מלאו כיסיי באגוזים: פסח צמחוני
כולם יודעים שלאגוזים יש חלק נכבד בחג הפסח. הצמחונים ירוויחו מהמסורת הזאת ארוחה שלמה, משביעה אך קלילה שכמעט אינה מצריכה בישול: גפילטע פיש, קציצות, תוספת למנה העיקרית וסלט
פסח הוא הזדמנות מצוינת ללמוד לבשל עם אגוזים וגרעינים לסוגיהם. מנות אגוזים הן פתרון נפלא לצמחונים שגם נמנעים מקטניות בפסח, וגם לאוכלי בשר בהחלט מומלץ לשלבן בתפריט היומיומי. מדוע? קודם כל, כי הם טעימים, קריספיים ומוסיפים עניין לצלחת. ואם זה לא מספיק, מחקרים מדעיים הוכיחו כי צריכה קבועה של אגוזים ושקדים מצמצמת בשליש את הסיכון להתפתחות מחלת לב. הם מכילים כמות נאה של חלבון צמחי, כמו גם ויטמינים, סיבים תזונתיים, מינרלים, מגנזיום ואשלגן. אגוזי מלך מכילים גם אומגה 3.
נכון שבין כל הרכיבים הטובים הללו יש גם לא מעט שומן, אך יש לזכור כי זהו שומן בלתי רווי, וכמו כל שומן צמחי הוא אינו מכיל כולסטרול. מחקרים גילו כי צריכה קבועה של אגוזים ושקדים מעלה את רמת הכולסטרול "הטוב" ומורידה את רמת הכולסטרול "הרע" בגוף. יחד עם זאת, כמו בכל דבר, לא כדאי לצרוך כמויות מופרזות של אגוזים ושקדים - גודלם עשוי להטעות, החברים האלה עשירים מאוד בחלבון ובשמן ומתעכלים לאט.
לפניכם כמה הצעות למנות אגוזים, שהן גם כשרות לפסח, גם משביעות וגם קלילות - מנות “raw food” שאינן דורשות בישול, ומאזנות מעט את הכבדות של החג.
גפילטע פיש צמחוני עם חזרת
המרכיבים (ל-5 מנות):
לגפילטע-אגוזים:
1 כוס שקדים מושרים במים כ-6 שעות
1 כוס גרעיני חמנייה קלופים ומושרים במים כ-6 שעות
1/2 כוס גזר חתוך לקוביות
4 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
1/2 בצל קצוץ
1/4 כפית מלח
1 כף מיץ לימון סחוט
1/4 כפית פפריקה
1 כף סלרי קצוץ
2-3 כפות אצות ווקאמה (מושרות במים מספר דקות)
1/2 שן שום
לחזרת:
1 סלק גדול
1 כפית אבקת ווסאבי
1/4 כוס מים
אופן ההכנה:
- טוחנים את השקדים, גרעיני החמנייה ומיץ הלימון במעבד מזון או במטחנת צ'מפיון, אם יש. מעבירים לקערה ומניחים בצד.
- טוחנים את הבצל, השום, הגזר, הפטרוזיליה והסלרי. מעבירים לקערת השקדים והגרעינים, מוסיפים את האצות, המלח והפפריקה ומערבבים.
- הגשה: אפשר להגיש במגוון דרכים, למשל לגלגל לכדורים או למלא בפלפל, כמו בתמונה.
- החזרת: חותכים את הסלק לקוביות וטוחנים במעבד מזון עם המים והווסאבי.
הצעת הגשה: "גפילטע פיש" בתוך פלפל
קישואים ברוטב פסטו ואגוזי מלך
המרכיבים (ל-4 מנות):
2 קישואי זוקיני גדולים
1 כוס אגוזי מלך
1 צרור בזיליקום
1 שן שום
1 כפית מיץ לימון סחוט
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס מים
מלח, לפי טעם
1 כפית תימין מיובש
1 כפית אורגנו מיובש
אופן ההכנה:
- חותכים את הקישואים לקוביות קטנות ומניחים בקערה בצד.
- משרים את אגוזי המלך במים למספר דקות ולאחר מכן מסננים ושוטפים במים.
- מכניסים לבלנדר את אגוזי המלך, הבזיליקום, השום, מיץ הלימון, המים ושמן הזית וטוחנים היטב. משלימים תיבול עם מעט מלח.
- מערבבים את רוטב הפסטו עם הקישואים, מעבירים לצלחת הגשה ומקשטים עם בתימין ואורגנו (אפשר גם להוסיף עוד בזיליקום טרי קצוץ, למי שאוהב).
- הערה: הקישואים במתכון הזה מוגשים חיים, והם ממש טעימים – זו אחת המנות הפופולריות במסעדה. עבור מי שמתקשה לאוכלם חיים, אפשר להניח בפיירקס, למשוח במעט שמן זית ולאפות בתנור בחום של 48 מעלות, עם דלת חצי פתוחה, 3-4 שעות. לאחר מכן להוסיף את הפסטו.
קישואים ברוטב פסטו ואגוזי מלך
קציצות פטה מאגוזי מלך ופקאנים
המרכיבים (לכ-8 קציצות):
1 כוס אגוזי מלך
1 כוס פקאן
1 עגבנייה טרייה חתוכה לקוביות
1 פלפל אדום
2 עגבניות מיובשות
1/4 כוס סלרי
2 כפיות מיץ לימון
1 כפית רוטב סויה
1/4 כפית כמון
1/2 כפית קארי
1/4 כפית אבקת כוסברה
1 שן שום
אופן ההכנה:
- משרים את הפקאנים ואגוזי המלך במים למספר דקות, מסננים ושוטפים.
- טוחנים את כל הרכיבים במעבד מזון ומעבירים לקערה.
- יוצרים קציצות ומגישים.
קציצות פטה מאגוזי מלך ופקאנים
סלט מנגולד וזיתים שחורים ברוטב פקאנים
המרכיבים:
10 עלי מנגולד גדולים
1 כוס פקאנים
2 כפות שמן שומשום
3/4 כפית קארי
1 כפית מיץ לימון סחוט
1/4 כפית מלח
1/2 כוס מים
10 זיתים שחורים מרוקאים מיובשים
אופן ההכנה:
- מורידים את עלי המנגולד מן הגבעול, קוצצים דק ומניחים בקערה.
- מגלענים את הזיתים, קוצצים אותם ומוסיפים לקערה עם המנגולד.
- משרים את הפקאנים במים למספר דקות, מסננים ושוטפים היטב.
- טוחנים בבלנדר את הפקאנים, שמן השומשום, הקארי, מיץ הלימון, המלח והמים, עד שמקבלים מרקם חלק. אם צריך, מוסיפים עוד קצת מים.
- שופכים את הרוטב על המנגולד והזיתים, מערבבים היטב ומגישים.
סלט מנגולד וזיתים שחורים
- המתכונים באדיבות מצפה אלומות - חוות בריאות והתחדשות
- לכל המתכונים של שני צמחוני
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי