"למה לא הציבו את כיפת ברזל קודם באשקלון?"
בעיר הקרובה לעזה ציפו לסדר עדיפויות שונה בהצבת מערכת ההגנה מרקטות. "העדיפו את באר-שבע, כי ראש העיר שלהם צעק הכי חזק", אמרו תושבים. "קיבלנו טילים הרבה לפניהם - היו צריכים לשים קודם כל בשדרות ואחר כך באשקלון". בצה"ל אמרו: זה רק ניסוי, המערכת יכולה "לדלג" למקום אחר
למה לבאר-שבע יש תיכף הגנה ולאשקלון, אליה נורו יותר רקטות - אין? תושבים באשקלון סברו כי במקביל להצבת מערכת "כיפת ברזל" בבירת הנגב, תוצב גם מערכת שתגן על עירם. הבוקר (יום א') הם חשו מקופחים.
רוז'ה חטאב, בעל בית קפה באשקלון, טען כי הלחץ שהפעיל ראש העיר באר-שבע גרם לכך שהסוללה תוצב שם. "הוא הפעיל את כל הכוח שלו, כדי ש'כיפת ברזל' תוצב שם. היתה לו מטרה לקחת את המערכת לפני אשקלון והוא הצליח. מסוכן יותר בעיר הזו, מפני שיש פה מתקנים אסטרטגיים. אבל העדיפו את באר-שבע, כי הוא צעק הכי חזק. אני מקווה שגם התור שלנו יגיע. הוכח שמי שמוחה זוכה".
גל חזיזה מצא הסבר נוסף לסדר העדיפויות של משרדי הממשלה: "ראש העיר שלנו בחר לטייל בחו"ל בימים האלה ולכן מזלזלים בנו ומציבים דווקא את המערכת בבאר שבע".
משה ניסימפור ייזכר כמי שהציג מיצג מחאה בדמות טיל על רכבו במהלך מבצע "עופרת יצוקה". היום הוא נשמע כועס על כך שמערכת הביטחון העדיפה להציב את המערכת בבירת הנגב. "סברתי עד היום שגם באשקלון יציבו את המערכת של 'כיפת ברזל'. אני לא מבין איך קיבלו החלטה, לשים את המערכת דווקא לבאר שבע. זה גרוע. הם מבחינים בין דם לדם. הרי אנו
קיבלנו טילים הרבה לפניהם, ואם כבר היו צריכים לקבוע סדרי עדיפויות, אז היו צריכים לשים קודם כל בשדרות ואחר כך באשקלון".
הוא גם הסביר, כי יש הבדל עצום בין מספר הרקטות שנורו לעבר אשקלון לאלו שהתפוצצו בבאר-שבע. "זה ששם התפוצצו שני גראדים לא אומר הרבה, כי אנחנו קיבלו הרבה יותר. אם תוצב פה מערכת, היא גם תגן על אשדוד. פה זה שתי ערים. העניין הזה הופך אותנו שוב לאזרחים סוג ב'? זה דבר חמור מאוד".
"הם מבחינים בין דם לדם". המערכת בבאר-שבע (צילום: הרצל יוסף)
גם במועצת העיר נשמעו קולות נגד הצבת המערכת בבאר-שבע. חבר המועצה תומר גלאם אמר: "אני מאוד כועס על שיקול הדעת הלא חכם. זה לא הגיוני ולא חכם . אני מקווה שהנהלת העיר תדע להתנהג בהתאם מול הגורמים הרלוונטיים וזה יבוא לביטוי בבחירות, מול הזלזול של ראש הממשלה והשר מתן וילנאי. הם מקבלים החלטות שלא לטובת אשקלון. לוּ ההנהגה שלנו היתה צועקת יותר, ייתכן שהיינו גם מקבלים את המערכת".
סגן ראש עיריית אשקלון, שמעון כהן, היה נחרץ בדרישות ממערכת הביטחון: "אנו דורשים חד משמעית שפריסת כיפת ברזל תכלול את אשקלון
בהיותה יעד מועדף, בשל המתקנים האסטרטגיים שנמצאים בה. כל בר דעת מבין שהיא יעד מועדף. אנו צריכים את הכיסוי הזה ויפה דקה קודם".
בצה"ל הסבירו כי במהלך הימים הקרובים, בעוד המערכת בשלב הניסוי המבצעי, יתבצעו פריסות של המשגרים בכל אותם מוקדים במרחב הדרומי, שאותרו וסומנו מראש בחודשים האחרונים. במסגרת תהליך זה יבחנו היבטים שונים, לרבות תיאום בין המערכות השונות, פעילות הכוחות וסוגיות ביטחוניות.
נכון לעכשיו, אין החלטה היכן תוצב הסוללה, ואם יתפתח מצב שיביא להחלטה להפעלה - תערך הערכת מצב היכן לפרוס את המשגרים. במערך ההגנה האווירית מדגישים כי למערכת "כיפת ברזל" יכולת "לדלג" ממקום למקום בתוך שעות ספורות, כך שעשוי להיווצר מצב בו סוללה תפעל בבוקר באזור מסוים ואילו בצהריים באזור אחר.
במהלך ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להצבת המערכת - אך לא למיקום. "אינני רוצה ליצור אשליה שמערכת כיפת ברזל, שאנו פורסים לראשונה היום, תיתן מענה שלם או מקיף. מערכת כיפת ברזל עדיין בשלב ניסיוני ובכל מקרה אין באפשרותנו לפרוס סוללות שנוכל להגן על כל בית, כל בית ספר, כל בסיס וכל מתקן. המענה האמיתי לאיום הטילים הוא בשילוב של אמצעי תקיפה והרתעה עם אמצעי הגנה, ובעמידה איתנה של הממשלה והציבור. בכל מקרה, ישראל רואה בחמאס הכתובת האחראית בעזה לכל דבר שנורה כלפינו משטח הרצועה".