רצח אריק קרפ: חיילת הורשעה באי מניעת פשע
אור לוי ושלושה צעירים מג'לג'וליה הורשעו בפרשת הלינץ' בטיילת בתל-אביב. התובע: "מעתה והלאה לא ניתן יהיה להביט באירוע אלים ולא לנקוט מעשה"
עדים למקרה אלימות - חובה לדווח על כך למשטרה: החיילת אור לוי ושלושה צעירים נוספים מג'לג'וליה, הורשעו היום (ד') בעבירה של אי מניעת פשע, בפרשת הלינץ' באריק קרפ ז"ל. במקביל, הם זוכו מעבירה על-פי חוק לא תעמוד על דם רעיך, המוכר כ"חוק השומרוני הטוב".
לוי, פואד מוסא, פאדי ג'אבר ומוחמד עדס הורשעו בכך שלפני כשנה וחצי, בעת שקרפ הותקף על-ידי חבריהם, הם עמדו מהצד ולא עשו דבר.
החיילת אור לוי בבית המשפט (צילום: דודו אזולאי)
הארבעה הודו בעובדות כתב האישום, אך עם זאת טענו סניגוריהם עורכי הדין משה יוחאי, עופר קופרמן וצפריר יגור כי העובדות אינן מגבשות עבירה, כיוון שלא ידעו מראש על הקטטה. לדברי עורכי הדין, לא היה להם זמן לפעול נגד חבריהם וכי מדובר באירוע ספונטני שהתרחש רחוק מהנאשמים. בנוסף הם טענו כי הנאשמים לא רדפו אחרי קרפ, כשניסה להימלט.
על פי כתב האישום, היחידים שניסו להתערב היו לוי ונערה נוספת שלא הועמדה לדין. הן צעקו לעבר שלושת הנאשמים לחדול ממעשיהם, אך אלו לא נענו לבקשה. הנערה אף הוכתה על-ידי אחד הנאשמים ברצח.
השופט מרדכי פלד דחה את טענות ההגנה וקבע כי הנאשמים היו חייבים להתערב, לנוכח התקיפה האלימה שהתרחשה בפניהם. השופט גם דחה את הטענה של לוי, כי מדובר באכיפה בררנית, וכי יכולה היתה להמשיך ולנסות לעצור את הקטטה. "רוע קיצוני התקיים לנגד עיניהם, וחלה עליהם חובה לקום ולהתערב", כתב השופט פלד בהכרעת הדין.
השופט קבע עוד, כי כיוון שהארבעה הורשעו באי מניעת פשע, אין מקום להרשיעם גם בעבירה נוספת של אי עמידה על דם רעך, בשל ביצוע אותם מעשים. עוד הוסיף השופט פלד, כי "אין ספק כי זיקתם של הנאשמים לאחרים הטילה עליהם חובה
מוגברת של עשיית מעשה, באירוע מקומם זה, ובכך חדלו משמעמדו באפס מעשה". עו"ד ניר אלפסי מטעם הסניגוריה הציבורית ייצג גם הוא את אחד הנאשמים בפרשה.
לאחר ההרשעה אמר מנחם מזרחי, התובע מפרקליטות מחוז תל אביב, כי "בית המשפט קבע בהחלטה משפטית מיוחדת נורמת התנהגות. מעתה והלאה לא ניתן יהיה להביט באירוע אלים ולא לנקוט מעשה. אנו לא מצפים שאזרחים יהיו גיבורי על, אך די בזעקה או הרמת טלפון למשטרה. חובה על אזרח לעשות את הדברים. לא די בצעקה בקול ענות חלושה. הנערה שצעקה לא עשתה די, היא יכלה להרים טלפון. בסופו של דבר היא בחרה להצטרף לאחרים וללכת לשתות עם שאר החברים. לא גיבשנו עדיין את העמדה העונשית, אך נבקש ענישה חמורה".
עו"ד יוחאי אמר לאחר הכרעת הדין כי בכוונתו לערער לבית המשפט המחוזי בתל-אביב. "מדובר בהחלטה תקדימית אשר מורה לכל אזרח במדינת ישראל, שרואה פשע, אשר לא ידע שהוא אמור להתבצע לחרף את נפשו".