חשבון לא סגור: כמה מסים אתם משלמים?
התשלומים שגובה מדינת ישראל לא מסתיימים בהורדות שבתלוש המשכורת שלנו. דירה, קניות, רכב, ונופש - מסתבר שגם מהנטו שנקבל נצטרך לשלם עוד כ-40% עבור מסים שונים
משה, איש הייטק, מרוויח שכר מכובד של 20 אלף שקל ברוטו. על פי תלוש המשכורת, שכרו נטו לאחר תשלום מסים, ביטוח לאומי, בריאות ופנסיה עומד על 13,024 שקל.
ואולם, מסתבר כי גם לאחר תשלומים אלו, משה ימשיך לשלם למדינה מסים שונים ומגוונים בשיעור של עוד 40% ומעלה מהנטו שקיבל.
כשאנחנו מביטים על תלוש המשכורת החודשי שלנו אנחנו הכי אוהבים לשנוא את מס הכנסה. "בוא נראה כמה הם לקחו לי החודש", אנחנו שואלים, ומביטים בחרדה. אבל אנחנו שוכחים או לא מודעים לכך, שחוץ ממנו, עוד הרבה נגיסות של מס נלקחות בדרך, רק שהן פחות בולטות, פחות מורגשות וכך גם פחות מכעיסות. סקירה קלה מגלה שבסופו של תהליך, מס הכנסה מתגמד לעומת מסים נוספים שאנחנו משלמים.
אז מעתה, כשמגיע יום המשכורת החודשית אל תרוצו לחפש את מס הכנסה בתלוש, נסו לשים לב ולהיות מודעים למסים "השקטים" שנוגסים לכם הרבה יותר.
אותם מסים "שקטים" משאירים את משה, בעל משכורת שבהחלט לא מייצגת את הממוצע, עם סכום נמוך למדי כדי לנהל את תקציב המשפחה.
מס הוא תשלום לשלטונות הנגבה מתושבים או אזרחים לצורך מימון הפעולות של השלטון. במובן הרחב מס הנו סך המשאבים אותם נוטל השלטון מהציבור, ועל כן גם שירות צבאי יהיה בגדר חובה (מס), אך במובן הצר והמקובל, הכוונה היא לתשלומים בכסף.
במדינת ישראל הטלת המס נעשית באמצעות החוק, וגבייתו נעשית באמצעות רשות ממשלתית (או עירונית) שהוסמכה לכך.
המסים מחולקים לארבע סוגים שונים: הכנסה: על כל הכנסה משלמים אחוז מס מסוים. מאותה הכנסה משלמים אחוז גבוה יותר וכן הלאה.
מס צריכה: המס שאנו משלמים למדינה על מרבית הצריכה היומיומית שלנו לדוגמא לחם, סיגריות ועוד בנוסף קיימים גם מסי העברות ורכוש.
קיימת גם חלוקה המבדילה בין מסים ישירים למסים עקיפים. מס ישיר הוא מס שחייבים בו באופן פורמאלי לדוגמת מס הכנסה ומס עקיף הוא מס שהחייב אינו נושא בו, לדוגמא המע"מ.
אז כמה יורד לנו משכר של 20 אלף ברוטו?
תלוש השכר
מהמשכורת של משה מופחתים על פי חוק, ביטוח לאומי בשיעור של כ- 1093 שקל, ביטוח בריאות בשיעור של 921 שקל ומס הכנסה בגובה של 3,458 שקל. בסה"כ ממשכורת הברוטו של משה הופחתו כ- 27% שעלותם היא כ-5472 שקל. לקחנו בחשבון תנאים סוציאליים נוספים ומשה מקבל לידיו תלוש משכורת שעליו מוטבעים כ- 13,024 שקל נטו.
המע"מ ומס הבלו
1,667 שקל, זהו סכום המע"מ המוערך בכל חודש שמוציא משה על סל הצריכה הממוצע שלו. שותף נוסף שנמצא תחת קטגוריה זו הוא מס בלו – המס המוטל על צריכת דלק, בכל פעם שאנחנו מתדלקים מופרש מס על כל ליטר דלק. עבור משה, שצורך דלק בסכום של 1,300 שקל לחודש, הסכום שיילך למס יגיע ל-520 שקל נוספים.
מס דיור
אבל חכו, רק התחלנו, בעבור הדירה הנחמדה שקנו משה ואשתו ברמת גן במחיר של מיליון וחצי שקל, ישנו מס רכישה שמוטל עליו ועומד על סכום של 5250 שקל. מאחר ואנו לא קונים דירה כל יום, פרסנו את ההוצאה על פני 10 שנים ויצא לנו כי משה משלם 43.75 שקל לחודש.
על הדירה, כידוע, יש לשלם ארנונה. ועל כך מתווספים להוצאות המסים של משה כ- 700 שקל בכל חודש.
אגרת טלוויזיה
אז שילמנו את המס על הקניות, על הדלק שלקח אותנו חזרה הביתה ועל המס שמיועד למשכננו הנעים. אפשר כעת לשבת בבית לצפות בטלוויזיה בזמננו החופשי, אבל "אופס", שכחנו, אין ארוחות חינם וגם זו עולה כסף. במהלך השנה, בעבור הנאה זו מגיע התשלום שחייב כל מחזיק טלוויזיה בישראל לשלם – אגרת הטלוויזיה בעלות של 379 שקל לשנה או 31 שקל בחודש.
