שתף קטע נבחר

 

"כיפת ברזל" מגיעה: ראשי היישובים רוצים מיגון

המערכת האמורה להגן על יישובי עוטף עזה והדרום מהרקטות הנורות מהרצועה תיפרס באזור באר שבע. סוללה שנייה תיערך לפריסה באזור אשקלון. ראשי היישובים ייפגשו עם נתניהו ויבהירו: זה לא מספיק, דורשים השלמת מיגון המבנים

מערכת ההגנה האקטיבית "כיפת ברזל " נכנסת לפעולה: מערך ההגנה האווירית יפרוס בבוקר (יום א')  את הסוללה הראשונה של המערכת שאמורה לתת מענה לרקטות מרצועת עזה. הפריסה, סמוך לעיר באר שבע, תימשך כמה שעות. אם לא יהיו אירועים בלתי צפויים, המערכת תוכל להתמודד לראשונה בזמן אמת מול הרקטות של ארגוני הטרור הפלסטינים. ראשי היישובים באזור מוסיפים לדרוש לסיים את מיגון הבתים בעוטף עזה.

 

 

עם זאת, בשלב זה נראה כי הסוללה השנייה רק תיערך לפריסה באזור אשקלון, אך רק בהמשך יוחלט אם אכן תוצב בשטח. לנוכח האי-יציבות ברצועת עזה,

 טרם נקבעה באופן סופי מדיניות ההפעלה של המערכת, ואם יימשך ירי הרקטות לעבר ישראל, קיימת סבירות גבוהה שהמפעילים יקבלו אור ירוק ליירט את הטילים.

 

בשבועות האחרונים ביצע מערך ההגנה האווירית, בראשות תת אלוף דורון גביש, תהליך מואץ לקליטה המבצעית של "כיפת ברזל". במסגרת תהליך זה אף נערך ניסוי רחב בו יורטו רקטות דומות לגראד. במערכת הביטחון מבהירים כי יידרש פרק זמן נוסף עד אשר המערכת תשתלב באופן מלא בפעילות הצבאית. 


ניסוי של מערכת "כיפת ברזל" בשנה שעברה (צילום: משרד הביטחון)

 

כבר כעת מסוגלת מערכת "כיפת ברזל" להתמודד מול איומים בליסטיים. אחד היתרונות שלה הוא יכולתה לנוע מגזרה לגזרה תוך זמן קצר, לפי הערכת מצב והתפתחויות בשטח. מכל מקום, גם אם תופעל המערכת כבר מהיום, ימשיך פיקוד העורף להפעיל אזעקות בכל האזורים המאויימים.

 

ראשי הרשויות: דורשים מיגון

היום אמורים ראשי הרשויות בדרום ועוטף עזה להיפגש עם ראש הממשלה ושר הביטחון. אחד הנושאים שהם מתכוונים להעלות בפני ראש הממשלה הוא הצבת סוללות "כיפת ברזל" באזור. מדובר בנושא שבו

 יש אי בהירות, וראשי הרשויות מתקשים לדעת היכן יוצבו הסוללות ומתי.

 

המועצות האזוריות שער הנגב ואשכול עתרו בנושא לבג"ץ ודרשו לחייב את הממשלה להציב סוללות של מערכת ההגנה בתחומן, במקביל לכך שתשלים את מיגון היישובים בטווח של שבעה קילומטרים מרצועת עזה.

 

גם הפרסומים בימים האחרונים על הצבת שתי סוללות בדרום אינם מספקים את ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר, שאמר: "נכון לעכשיו אנו לא יודעים היכן ומתי יוצבו הסוללות, אבל אנחנו לא נוטעים בכך תקוות רבות. שדה הניסויים אינו דומה למציאות והניסויים המוצלחים אינם ערובה למה שיתרחש בעתיד. אנו דורשים שהממשלה תקיים את הבטחתה להציב את הסוללות ומנגד תשלים את המיגון".

 

ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה: "אני לא חושב שכדאי לדון בכך עכשיו. מחר אנו נעלה את הנושא בפני ראש הממשלה ונגבש עמדה בנושא לאחר שנשמע אותו. מנגד, אני ממשיך לתבוע מהממשלה להגן על שדרות".


הבית ביישוב הלא ממוגן שנפגע אתמול מקסאם (צילום: הרצל יוסף)

 

ממלא מקום ראש עיריית אשקלון, שלמה כהן, העריך שגורם אובייקטיבי הוא זה שיקבל את ההחלטה בנושא. "אני לא חושב שכל ראש עירייה צריך למשוך לכיוון שלו ולבקש את הצבת הסוללות בתחומו. אני מניח שההחלטה תתקבל על סמך האזור והאיומים הנוספים שיש בכל אזור. אני ממשיך להיות בקשר עם גורמי הביטחון בכדי שנוכל לקבל עמדות ברורות בנושא".

 

למרות כל זאת, ראשי הרשויות בדרום הביעו שמחה על הצבת המערכת, אך יודעים שלא זה יהיה הפתרון לבעיה. ראש מועצת אשכול, חיים ילין, אמר כי "ברור לחלוטין כי 'כיפת ברזל' לא יכולה להגן על עוטף עזה.

 אולי רק לעזור. דברים לא צריכים להיאמר ולהיעשות בלחץ תקשורתי. אנחנו הלכנו לבג"ץ כאשר הבנו ש'כיפת ברזל' לא תוכל לתת את המענה המובטח. כמות הטילים והסוללות שצריך כדי להגן על התושבים הוא דימיוני. דרישתנו מבג"ץ ומהממשלה הוא למגן את כל היישובים בעוטף עזה, ולאחר מכן לשים את 'כיפת ברזל' בכל מקום שהם רואים לנכון".

 

מאיר יפרח, ראש מועצת שדות נגב: "מבחינה אובייקטיבית, הייתי רוצה שיציבו את 'כיפת ברזל' במקום בו ישמרו על המקומות האסטרטגיים. מבחינה סובייקטיבית, הייתי רוצה שיציבו את זה כמה שיותר קרוב אלינו. להערכתי הסוללות יונחו במקומות שיש בהם בסיסי צה"ל. אנחנו בעוטף עזה צריכים דבר אחר: או שיהיה לנו מיגון או שתהיה 'כיפת ברזל'. אנחנו רק מבקשים הגנה".

 

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', ביקש לא להתייחס בהרחבה לדילמה, והסתפק באמירה כללית: "אני שמח על ההחלטה להציב את סוללות 'כיפת ברזל' ומקווה שהן ייתנו מענה לירי מכיוון רצועת עזה ליישובי הדרום".

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג, שמוליק חדד ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יירוט רקטה בניסוי המערכת
באדיבות משרד הביטחון
הדמיית מחשב של סוללת "כיפת ברזל"
באדיבות רפאל
מומלצים