץ, שעמד בראש המוחים נגד מינויה של אל"מ פנינה שרביט ברוך, לשמש מרצה באוניברסיטת תל אביב. אתם מבינים עם מי אנחנו מתעסקים כאן? אנשים שרוצים לתקוף קצינה שנתנה חוות דעת משפטית שפעילות שעשה צה"ל היא פעילות כשרה.

  

"אני לא מתבייש שאני רוצה להגן על המדינה הזאת כמדינה יהודית ודמוקרטית", אמר ח"כ רותם למתנגדי החוק. "אתם דואגים לדמוקרטיה, אבל בדרך שלכם לא תהיה מדינה. מדובר במדינה יהודית ודמוקרטית, לא מדינת כל אזרחיה".

 

"מדינה מפלצתית שנכנסת לרגשות האזרחים"

מתנגדי החוק הזהירו מפני השלכותיו. "היום הזה מוקמת משטרת מחשבות בישראל", אמר ח"כ יצחק הרצוג (עבודה), "משטרת מחשבות שמקומה לא יכרנה בדמוקרטיה". לדבריו, "החוק הזה רשלני, הוא נוסח בניגוד לעצת היועץ המשפטי של ועדת חוק חוקה ומשפט, הוא חוק פוליטי, הוא יחריף את המתח בתוך ישראל, וכל שופט - ידיו תרעדנה כאשר יגזול כספים מהרשות". 

 

ח"כ דב חנין מחד"ש אמר כי מדובר בחוק מסוכן. "זה לילה שחור נוסף. לילה של נפילת מדרגה", אמר חנין, "החוק הזה יתרום תרומה מוכרעת לדה-לגיטימציה של ישראל בעולם".

 

ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ אמר כי אין מקום לחוק כזה במדינה דמוקרטית. "החוק טוען נגד הסתה לגזענות, בעוד שהוא הסתה לגזענות. הוא מכוון נגד קבוצה של אזרחים מסוימים במדינת ישראל, כחלק מסדרת חוקים שכל כוונתם להפחיד ולאיים".

 

לדברי ח"כ חנין זועבי (בל"ד), בכנסת הזאת יש חוסר הבנה מה זאת מדינה, מה זאת אזרחות, מה זאת דמוקרטיה. "האסון הוא שאתם לא מבינים מה זאת מדינה. למדינה אין אידיאולוגיה, לאזרחים יש אידיאולוגיה. אתם מייצרים מדינה מפלצתית שתכנס לדעות, לתחושות של האזרחים. האם לקבל את ההיסטוריה שלי הוא הסתה לגזענות?".

 

נסים זאב לברכה: "אחמדינג'אד קטן עליך"

לטענת זועבי, מאחורי החוק הזה יש יותר מדי פחד מהאמת. "למה אמת היסטורית מפחידה? איך היא יכולה לאיים על עקרונות החוק? הנכבה היא אמת היסטורית, לא עמדה של אמת היסטורית או חופש ביטוי. איזו מדינה אומללה, שתופסת את הדיכוי, ואת תפיסת חופש המחשבה והרגשות של התושבים שלה כאיום. החוק הזה הוא לא רק חוק לא דמוקרטי, אלא גם לא נורמלי".

 

במהלך הדיון הסוער בכנסת התעמתו ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) עם ח"כ נסים זאב (ש"ס) וקרא לעברו: "תלך עם החוק הזה לעזאזל, תתבייש ותסתום את הפה פעם אחת ולתמיד - ואם לא מוצא חן בעיניך תעוף מכאן". בתגובה אמר זאב: "אחמדינג'אד קטן עליך".

 

חברי הכנסת אישרו ברוב של 35 תומכים מול 20 מתנגדים את חוק ועדות הקבלה,

שנועד לאפשר ליישובים קהילתיים לסנן מועמדים חדשים לפי קריטריונים שונים. בעוד שמובילי החוק טענו כי "זהו חוק מוצדק מאין כמוהו, שיאפשר לייהד את הנגב ואת הגליל", בשמאל ובסיעות הערביות האשימו כי מדובר בניסיון לעקוף את פסיקת בג"ץ בפרשת קעדאן, כדי להקנות סמכות חוקית להדיר את רגליהם של בני המגזר הערבי מיישובים בעלי אופי יהודי.

 

במהלך הדיון על הצעת החוק סערו הרוחות כשח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) השווה את מדיניות ישראל ביתנו לכינוס ועידת ונזה, שהכשירה את הפתרון הסופי בברלין. טיבי הבהיר כי הוא מתייחס לישראל ביתנו וחוקיה, וכי אין הוא מדבר על הפיתרון הסופי אלא הביא ציטוטים כדי להדגיש את השנאה.

 

בעקבות הסערה הפוליטית הסכימו יוזמי הצעת החוק, "לרכך" את הצעתם. לפי נוסח הפשרה, ועדות הקבלה יותרו רק בנגב ובגליל, לא בכל רחבי הארץ, ורק ביישובים שגודלם עד 400 בתי אב, במקום 500 כפי שהוצע בתחילה.

 

חוק נוסף, שאושר הלילה בקריאה ראשונה ברוב של 22 תומכים מול שבעה מתנגדים ונמנע אחד, קובע כי אזרח שהקים בית בלתי חוקי, יממן את עלויות הריסתו. הצעת החוק שהעלתה ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) עוררה אף היא את זעם המפלגות הערביות, שטענו כי מדובר בהצעה נגד המגזר הערבי והבדואי בישראל, למרות שדברים אלה אינם מצויינים בהצעת החוק ובהסבר לחוק עצמו.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מדינת כל אזרחיה. ח"כ דוד רותם
צילום: נועם מושקוביץ
פחד מהאמת. ח"כ זועבי (ארכיון)
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים