נשיא תימן: פרישה? רק כשהשלטון בידיים בטוחות
בנאום לפני עשרות אלפים מתומכיו כינה עלי עבדאללה סאלח את האופוזיציה "מיעוט קטן של סוחרי סמים, מורדים ונוכלים". בצדה השני של צנעא התקהלו רבבות ודרשו מסאלח לפרוש לאלתר
נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, אמר בצהריים (יום ו') בנאום בבירה צנעא לפני עשרות אלפים מתומכיו, כי יפרוש לאלתר מתפקידו רק אם יוכל להשאיר את המדינה "בידיים בטוחות". סאלח נאם מחוץ לארמון הנשיאות בעוד שבצדה השני של העיר, סמוך לאוניברסיטת צנעא התגודדו רבבות בקריאה לנשיא להתפטר ללא דיחוי.
"ההנהגה אינה רוצה לשמור על הכוחה, אבל אנחנו חייבים להעביר את הסמכויות לידיים נאמנות, לא לידיים חולות, שונאות, מושחתות ובוגדות. אנחנו מוכנים לעזוב, אך אנו רוצים לעשות זאת בצורה ראויה ולהשאיר בידי אזרחי תימן את האפשרות לבחור את מנהיגיו", אמר סאלח. הקהל הגיב בתשואות לדבריו והניף שלטים בהם נכתב "לא לטרור". סאלח כינה את האופוזיציה "מיעוט קטן של סוחרי סמים, מורדים ונוכלים".
מפגינים נגד סאלח. "הצעת הנשיא - מעט ומאוחר מדי" (צילום: רויטרס)
הפגנת מתנגדיו של סאלח, לעומת זאת, התקיימה במקום שבו נרצחו לפני כשבוע לפחות 52 מפגינים מאש צלפים הנאמנים לסאלח. בניגוד להפגנה ההיא, הפעם זכו המפגינים לאבטחה חמושה מצד כנופיות ומצד גורמים שפרשו מצבא תימן בימים האחרונים. מיד עם סיום תפילות יום השישי, יצאו רבבות אל הכיכר הסמוכה לאוניברסיטה, קראו סיסמאות בגנותו של סאלח השולט מזה 33 שנה, וחילקו ביניהם אלפי קלפים אדומים ועליהם המילה "עזוב".
מרחץ הדמים שאירע בצנעא לפני שבוע, הוביל בימים האחרונים לגל של עריקות בקרב קציני צבא, שגרירים, חברי פרלמנט, שרים וחברים במפלגת השלטון. סאלח, שנותר מבודד כמעט לחלוטין, הורה אתמול על מצב חירום המאפשר את הידוק הצנזורה על אמצעי התקשורת, ציתות לטלפונים ומעצרים ללא הליך משפטי.
ביום שלישי הודיע סאלח כי יפרוש מתפקידו עד סוף השנה הנוכחית. דובר ממשלת תימן, אחמד אל-סופי. סיפר כי סאלח קיים פגישות עם ראשי הצבא, בכירים במשטר ומנהיגי כמה שבטים, והודע להם על כוונתו לעזוב את כסאו, אך הדגיש כי הוא מסרב להעביר את סמכויותיו לידי הצבא. ואולם, האופוזיציה ובכירי הצבא שערקו - מסרבים לקבל את הצעתו של סאלח ומסרו כי היא בבחינת "מעט מדי ומאוחר מדי". ארגוני מפגינים שונים הדגישו כי ימשיכו להפגין עד לפיזור הפרלמנט, המועצות המקומיות וסוכנויות הביטחון, בנוסף לפרישתו של הנשיא.
אחרי כחודשיים של הפגנות, שניצתו בהשראת ההתקוממויות בתוניסיה ובמצרים, הידרדר בשבוע החולף המצב בתימן אך סף אנרכיה. בריטניה וארה"ב הורו לאזרחיה ולפקידים בשגרירויותיהן בצנעא לעזוב לאלתר את המדינה, על-רקע הידרדרות המצב הביטחוני והחשש מהפיכה. בהודעת משרד החוץ בלונדון נמסר כי לבריטניה "יהיה קשה מאוד להעניק סיוע קונסולרי, אם המצב בתימן ימשיך להחריף".