שתף קטע נבחר
 

מסתמן: חוק ששינסקי יאושר פה אחד

משרד האוצר קיבל את דרישתם של חברי הכנסת, אישר את הקמתה של קרן ייעודית לרווחי הגז והתחייב כי המדינה לא תידרוש העלאה נוספת של המס. בכך הוסרו המכשולים האחרונים מפני חוק ששינסקי. ההצבעה - בהמשך הערב

 

המאבק על רווחי הגז מגיע לישורת האחרונה. ועדת הכספים מקיימת אחר הצהריים (ד') דיון מרתוני לקראת ההצבעות על אישור חוק ששינסקי לקריאה שנייה ושלישית. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, מעוניין בסיום ההצבעות עוד היום, אפילו אם הישיבה תתארך לתוך הלילה.

 

בפתח הדיון קיבלה הוועדה את דרישתם של חברי הוועדה מסיעות ישראל ביתנו וקדימה בנוגע לחוק תמלוגי הגז והנפט. הוועדה אישרה את הקמתה של קרן ייעודית לתקבולים מרווחי הגז וקבעה כי ועדה מיוחדת תכריע כיצד יש לנצל את הרווחים מהקרן. כמו כן, אישרה הוועדה את סעיף היציבות, שקובע כי המדינה לא תוכל לשנות למשך תקופה קצובה את שיעור המס על רווחי הגז, מעבר למה שקבעה ועדת ששינסקי.

 

בעקבות החלטת הוועדה, הודיע שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, כי בשבועיים הקרובים תוקם ועדה בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל, שתשרטט מתווה להקמת הקרן על פי מודלים שקיימים בעולם.

 

לדברי שר האוצר, רווחי הקרן, יופנו למטרות "כלכליות וחברתיות". משמעות ההגדרה היא ששר האוצר טרם הסכים לדרישתם של חלק מחברי ועדת הכספים, להפנות את רווחי הקרן למטרות חברתיות וכי משרד האוצר לא זנח את כוונתו לנצל את רווחי הקרן להגדלת החזרי החובות של ממשלת ישראל. 

 

על פי החלטת הוועדה, עד סוף 2011 תגיש הממשלה לאישור הכנסת את כל הפרטים הנוגעים להקמת הקרן. בעקבות ההחלטה, צפויה הוועדה לאשר פה אחד את החוק וראש הממשלה, בנימין נתניהו, יודיע בישיבת הממשלה הקרובה ביום א' כי אין צורך בשינויים נוספים במדיניות המיסוי של ענף הגז והנפט וכי הנושא שבו דנה ועדת ששינסקי מוצה.

 

לקראת ההצבעות במליאה: אילו תיקונים הוכנסו?

בשבוע הבא יובא החוק להצבעה במליאת הכנסת, ערב יציאת הבית לפגרת האביב, ב-30 במרס. תחילה תתקיים הצבעה בקריאה השנייה שהיא סדרת הצבעות נפרדות על כל אחד מ-48 סעיפי החוק, לפני ההצבעה על החוק במקשה אחת בקריאה השלישית שהיא האישור הסופי של החוק. גפני, מצדו, חוזר ומצהיר על כוונתו לאשר את החוק כמו שהוסכם עם האוצר.

 

חברות האנרגיה השקיעו מאמצים עד הרגע האחרון כדי להשיג הטבות בנוסף למה שכבר נקבע בחוק לפני ולאחר מסקנות ששינסקי. באוצר דחו הבוקר על הסף את הפרסומים האחרונים על לחצים מצד לשכת ראש הממשלה לטובת חברות האנרגיה.

 

"כל הנושאים שהוזכרו עוסקים בתיקונים טכניים שחלקם קודמו ביוזמת אנשי האוצר וחברים בוועדת ששינסקי, או בתיקונים הגיוניים שאין בהם שינוי מהותי בהמלצות בוועדת ששינסקי", נאמר בהודעת דובר האוצר. מלשכת השר שטייניץ נמסר קודם כי גם בלשכת נתניהו לא מכירים דבר כזה. 

 

השינוי המהותי כאמור הוא הקמת הקרן הייעודית. תיקונים אחרים לטובת היזמים אמורים להבטיח בין השאר את המשך הפחתת מס החברות במתווה הקיים, כחלופה לאי הפחתה במס על רווחי הגז; הרחבת ההכרה בהוצאות על קידוחי הגז שקדמו לגילוי שדות תמר ולוויתן; והשתתפות הממשלה במימון אבטחת מתקני הגז הימיים. אמורים להיכנס גם תיקונים להפחתת המס שייגבה מהמשקיעים הפרטיים.

 

נכון לתחילת הדיון, התומכים מהקואליציה הם הח"כים משה גפני (יהדות התורה), היו"ר, כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), יצחק וקנין ואמנון כהן (ש"ס) וזבולון אורלב (הבית היהודי).

 

ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד), מחליפתו של חיים כץ מהליכוד שנעדר בגלל ניגוד עניינים עקב ידידותו עם אחד היזמים, צפויה לתמוך, וכך גם ח"כי הליכוד ציון פיניאן, רכז הקואליציה בוועדת הכספים, ומירי רגב, בעקבות הסיכומים שהושגו עם האוצר להבטחת התמיכה המלאה של הסיעה.

 

מהאופוזיציה תומכים - הח"כים יעקב אדרי, שי חרמש, ורונית תירוש (קדימה), חיים אורון (מרצ), שלי יחימוביץ' (עבודה), אורי אריאל (האיחוד הלאומי) ואחמד טיבי (רע"מ).

 

הצבעתן של פאינה קירשנבאום וליה שמטוב (ישראל ביתנו) עדיין לא ברורה.


פורסם לראשונה 23/03/2011 15:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים