איך קונים ומטפלים בעדשות מגע? מדריך
סביב עדשות המגע נרקמו מיתוסים שונים, כמו שהן עלולות ליפול מהעין בזמן פעילות גופנית או שהן גורמות לזיהומים. הנה מדריך שעושה סדר ומסביר כיצד מתאימים עדשות למטופל, על מה חשוב להקפיד בקנייה - ובעיקר איך לשמור על העיניים בריאות
ככל שעדשות המגע הופכות נוחות יותר הודות לטכנולוגיה המתקדמת, יותר ויותר אנשים בוחרים להחליף בהן את המשקפיים המסורתיים. האפשרות לזרוק את העדשות לפעמים אחרי יום אחד בלבד, מבלי להתעסק בניקוי ובתמיסות, קוסמת ללא מעט אנשים.
אז מה היתרונות שבעדשות? האם כשנעשה ספורט הן ייפלו לנו מהעיניים? ומה קורה אם משתמשים בהן מעבר לזמן הנקוב? הנה מדריך מפורט שיענה על כל השאלות.
מי יכול להרכיב עדשות?
ניתן להרכיב עדשות מגע רק לאחר בדיקה אצל מומחה, אופטומטריסט מורשה או רופא עיניים העוסק בכך, שקבע שאין בעיה בהרכבת העדשות עבור אותו אדם.
את עדשות המגע ניתן להרכיב בדרך כלל מגיל שמונה ומעלה, לשיקול דעתו המקצועי של המומחה.
כיום, הודות לשיפורים ולחדשנות הטכנולוגית, צילינדר אינו מונע שימוש בעדשות מגע, ויש מגוון סוגים המתאימים לאנשים בעלי צילינדר.
סוגי עדשות
"העדשות הממלצות ביותר על ידי רופאי העיניים הן עדשות רכות חד-יומיות", מסביר עמוס ריינד, אופטומטריסט המתמחה בספורט ואופטיקה ויועץ מקצועי לג'ונסון & ג'ונסון Vision Care, "כיוון שככל שמחליפים את העדשות בתדירות גבוהה יותר לא מצטברים עליהן שקעים שעלולים לחולל תגובות אלרגיות ולהוביל לסיבוכים".
סוגי העדשות השונים מתאימים לטווחי זמן משתנים - יש שנועדו לשימוש חוזר דו-שבועי, שימוש חוזר חודשי או אפילו לשימוש בזמן השינה, בין שבוע לחודש ללא הסרה. "נקודת המפתח בשינה עם עדשות מגע", אומר ריינד, "היא עבירות החמצן של העדשה הקובעת את התנפחות קרנית העין לאחר לילה עם העדשה".
עדשות קשות זוכות היום רק לנתח מצומצם של משתמשים. על פי סקר יורולנס הבוחן מגמות בהתאמת עדשות מגע בעולם מדובר ב-9% בלבד בשנת 2010, בעוד שעדשות רכות חד-יומיות הותאמו ל-29% מהמטופלים. עדשות מגע קשות יותאמו לרוב למטופלים עם ליקוי ראייה מורכב יותר, כשנתוני העין והתיקון הדרוש אינם מתאימים להיצע העדשות הרכות.
מי שמעוניין להחליף את צבע העיניים בעזרת עדשות, יכול לבחור עדשות ללא מספר המיועדות ליופי בלבד ומוצגות במספר גוונים כמו כחול, ירוק, דבש ואפור, או להשתמש בעדשות המתקנות גם את הראייה, לשימוש דו-שבועי.
למה לשים לב בזמן הקנייה?
- היבדקו רק אצל אופטומטריסט מוסמך או רופא עיניים מומחה.
- ודאו שהמומחה שואל אתכם על אורח החיים שלכם, כדי לקבוע את סוג העדשה המתאים לכם ביותר.
- בקשו מהמומחה סקירה מלאה על מגוון העדשות הקיימות בשוק.
- שימו לב שהעדשות מגינות מפני קרני UV.
- שימו לב שהעדשות נוחות להרכבה ואינן מפריעות בעין.
- קראו היטב את הכללים בגב האריזה והרכיבו את העדשות על פי הכללים ועל פי הנחיות המומחה.
- שימו לב לתאריך התפוגה המצוין על האריזה והקפידו שלא להשתמש בעדשות לאחר תאריך זה. החלפת העדשות במועד חשובה מאוד לבריאות העין, כיוון שהראייה יכולה להיחלש משמעותית ללא סימנים מקדימים. ככל שמרבים להחליף את העדשות בזוג רענן, כך התרומה לבריאות העיניים גדולה יותר.
כיצד מתאימים עדשות?
עדשות המגע מותאמות לכל מטופל בתהליך קצר שאינו כואב, אך משמעותו רבה לעיניים שלנו. "התאמה מדויקת של העדשות אצל אופטומטריסט מורשה או רופא עיניים מומחה יכולה למנוע בעיות רבות", אומר ריינד, "החל בשינוי במספר ועד פגיעה בקרנית העין שעלולה לסכן את הראייה, כיוון שהעדשות יושבות ישירות על העין. בעדשות מגע אין 'פתרונות מדף', ורק באמצעות ציוד מתקדם וידע מקצועי אפשר לבצע התאמה ראויה, ללמוד איך להרכיב ולהסיר את העדשות ולקבל מענה לשאלות".
בעדשות מגע יש כמה פרמטרים חשובים שאותם מנתח המומחה כדי להציע את העדשה המתאימה: יכולת העברת חמצן לעין, קוטר העדשה וקימורה, עוצמת העדשה, עובי העדשה ותזוזת העדשה בעין.
