עתירה לבג"ץ: לא לתת פרס ישראל לשמעון מזרחי
שלושה אוהדי כדורסל מבקשים מבית הדין העליון לבטל את הענקת הפרס ליו"ר מכבי ת"א, בטענה כי יו"ר הוועדה שהצביעה על כך, טל ברודי, הינו חבר של מזרחי ומחובר עשרות שנים למועדון הכדורסל הצהוב: "זה ניגוד עניינים"
הדרך לפרס ישראל לא קלה. שלושה אוהדי כדורסל הגישו הבוקר (ד') עתירה לבג"ץ כנגד ההחלטה להעניק את פרס ישראל בתחום הספורט לעו"ד שמעון מזרחי.
השלושה טוענים כי ישנו חשש ממשי לניגוד עניינים ומשוא פנים בהחלטת ועדת השופטים אשר החליטה להעניק את הפרס ליו"ר מכבי תל אביב, זאת כאשר היו"ר של הוועדה, טל ברודי, הינו חבר אישי של מזרחי ומחובר באופן רציף זה עשרות שנים למועדון מכבי תל אביב ולהנהלה שלה, והוא גם זה שהמליץ על מועמדותו של מזרחי.
מקלות בגלגלים בדרך לפרס? שמעון מזרחי (צילום: יועד כהן)
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין מיכאל דבורין, עובדיה כהן ועובדיה גבאי, נטען כי נפלו שני פגמים משמעותיים בהחלטה להעניק את הפרס למזרחי, כאשר שני הפגמים קשורים למעורבותו של יו"ר ועדת הפרס, ברודי. הראשון נוגע לכך שברודי עצמו הציע את מועמדותו של מזרחי לפרס, למרות הקשר הרציף שקיים עמו ועם המועדון בעשרות השנים האחרונות.
הפגם השני, נטען בעתירה, נוגע לכך שלאחר שהציע את מועמדותו של מזרחי, ברודי היה חייב להימנע מלהשתתף בהצבעה על בחירת המועמד שהוא עצמו הציע וחובה היה עליו לפחות להדיר את רגליו מהצבעה זו. משלא עשה זאת, טוענים עורכי הדין, קיים חשש ממשי כי בהחלטת הוועדה להעניק את פרס ישראל למזרחי נפל פגם חמור של משוא פנים.
שופטי בג"ץ יכריעו בנוגע לפרס לשמעון מזרחי (צילום: יואב כלאי)
הפרקליטים טוענים גם כי ברודי לא הסתיר את עובדת היותו חבר אישי של מזרחי, לא לפני הבחירה ולא לאחריה, וכי אף כיהן, עד לפני שנה, כדירקטור בשכר בדירקטוריון מכבי תל אביב. לטענת השלושה, ברודי ממשיך ומקיים קשר רציף עם המועדון, כולל נוכחות בהתנדבות בישיבות הדירקטוריון וקשריו עם המועדון ועם דמויות שונות, בהן מזרחי, הינם ענפים ורבי שנים.
עוד נטען בעתירה כי בעל המניות המרכזי במכבי תל אביב, דייויד פדרמן, תרם למרוץ הבחירות אותו ניהל ברודי במפלגת הליכוד, רק לפני שנתיים וחצי, סכום של כעשרת אלפים שקלים. למרות קשר זה, לא רק שברודי לא פסל את עצמו מלדון בעניינו של מזרחי, הוא אף הודה כי הוא זה שהמליץ עליו והעלה את שמו בוועדה.
עורכי הדים טוענים כי דין ההחלטה להתבטל וכי די בחשש לניגוד בין עניין אישי לחובה ציבורית של בעל תפקיד ציבורי כדי לפסול את ההחלטה. לדבריהם, עצם ההימצאות של יו"ר הוועדה במצב של ניגוד עניינים כה אקוטי צריכה לפסול את ההחלטה ויפה שעה אחת קודם.
טל ברודי ושמעון מזרחי. ניגוד אינטרסים? (צילום: אלי אלגרט)
עורכי הדין טוענים כי אם ייקבע בעתיד שמזרחי או כל אדם אחר מהנהלת מכבי תל אביב ראוי לזכות בפרס זה,
יואילו ויבחרו בו בהזדמנות אחרת אישים ספורטיביים שאין להם קשר כל כך חזק איתו ועם מועדון מכבי תל אביב, כמו במקרה זה.
עוד נטען בעתירה כי כאשר מזרחי חגג יום הולדת 69, היה זה ברודי שהביא לו עוגה וחגג לו ועל כך כתבו עורכי הדין בעתירה: "חברות היא כמובן ערך חשוב ואנו האחרונים שנערער עליו, אך לא כשאתה אמור לחלק לחבר שלך במקום עוגות את פרס ישראל".
לבסוף, טוענים עורכי הדין כי אין במילון הגדרה יותר נוקשה ובוטה לחשש ממשי לניגוד עניינים ומראית עין קשה וכי יש חשש כי "מי ששתה וממשיך לשתות מבארות מועדון הכדורסל של מכבי תל אביב, יכוון את עצותיו ואת המלצותיו באופן שיטיב עם המועדון ויקנה לו יתרון על יתר המועמדים".