תרופות לדיכאון בהריון: מי אמר שצריך להפסיק?
מחקר חדש שסיכם 40 מחקרים קודמים בנושא מצא שהתועלת בטיפול בתרופות נגד דיכאון בזמן ההריון עולה על הסיכון לפגיעה בעובר ולמומים מולדים, וברוב המקרים יש להמשיך לקחת אותן. החוקרים: "דיכאון לא מטופל מוביל ללידה מוקדמת"
התועלת שבטיפול בתרופות נוגדות דיכאון במהלך ההריון עולה על הסיכון הנמוך למומים בעובר הכרוך בנטילתן, ויש להמשיך ליטול תרופות אלו גם בהריון, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית וסקר ממצאים של 40 מחקרים בנושא. המחקר הוצג היום (א') בכינוס שנערך במכון ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית בנושא השפעת תרופות וחומרים שונים על התפתחות העובר.
- בקרו בעמוד הריון ולידה
שלנו
עלייה בסיכון למומי לב קלים
10% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מדיכאון ומחרדה ומטופלות בתרופות מעכבות ספיגת סרוטונין ממשפחת ה-SSRI, בהן ציפרלקס, פרוזאק, פרוקסיטין סרטלין ותרופות נוספות. מהמחקר, המסכם יותר מ-5,000 הריונות של נשים שנטלו את התרופות, עולה כי רק כרבע מהעבודות (10 מחקרים) מצאו עלייה של פי שניים בסיכון למומחי לב קלים, אצל נשים הנוטלות את התרופה פרוקסיטין.
שיעור מומי הלב המולדים בכלל האוכלוסייה עמד על 0.6%, ובנשים שנטלו פרוקסיטין הגיע לאחוז אחד. "מדובר במומי לב קלים, שבהם יש חור במחיצה בין חדרי הלב ובחלק גדול המומים הללו מסתדרים מעצמם עד גיל שנתיים-שלוש", הסביר החוקר פרופ' אשר אור-נוי מהאוניברסיטה העברית ומשרד הבריאות.
בפחות מ-10% מהמחקרים נמצא קשר בין נטילת התרופה ציפרלקס לאותם מומי לב קלים.
ההמלצה: להמשיך בתרופות
לדברי פרופ' אור-נוי, "בסך הכל ובהתחשב בעובדה שנשים צריכות לקחת את התרופה הזו והסיכון לעובר אינו גדול, אנו ממליצים בהחלט להמשיך ולקחת את התרופות".
עמיתתו למחקר ד"ר ארנה דיאב ציטרין ציינה כי "רוב המחקרים בתחום לא הצביעו על השפעת התרופות על היווצרות מומים, ורובם תומכים בהמשך שימוש בתרופות שכבר החלו ליטול. סקרנו את נקודות התורפה והחוזק בכל אחד מהמחקרים והגענו למסקנה שבמרביתם אין עלייה בשכיחות מומים מולדים. גם במחקרים שבהם נמצאה עלייה בשכיחות מומי לב הסיכון המוחלט קטן.
"בחינת התועלת מול הסיכון בנטילת התרופות מעלה את המסקנה כי ברוב המקרים יש להמשיך לטפל בתרופות נגד דיכאון. יתרה מזו, כאשר לא מטפלים בדיכאון קיים סיכון מוגבר ללידות מוקדמות והנשים מתפקדות פחות טוב". הסיכון מהשימוש בתרופות, כך מסיקים החוקרים, נמוך והתועלת בהמשך הטיפול רבה לעין ערוך.
"כאשר אישה לוקחת את התרופות הללו מומלץ שתבצע אולטראסאונד של לב העובר, בדיקה הנקראת אקוקרדיוגרפיה, בשבועות 19 עד 21 להריון ואז ניתן לאתר את מרבית המומים", מסכם פרופ' אור-נוי.