מס על הרכב
משה ואשתו מחליטים לרכוש רכב חדש בעלות של 120 אלף שקל. חלקו של המס ברכישה יעמוד על כ-55% ובפועל ישלם משה 1,833 עבור המס בכל חודש, במשך 36 החודשים עליהם פרס את תשלום הרכישה.
הרכב חדש אומנם אבל גם הוא צריך לעבור טסט שנתי בעלות של 1,571 שקל ובחלוקה ל- 12 חודשים משלם משה בכל חודש כ- 130 שקל.
משה עובד קשה מאוד למחייתו, מידי פעם הוא מתרענן באיזו סיגריה וכוסית שתייה, 65% מס מפריש משה עבור הוצאה חודשית של כ-250 שקל ובכל חודש זה מתורגם לכ-162 שקל בעבור המס.
ההוצאות אומנם רבות אבל משה לא שוכח לחסוך בכל חודש. הוא הצליח לאסוף כ-100 אלף שקל, אך כיוון שקיים מס על הרווח, ישלם משה בכל חודש סכום של כ-62 שקל.
אם נסכם עד עתה, עלות המסים השונים (מלבד המסים על המשכורת) היא כ-5,150 שקל המהווים כ-40% ממשכורת הנטו המוצהרת.
למרות הכעס, למס יש חשיבות
אלו הם המסים הבסיסיים אך כמובן שקיימים מסים נוספים: מס שבח למשל, המס מוטל על כל מי שמוכר מקרקעין והוא מוטל על ההפרש בין שווי רכישת המקרקעין לבין שווי מכירתו.
חשוב לזכור שהמסים במדינת ישראל הם חלק בלתי נפרד מהחיים, כמעט בכל מקום ולכל דבר יש נגיעה לתשלום מס כזה או אחר, ואין לזה תאריך תפוגה, עד היום האחרון ישלם אזרח בישראל מסים.
משה, המייצג את מעמד הביניים, נושא בנטל מסים העומד על כ-10,000 שקל לחודש. נטל זה מחזק את מחוייבותינו לקחת בחשבון את המציאות כפי שהיא ולכלכל את צעדינו נכון ובזהירות.
חשוב להבהיר שמטרת טור זה אינה להתלהם נגד מדינת ישראל. אנחנו לא נגד המסים, להפך, אנחנו מכירים בחשיבותם, דווקא במציאות הייחודית של מדינת ישראל. אך יחד עם זאת, אנחנו בעד התנהלות כלכלית נכונה של כל אחד ואחד מאתנו לאור נטל המסים הכבד.
נטל המסים הכבד שחל על תושבי ישראל ובעיקר על מעמד הביניים, מחייב אחריות לאומית של כל מקבל החלטה במדינת ישראל, אם מדובר בחלוקת העושר של מדינה בעקבות גילוי אוצרות טבע ואם בעת חלוקת התקציב. חשוב שהמטרה תהיה להוביל אותנו להקטנת וחלוקת הנטל, אחרת נהיה חשופים לסכנות דווקא מבית.
נכון שלעתים לא כל כך ברור לנו מדוע אנחנו מחויבים בכל כך הרבה מסים, אך חשוב לזכור שבזכות המסים שאנו משלמים על בסיס קבע, אנו מאפשרים לממשלה לבנות יותר כבישים ותשתיות, לנהל את מערכות הבריאות, לשלם שכר לעובדי המדינה, לשמור על הצבא המיומן ביותר בעולם ולאפשר שירותי חינוך טובים יותר.
כדאי לנצל הטבות המגיעות לנו
נטל המס במדינת ישראל הוא מהגבוהים בעולם לכן, המלצתנו היא, לנהל נכון וביתר זהירות את התקציב המשפחתי ולהבין שהנטו האמיתי הוא זה שנשאר לנו אחרי המיסוי ולא זה שרשום לנו בתלוש המשכורת, המס שירד בתלוש הוא רק ההתחלה של החודש.
לסיום, משהו אופטימי. כדאי לדעת שייתכן מאוד ואתם זכאים להטבות במס וכן להחזרי מס. המדינה מעניקה הטבות מס שונות במקרה של הפרשה פרטית לתנאים סוציאליים, בעבור ביטוחי חיים ועל קרנות השתלמות שאינן משולמות על ידי המעסיק.
כמו כן, שכירים רבים זכאים להחזרי מס, במקרים כמו שינויים בשכר במהלך השנה, אבטלה, תשלומים לילד עם לקויות למידה, שינוי במצב משפחתי במהלך שנת המס, תשלום מזונות ועוד. לכן, כדאי להתעניין ולברר כיצד ניתן לקבל את הטבות מס אלו ולנצל אותה לטובתנו הכלכלית.
הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים ", העוסקת באימון ותכנון כלכלי למשפחות ולעסקים וראש בית הספר הארצי לכלכלת המשפחה ועסקים בקריה האקדמית אונו.
• הסכומים השונים בכתבה הינם סכומים מוערכים בלבד.