שתף קטע נבחר

 

קנדה: הממשלה נפלה באי אמון, בחירות במאי

ממשלתו של סטיבן הרפר הופלה על-רקע טענות לעבירות אתיות וכוונתה לחתום על עסקת ענק לרכישת מטוסי F-35. תהיה זו מערכת הבחירות הרביעית בתוך 7 שנים. השאלה הגדולה: האם יתאחדו מפלגות האופוזיציה בניסיון למנוע מהרפר להקים שוב את הממשלה. בראש האופוזיציה: מבקר ישראל מייקל איגנטיף

ממשלת קנדה בהנהגתו של ראש הממשלה, סטיבן הרפר, נפלה הערב (יום ו') בהצעת אי אמון בפרלמנט באוטווה. 156 מחוקקים הצביעו נגד הממשלה, בעוד 145 בלבד הצביעו בעדה. בעקבות כך, יילכו אזרחי קנדה לקלפיות בחודש מאי בפעם הרביעית בשבע השנים האחרונות. 

 

כל מפלגות האופוזיציה לקחו חלק בהצבעה, שבאה על-רקע הטענות כי ממשלת קנדה ביזתה את הפרלמנט בכך שלא דיווחה על העלות המלאה של הרפורמות שהיא מקדמת. בין היתר, מדובר בחקיקות שונות למלחמה בפשיעה, רפורמות להפחתות מסים של חברות. כמו כן, מתחה האופוזיציה ביקורת נוקבת על כוונת הרפר לרכוש 65 מטוסי קרב מסוג F-35 בעלות של 16 מיליארד דולר - עסקה הנחשבת אחת היקרות בתולדות קנדה.

 

סקרי דעת קהל בקנדה מצביעים על-כך שהרפר, שהוביל ממשלת מיעוט, ינצח גם בבחירת הבאת - אולם שוב לא יצליח לזכות לרוב בפרלמנט. עם זאת, פרשנים פוליטיים מעריכים כי הפלת הממשלה עשויה להוביל לאיחוד בין האופוזיציה הליברלית לין מפלגות קטנות יותר, באופן שיאיים מוחשית יותר על המפלגה השמרנית.

 

ב-2008 ניסתה האופוזיציה לבצע את "התרגיל" הזה, אולם הרפר הורה בתגובה על השעיית הדיונים בפרלמנט למשך שלושה חודשים. בפרק זמן זה הוא הצליח לגייס את דעת הקהל נגד המהלך שביצעה האופוזיציה, ובעיקר מתח ביקורת על הברית שכרתו הליברלים עם הגוש המייצג את דוברי הצרפתית במדינת קוויבק.

 

בימים שקדמו להצבעת אי האמון לא פסל מנהיג הליברלים, מייקל איגנטיף, את האפשרות לחבור לגוש הצרפתי גם הפעם. הבחירות, שיתקיימו כאמור במאי, יהיו הראשונות של איגנטיף מאז זכה בראשות הליברלים בדצמבר 2008.

 

איגנטיף, בן 63, נחשב לאחד האינטלקטואלים המובילים בקנדה. הוא מבקר בוטה של ישראל ולמעט היותו פוליטיקאי הוא גם סופר, היסטוריון ואורח קבוע בתוכניות אירוח.

       

הרפר, בן 51, מכהן כראש ממשלה מזה חמש שנים ובמהלך תקופתו הוביל את קנדה לעמדות שמרניות מובהקות והידק עוד יותר את הברית הצבאית עם ארה"ב, בעיקר בכל הנוגע למלחמה באפגניסטן. הוא גם נחשב לאחד מגדולי הידידים של ישראל בעולם. בין היתר, הגדיל את הוצאות הצבא, העמיד את מאבק הריבונות בקוטב הצפוני בראש סדר העדיפויות, והגדיר את קנדה כ"מעצמת על בהתהוות" בתחום האנרגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפר. ידיד גדול של ישראל
צילום: רויטרס
יתמודד בפעם הראשונה. איגנטיף
צילום: AP
מומלצים