עתירה לבג"ץ נגד ועדות הקבלה: "רישיון לאפליה"
אחרי שאושר בכנסת החוק המאפשר לוועדות קבלה ביישובים קהילתיים למנוע קבלת חברים ש"אינם מתאימים" למרקם החיים המקומי, פנתה האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ: "זה חוק גזעני ולא דמוקרטי, שנועד לאפשר הקמת יישובים ליהודים בלבד"
הקרב לא הסתיים בבית המחוקקים: האגודה לזכויות האזרח ותושבי יישובים קהילתיים מחבל משגב עתרו הבוקר (יום ד') לבג"ץ בדרישה לפסול את חוק ועדות הקבלה, שאושר הלילה בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. לטענת האגודה, החוק הוא רישיון לאפליה של מי שנדחים על-ידי ועדות הקבלה ביישובים קהילתיים ובהרחבות הקיבוצים. עמותת קרן אברהם הגישה גם היא את העתירה.
עו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח טוען בעתירה כי ברוב היישובים הקהילתיים וההרחבות אורח החיים אינו שיתופי,
ואין לאוכלוסייה המתגוררת בהם אופי ייחודי מלבד הרצון לחיות באיכות חיים גבוהה. לטענת האגודה הצעת החוק תאפשר אפליה בקבלה ליישוב, בהסתמך על הקריטריונים הלא ברורים של "התאמה לחיים בקהילה" או "התאמה למרקם החברתי".
חוק ועדות הקבלה, שאושר ברוב של 35 חברי כנסת תומכים מול 20 מתנגדים, מאפשר לוועדות קבלה ביישובים קהילתיים בני 400 בתי אב ומטה למנוע הצטרפות חברים לא-רצויים, שאינם תואמים לכאורה את אופיו הייחודי של המקום. יוזמי החוק - דוד רותם מישראל ביתנו וישראל חסון ושי חרמש מקדימה - טענו שמדובר בחוק מאוזן ולא גזעני, אך מתנגדיו סבורים כי יש בו משום אפליה של ממש.
לטענת האגודה, כפי שהופיעה בעתירה, על בסיס קריטריונים שצוינו דוחות ועדות הקבלה אוכלוסיות "לא-רצויות" המבקשות לגור ביישוב, כמו ערבים, דתיים, מזרחים, אנשים עם מוגבלות ואמהות חד-הוריות. העתירה סוקרת שורה של עתירות קודמות שהגישו לבתי המשפט משפחות שנדחו על-ידי ועדות קבלה, בהם משפחתו של נכה צה"ל, משפחות ערביות, משפחות עולים ומשפחות של יהודים ממוצא מזרחי.
בנוסף מצורפים לעתירה תצהירים של תושבים מיישובים שבהם מונהגות ועדות קבלה. בתצהירים נטען כי חברי ועדות
הקבלה הסבירו לתושבים שבמקרים רבים הוועדות הן כיסוי שמטרתו המרכזית היא למנוע מכירת נכסים ביישוב לערבים ולחרדים, וזאת במטרה לעקוף את פסיקת בג"ץ, שאסר על אפליה.
"אנחנו פונים לבג"ץ בדרישה לפסול את חוק ועדות הקבלה, משום שהוא חוק גזעני, לא ראוי ולא דמוקרטי", נכתב בעתירה. עו"ד גן-מור הוסיף: "החוק נועד לאפשר הקמת יישובים ליהודים בלבד, דבר שכבר נקבע שהוא בלתי חוקתי".