בתהליך בודק המומחה את חדות הראייה של הזקוק לעדשות מגע, את קימורי הקרנית, מצב העין ובריאותה, כמות הדמעות ואיכותן, רגישויות ואלרגיות. הפתרון שיינתן צריך להוביל לחדות ראייה מרבית תוך שמירה על הקרנית.
גם לאחר ההתאמה הראשונית, חשוב להגיע לבדיקות תקופתיות, לפחות אחת לשנה, כדי לוודא שהעדשות עדיין מתאימות, שהן נוחות ומספקות איכות ראייה טובה ושלא התפתחו זיהומים. בכל מקרה של שינוי בראייה או בעיה אחרת יש לפנות מיד למומחה.
הקפידו על בדיקות תקופתיות להתאמת העדשה (צילום: index open)
איך מטפלים בעדשות?
כדי ליהנות מהיתרונות של העדשות ולשמור על בריאות העיניים יש להקפיד על טיפול ראוי ולעקוב אחרי ההוראות שנתן האופטומטריסט או רופא העיניים. בין השאר:
- בניגוד למיתוס, עדשות המגע עצמן אינן יוצרות זיהומים. הבעיה מתחילה מחוסר היגיינה בעת הרכבת העדשה או כאשר לא מנקים אותה היטב. הקפידו על שטיפת ידיים לפני כל מגע עם העדשות, כשמרכיבים וכשמסירים אותן. שטיפת הידיים מונעת מבקטריות ומחיידקים הנמצאים על הידיים לעבור לעדשות. השתמשו באל-סבון נוזלי אנטי-בקטריאלי שאינו מבושם, שכן הסבון הרגיל נוטה להזדהם ביתר קלות. לאחר השטיפה נגבו את הידיים במגבת נטולת מוך שאינה מורידה סיבים, כדי למנוע מעבר סיבים לעדשות.
- לפני שמחזירים את העדשה לעין (אם היא מיועדת לשימוש חוזר), הקפידו לשטוף ולחטא אותה יותר מפעם אחת. בחומרי הסיכה של העין מצויים חלבונים, קלציום ושומן שעלולים להצטבר על העדשה, לגרום לאי-נוחות ולחשוף את העיניים לזיהומים.
- הרכיבו את העדשות לפני שלב האיפור, והוציאו אותן לפני שמסירים את האיפור מהפנים.
- השתמשו רק בתמיסה לניקוי העדשות שהומלצה על ידי המומחה, ולא בכל תמיסה אחרת שיש בבית. כשם שיש הבדלים בין העדשות כך יש הבדלים בין התמיסות, ויש להתייעץ תמיד לפני הבחירה בתמיסה.
- החליפו את העדשות בזמן שקבע המומחה. שימוש ממושך מדי בסוג עדשה שאינו מתאים לכך עלול לגרום להצטברות משקעים על פני העדשה, לגירויים בעיניים ולפגיעה ביכולת הראייה. ככל שמחליפים את העדשות בתדירות גבוהה יותר, כך יהיו העיניים בריאות יותר.
האם אפשר להתעמל איתן?
"אנשים חוששים שהעדשה תיפול מהעין בזמן שמבצעים תנועות מהירות", אומר ריינד, "אבל בשל מבנה העין כמעט בלתי אפשרי שעדשות רכות ייפלו ממנה. אפשר לעשות כל פעילות ספורטיבית שרוצים עם עדשות רכות, כיוון שבניגוד למשקפיים הן לא מחליקות על האף וצריך להרים אותן, הן לא נרטבות בגשם ואין הסחות דעת מהפעילות. הרכבת העדשות גם מונעת סינוור מהשמש או מתאורה חזקה אחרת".
הגנה מפני קרני UV
חשיפה ארוכת טווח לקרני UV, ללא הגנה, עלולה לפגום במבנה הפנימי של העין ובשטח פני העין. השפעת החשיפה מצטברת, כך שככל שהחשיפה רבה יותר כך גדל הסיכון להתפתחות של בעיות ומחלות עיניים תלויות גיל כמו ניוון רשתית, קטרקט ועוד.
"עבור אנשים שראייתם תקינה הפתרון פשוט", אומר ריינד, "והוא להרכיב משקפי שמש העוטפים את אזור העיניים. אנשים בעלי לקות ראייה יכולים לקבל את ההגנה הדרושה על ידי שימוש בשתי שכבות, עדשות מגע החוסמות קרני UV ומעליהן משקפי שמש. העדשות כיום מעניקות הגנה בדרגות שונות, כשהגבוהה ביותר מוגדרת כ-Class-1".
עדשות המגע אינן מכסות לחלוטין את אזור העין, אך הן מהוות תוספת הגנה משמעותית מקרני UV צדיות. מסנני הקרינה בעדשה אינם משפיעים על איכות הראייה, על נוחות הרכבתן או על גודל שדה הראייה. בנוסף, במקרים שבהם אי אפשר להרכיב משקפי שמש, למשל בסוגי ספורט שונים, העדשות מהוות את ההגנה היחידה לעין מפני קרינה.
כמה זה עולה?
התפתחות הטכנולוגיה הביאה למגוון רחב של עדשות הקיימות בשוק, ומחירן משתנה על פי הסוג ותדירות ההחלפה. בסופו של דבר, העלות היומית של העדשות יכולה להיות פחות מההוצאה על עיתון או על קפה בבוקר.
מחירי העדשות נעים בדרך כלל בין 250-120 שקל לקופסה, ומחירי התמיסות בין 200-60 שקל.