מחיר האסון ביפן: בין 185 ל-308 מיליארד דולר
יפן מחשבת את הנזקים של רעידת האדמה, הצונאמי והדליפה הגרעינית. לפי הערכות של הממשלה, האסון האחרון הוא היקר ביותר בהיסטוריה העולמית. ההערכה כוללת את הנזק שנגרם לכבישים, בתים מפעלים ותשתיות. ההפסדים שנגרמים לפעילות הכלכלית עקב הפסקות חשמל ובעיות אנרגיה, מחוץ לחישוב
ממשלת יפן הודיעה היום (ד') כי ההערכה הכספית של הנזק שנגרם כתוצאה ישירה מרעידת האדמה הקטלנית והצונאמי שהכה במחוזות הצפון מזרחיים במדינה החודש, יגיע לשווי של בין 16 ל-25 טריליון יין שהם בין 185 ל-308 מיליארד דולר. בכך הפך האסון במדינה ליקר ביותר בהיסטוריה העולמית.
הממשלה הודיעה כי ההערכה כוללת את שווי הנזק לכבישים, בתים, מפעלים ותשתיות נוספות. לשם השוואה, רעידת האדמה שהתרחשה ביפן ב-1995 גרמה לנזק בסך 100 מיליארד דולר, ועד כה היא נחשבה לאסון היקר ביותר.
אסון ביפן
הבנק העולמי: השיקום עלול להימשך 5 שנים
סוכנויות הידיעות
כלכלני הבנק צופים צמיחה שלילית ביפן עד אמצע 2011. חברות הביטוח הפרטיות ישאו כנראה בחלק קטן מהעלות, והחלק המרכזי יפול על משקי הבית והממשלה
"ההשפעה של הפסקות החשמל היזומות צפויה להיות משמעותית מאוד", אמר לכתבים מנהל הניתוח המאקרו-כלכלי בקבינט היפני פומיהירא נישיזאקי. במידה ששווי הנזקים יגיע לחלק העליון בהערכה הממשלתית, מדובר בכ-6% מהתוצר המקומי הגולמי של יפן.
התחזית האופטימית: צמיחה
"הרעידה הזו תגרום לכלכלה היפנית ולתוצר שלה להיות במצב קשה", אמר נגיד הבנק המרכזי היפני, מאסאקי שירקאווה, לוועדה הפרלמנטרית. אנשי הבנק המרכזי התחייבו שוב שוב לנקוט במדיניות פעילה וראויה שתתמוך כלכלית, במידת הצורך, בכלכלה השלישית בגודלה בעולם.בתגובתו הראשונית לאסון, הבנק המרכזי החל להזרים טריליוני יין אל השוק כדי למנוע ממנו לצנוח, להגביר את הנזילות בשווקים ולשפר את תנאי המימון המוסדיים. ביום שישי האחרון הבנק של יפן, יחד עם הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G-7, התערב בשוק המטבע באופן נדיר כדי למנוע מהיין להמשיך לעלות ולגרום נזק נוסף לכלכלה שמסתמכת על ייצוא.
בזמן שהכלכלנים צופים שתכנית השיקום מחדש של יפן, הגדולה ביותר מאז השיקום שנדרשה לאחר מלחמת העולם השנייה, תעניק דחיפה כלכלית שתאפשר צמיחה נדרשת ביותר בחצי השני של השנה, הם גם מזהירים כי המחסור באנרגיה הוא אחד הסיכונים הגדולים בתסריט השיקום הנוכחי.
צפויים עוד תקציבי חירום
חברת החשמל של טוקיו, שמשרתת את עיר הבירה וסביבותיה, שיחד מהווים כ-40% מהתוצר הכלכלי היפני, איבדה כ-20% מיכולת הייצור הגרעינית והתרמית שלה ואינה צפויה לחזור ולשקם את המערכת בזמן לביקושי השיא הצפויים בקיץ.
הרשויות המקומיות לא מסוגלות לקבל אספקת כוח נוספת מהמפעילות באזורים שלא נפגעו במערב המדינה, מאחר ושם משתמשים במתחי חשמל שונים. בגולדמן זקס העריכו כי חברת טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה בעולם, עלולה לאבד רווחים של כ-74 מיליון דולר עבור כל יום ש-12 מפעלי הרכבת הרכבים שלה נותרים סגורים. וזאת רק חברה אחת מבין מאות יצרניות יפניות שעומדות בפני הפרעות בייצור.
בכיר בממשלה היפנית אמר אתמול כי ידרשו לפחות שני תקציבי חירום, ואולי אפילו יותר, כדי לממן את השיקום של המדינה, כאשר ההתמקדות המיידית היא על הקלת המצב באזורי האסון שנפגעו ישירות, שבתקווה תתאפשר כבר במהלך אפריל ומאי.
הממשלה עדיין צריכה להחליט כיצד תממן את מאמצי הבנייה מחדש. כמה אנליסטים מעריכים שיידרשו עבורם יותר מ-10 טריליון יין וסביר מאוד להניח שהממשלה תצטרך לצאת לסבב גיוס כספים נוסף.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות
מחלצים במחוז מיאגי
צילום: AP
מומלצים