סוריה: מאות הפגינו בדמשק, עשרות נעצרו
מאות בני אדם יצאו לכיכר "אל-מרג'ה" בבירה הסורית וקראו "העם רוצה להפיל את השלטון". אל-ערביה דיווחה כי מהומות פרצו גם בלטקיה, מעוז של משפחת אסד. לפי דיווחי האופוזיציה, הפגנות דומות נערכו בערים נוספות ברחבי המדינה, בהם השתתפו רבבות
ההפגנות בסוריה התפשטו גם לדמשק: מאות בני אדם הפגינו היום (ו') במרכז דמשק לאות תמיכה בהפגנות שאירעו השבוע בעיירה דרעא. המפגינים קראו מתחת לאפו של הנשיא אסד: "העם רוצה להפיל את השלטון". כוחות הביטחון ירו באוויר ופיזרו בכוח את ההפגנה. המשטרה החשאית עצרה עשרות מפגינים. הפגנות התקיימו גם בערים נוספות במדינה, בהן השתתפו אלפי בני-אדם.
הפגנות ברחבי סוריה - צפו בסרטונים מרחבי המדינה:
- הפגנה במסגד הגדול בדמשק
- הפגנה בחמאת
- הפגנה בחלב
- הפגנה בא-רקיה
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
"ברוח ודם, נפדה אותך דרעא", קראו המפגינים שצעדו לאחר תפילות יום השישי בכיכר "אל-מרג'ה" בבירה הסורית. בסרטון שהופץ ביוטיוב נראים מפגינים בתוך המסגד הגדול בעיר קוראים קריאה דומה וגם "חירות". לפי דיווח ברשת אל-ערביה, הפגנות
פרצו גם בעיר הנמל לטקיה, הנחשבת למוקד תמיכה של משפחת אסד. עוד דיווחה הרשת כי בדמשק התקיימה הפגנה בעד הנשיא הסורי.
במקביל, השתתפו בעיר דרעא שבדרום סוריה, רבבות בתהלוכת אבל לזכרם של חמישה מבין 44 בני אדם שנהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון. גורמי אופוזיציה טענו כי מספר ההרוגים סך הכל עומד על לפחות מאה. עדי ראייה בדרעא דיווחו כי המפגינים קראו קריאות בגנות מאהר אסד, אחיו של בשאר ומפקד משמר הנשיאות. "מאהר, פחדן שכמותך. שלח את כוחותיך לשחרר את הגולן", קראו המפגינים במסגד המרכזי בעיר.
מפגינים בדרעא
חלק מהמפגינים קראו קריאות לעבר היועצת של הנשיא הסורי, בות'ינה שעבאן, שבישרה על שורה של רפורמות. "יא בות'יינה שעבאן, תושבי דרעא רעבים!". גם בעיירה תל, הסמוכה לדמשק, הפגינו כאלף בני אדם וקראו קריאות בגנות קרובי משפחתו של הנשיא אסד.
סרטון שהופץ על-ידי האופוזיציה הסורית מעלה שגם בעיר חומס, שמצפון לדמשק, יצאו מאות מתפללים וקראו קריאות תמיכה במפגינים בדרעא. גם בחמאת, אחת הערים הגדולות במדינה יצאו להפגין נגד אסד. ב-1982 טבח הצבא הסורי ב-30 אלף איש, לאחר התקוממות של תנועת "האחים המוסלמים" נגד משטרו של חאפז אסד.
לפי דיווחי האופוזיציה, אלפים הפגינו גם בעיר חלב שבצפון המדינה ובעיירה "תלכלח", כ-45 קילומטרים מערבית לחומס יצאו כאלפיים מפגינים לרחובות. על פי הדיווחים קולות ירי נשמעו באזור העיר, הסמוכה לגבול עם לבנון. מדיווחים נוספים עולה שהפגנות פרצו גם בעיר א-רקה בצפון המדינה, וכן בעיר בניאס לחוף הים התיכון.
בניסיון להסות את האופוזיציה, הבטיח אתמול הנשיא בשאר אסד כי ישקול לערוך רפורמות במערכת הפוליטית.כמו כן, הוחלט להעלות באופן מיידי את משכורותיהם של עובדי המדינה, למצוא מימון לביטוח רפואי עבורם, ולמצוא מקורות מימון ליצירת מקומות תעסוקה.
"אסד הביא צלפים איראנים". ההפגנות בדרעא, השבוע (צילום: MCT)
מוכתר מהעיר דרעא שבדרום סוריה, מוחמד אל-מחאמיד, טען כי המפגינים בעיר תפסו צלף איראני שהובא לאזור כדי לירות על המפגינים. "מה שקורה בדרעא זו בושה גדולה לנשיא אסד", אמר אל-מחאמיד בראיון טלוויזיוני."תמונות הנשק שהציגה הטלוויזיה הסורית מדרעא (בה נטען כאילו 'כנופיה חמושה' היא זו שפתחה באש לעבר המפגינים - ר.נ.) הן חסרות כל שחר. המודיעין הסורי בישל זאת. הירי מגיע רק ממקור אחד - מצד משטר המודיעין הסורי.
לדבריו, "תפסנו אדם ואנו ממתינים לכלי תקשורת שישדר את האמת. תראו שמי שנתפס הוא איראני מזוקן שאינו יודע ערבית והגיע לצלוף עלינו. אנו מבקשים מכלי התקשורת - בואו ותראו את האמת". המכובד הסורי תהה "האם רמת הגולן כבר שוחררה? מדוע הוא הגיע לדרעא? לשחרר אותה ממי - מתושביה?".
בתוך כך הופץ סרטון ביוטיוב המציג את המסגד בדרעא שבו אירעה השבוע תקרית הדמים, בה נהרגו 6 מפגינים. במרכז הסרט מילה בפרסית, המהווה הוכחה לטענות האופוזיציה כי המשטר הסורי נעזר בגורמים חיצוניים כדי לדכא את המהומות.
סנטורים רפובליקנים: הגינוי האמריקני לא מספיק
הלילה גינה הבית הלבן בתוקף את האופן האכזרי שבו דיכאו שלטונות סוריה את המחאה בדרעא, ואת הרג האזרחים שם. דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר כי יש להעמיד לדין את האחראים, וכי ארה"ב קוראת לסוריה לשמור על איפוק.
סנאטורים רפובליקנים האשימו את הנשיא ברק אובמה שהוא אינו תוקף בצורה מספקת את המשטר בסוריה, בניגוד ללחץ הכבד שהפעיל על ההנהגות במצרים,
תוניסיה ולוב כדי לא לפגוע במפגינים. ג'ון קאיל מאריזונה ומרק קירק ביקשו לדעת האם הנשיא פועל לקשירת קשרים עם האופוזיציה הסורית כדי להציע לה סיוע כפי שקורה בתוניסיה, מצרים ולוב.
"העם הסורי חייב לדעת שארה"ב עומדת לצידם נגד המשטר הברוטלי של אסד", ציינו השניים בהודעה משותפת.
Read this article in English