האו"ם: כמיליון נמלטו מבתיהם בחוף השנהב
הנשיא לורן גבאגבו הורה למיליציות הנאמנות לו לפגוע באזרחים השייכים למדינות הקוראות להדחתו, ואלה הידקו את משטר הטרור ברחובות אביג'ן. צרפת מקדמת באו"ם הצעה להטלת סנקציות על גבאגבו ועל מקורביו. הדיון יתקיים בשבוע הבא
כמיליון בני אדם עזבו את בתיהם באזור בירת חוף השנהב, אביג'ן, מחשש להתלקחות מלחמת אזרחים במדינה - כך עולה מנתונים שפרסם בצהריים (יום ו') האו"ם. זאת, על-רקע התרבות הדיווחים על מתקפות מכוונות נגד אזרחים זרים החיים בחוף השנהב, ועל נטישה הולכת וגוברת של אלה לארצותיהם. בין הנמלטים לפחות חצי מיליון ילדים ובני נוער.
נטישת הזרים החלה עם פרוץ "משבר שני הנשיאים" במדינה האפריקנית בחודש נובמבר, אולם הוגברה מאוד בשבועות האחרונים. משבר שני הנשיאים פרץ מיד עם סיום הבחירות הכלליות והגדיל את החשש שהמדינה שסועת הקרבות נמצאת על מסלול למלחמת אזרחים נוספת. הסכסוך ניטש בין הנשיא המכהן, לורן גבאגבו, המסרב להכיר בהפסדו, לבין אלאסן אואטרה, המנצח בבחירות אשר זכה לגיבוי בינלאומי ממדינות המערב ומהאיחוד האפריקני.
הנשק מכוון למהגרים ממדינות המתנגדות לגבאגבו (צילום ארכיון: AP)
משבר שני הנשיאים בחוף השנהב מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני של המדינה, לבין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציית המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש שנקבעו ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום המרכז את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצוא הקקאו העולמי.
נטישת המהגרים באה על-רקע הוראה שנתן גבאגבו לכוחותיו לתקוף אזרחים זרים השיכים למדינות התומכות באואטרה. "אנחנו פוחדים מאוד. כולם עוזבים", סיפר אבדיאס גויטה, אזרח בורקינה-פאסו המתגורר בחוף השנהב עם שני ילדיו ועוזב כעת חזרה למאלי. "המיליציות של גבאגבו פרצו את הדלת של אחי ונכנסו לו הביתה. הוא נתן להם הכל - בערך 200 אלף פרנק (430 דולר) - אבל הם שיספו את גרונו בכל מקרה", סיפר.
מרבת המהגרים בחוף השנהב מתגוררים בבירה אביג'ן וסביבותיה. לדברי פעילי זכויות אדם, כנופיות של רעולי פנים הנאמנות לגבאגבו הקימו בימים האחרונים מחסומים בכל רחבי העיר.
הכנופיות מבצעות בדיקות במכוניות ומכות עוברי אורח העונים לשמות זרים. נטישת הזרים משובשת מאוד, בעיקר בשל המחסור החמור באוטובוסים.
הימשכות המשבר בחוף השנהב הובילה בין היתר לסגירתם של בנקים ובתי עסק רבים. הכאוס הפוליטי והכלכלי הוביל גם לזינוק באבטלה ולהאמרת מחירי המזון. מנתונים הרשמיים שבידי נציבות זכויות האדם של האו"ם, מאז הידרדרה חוף השנהב לחוסר יציבות ביטחונית נהרגו בה לפחות 462 בני אדם - אולם נראה כי מניין ההרוגים האמיתי גבוה בהרבה. לפחות 52 בני אדם נהרגו בשבוע האחרון.
בתוך כך, פרסמה הערב משלחת צרפת לאו"ם טיוטת החלטה להטלת סנקציות על גבאגבו ועל חוג מקורביו. הדיון בנושא יתקיים בשבוע הבא. בשבוע שעבר אמר גבאגבו כי הוא פתוח למגעים עם אואטרה, אחרי שהאחרון קרא לו לנצל את "ההזדמנות האחרונה" שניתנה לו על-ידי הקהילה הבינלאומית לפרוש מתפקידו.