שוב ראש מחוץ לשב"ס: "עושים מאיתנו דבילים"
אחרי פסילת גביזון, בשירות בתי הסוהר קיבלו שוב מפקד מהמשטרה. "זו סטירת לחי, בושה, יום שחור. אין בשב"ס אף אחד ראוי?", זועם ראש המטה לשעבר. המפכ"ל בדימוס חפץ: "עושים סיכול ממוקד לכל מינוי, יש תחושה שלא כדאי להתמודד כי זה תמיד נגמר בביזיון"
בשירות בתי הסוהר קיוו עד אתמול שהנה סוף סוף מתגשמת תקווה של שנים, ולראש הארגון ימונה אדם שצמח בתוכו. אלא שההחלטה לפסול את מינויו של גונדר אלי גביזון לתפקיד, ולמנות במקומו את ניצב אהרון פרנקו מהמשטרה, הותירה אותם שוב עם מפקד שמובא ומונחת מבחוץ. "אין היום הרבה חיוכים", סיפר בצהריים (יום ב') גורם בשב"ס על הלך הרוח בארגון.
אחרי ביטול מינויו של גביזון קיוו בשירות בתי הסוהר שאחד משני המועמדים האחרים לתפקיד מתוך השירות - גונדר נזים סביתי וגונדר אבי וקנין - ימונה לתפקיד. הציפיות האלה נמוגו עם מינוי פרנקו, ומי שהחלו את דרכם המקצועית בשב"ס וצמחו בו קיבלו שוב את המסר: הדרגה הגבוהה ביותר חסומה בפניכם.
"כשהייתה בעיה עם מינוי יואב גלנט לרמטכ"ל, לקחו את בני גנץ, מישהו מהצבא, ומינו אותו לתפקיד. כשהייתה בעיה עם
מינויו אורי בר-לב למפכ"ל, לקחו מישהו מהמשטרה, את יוחנן דנינו, ומינו אותו למפכ"ל. אז אם יש בעיה עם גביזון, למה לא לוקחים מישהו אחר מהשב"ס וממנים אותו?", תהה גורם בשירות. אותו גורם אמר כי בעקבות ההחלטה על מינוי פרנקו, שוקלים סביתי ו-וקנין את המשך דרכם בשב"ס.
אי-מינויו של גביזון גרם אכזבה לא רק בצמרת השב"ס, אלא גם בקרב הסוהרים שאינם קצינים. "השר לביטחון פנים הבטיח שהפעם יתמנה נציב מקרב קציני השב"ס, ולא קיים", אמר ל-ynet סוהר. "כל החברים שלי ואני מרגישים לא טוב עם ההחלטה הזו. לא ייתכן שכל פעם יצניחו לנו מישהו מבחוץ לתפקיד המפקד, כאילו שאין בינינו ולו אדם אחד ראוי לתפקיד. זה יום עצוב לכל סוהרי השב"ס".
טוויזר: הרסו את בתי הסוהר
ראש מטה שירות בתי הסוהר לשעבר, גונדר בדימוס שלמה טוויזר, נזכר איך גם הוא הוזכר בשעתו כמועמד לתפקיד, אך לבסוף הונחתה נציבה מבחוץ - אורית אדטו. טוויזר, שמכיר את גביזון היטב מאז היה קצין זוטר ואף פיקד עליו, בטוח שהוא היה האיש הנכון לאייש את התפקיד: "איך מינו אותו למפקד גוש ולמפקד מחוז אם הוא לא ראוי? עם כל הכבוד, השר צריך לומר - החלטתי, אז החלטתי. פעם אחר פעם נכשלים כאן עם מינויים".
טוויזר אמר כי כבר לפני שנים דובר על האירוע שבגינו לכאורה נפסל מינוי גביזון. "האירוע נבדק, הוא קיבל דרגת גונדר, ועכשיו מה? הורסים גוף ציבורי, ולצוד כך אדם ומשפחה... מי ישלם על זה? חורה וכואב לי". הוא הדגיש כי אין הוא מטיל דופי באנשים שהשר מבקש למנות, "אבל - ויש אבד גדול מאוד - זה לא מקצוע שלומדים ביום, ביומיים או בארבע שנים. לא ייתכן שכל פעם מביאים אדם מהמשטרה, נותנים לו דרגה, ואחרי ארבע שנים הוא הולך מבלי שהספיק אפילו ללמוד את המקצוע ומכריז על מומחיותו בתחום".
ניצב פרנקו. "יש אנשים לא פחות טובים בתוך השב"ס" (צילום: גיל יוחנן)
"הרסתם אותנו, הרסתם את בתי הסוהר", מטיח טוויזר במקבלי ההחלטות. "זה יום שחור לשב"ס. חוץ מגביזון יש עוד כמה
קצינים לא פחות טובים מפרנקו בשירות בתי הסוהר, וגם השר אמר שהוא סומך עליהם. למה לא ממנים אותם למפקדי מחוזות במשטרה? רק ההיפך יכול להיות? זו בושה. מה, אנחנו דבילים עד כדי כך?".
טוויזר מדגיש כי מדובר במקצוע קשה בהרבה מזה של שוטר. "פעם קציני המשטרה האלה דיברו עם אסיר? ראו בית סוהר? באו במגע עם התחתית של החברה? זה מאסר עולם בלי שליש לסוהרים, ואת זה אף אחד מבחוץ לא יכול ללמוד אם הוא לא עבר מסלול ארוך. התחושה היא שקיבלנו סטירת לחי ממקבלי ההחלטות".
חפץ: די לחפש בתחתונים
מפכ"ל המשטרה לשעבר, אסף חפץ, נזכר היום בימי כהונתו כמפכ"ל, אז היה שותף להתלבטות דומה שבסופה מונה קצין משטרה בכיר, ניצב עמוס עזאני, לנציב בתי הסוהר. "אז לא היו אנשים מתאימים, פשוט לא צמחו כאלה. בשנים האחרונות הארגון השביח, ואני מאמין שבעתיד הקרוב יהיו אנשים מתוכו שייבחרו", אמר בשיחה עם ynet.
חפץ ציין כי "כל זמן שלארגון יש פוטנציאל להביא אדם מבפנים שיעמוד בראש המערכת, זה עדיף, אבל אם אין אדם ראוי מתוך הארגון - צריך לצאת החוצה. במקרה הזה אני רואה כוונות טובות של אהרונוביץ', שביקש להביא נציב מבפנים, אבל בשל הביטול נראה שאין כרגע בנמצא מינוי ראוי אחר מבפנים. לפעמים טוב גם להביא אדם מבחוץ, לשם רענון וניעור".
אלוף יואב גלנט. "פולשים לפרטיות, עברנו את הגבול" (צילום: גיא אסיאג)
למרות זאת, המפכ"ל לשעבר מתח ביקורת על סדרת ביטולי המינויים בזרועות הביטחון לאחרונה, שכללה גם את ביטול מינוי גלנט והחקירה נגד ניצב בר-לב. הוא כינה זאת "שורת סיכולים ממוקדים של מינויי בכירים". "להערכתי, זה מביא
לתחושה שלא כדאי להתמודד על התפקידים האלה בכלל, כי אתה מתבזה כל פעם מחדש. תראה מה עם מחפשים לך בתחתונים, בעברך".
חפץ סבור כי המערכת המשפטית צריכה להיות אמידה יותר בפני אותם "סיכולים ממוקדים", כפי שכינה זאת. "תראה את בר-לב. לא ברור אם יוגש נגדו בכלל כתב אישום, ושרפו אותו במרוץ למפכ"לות. זה מתסכל גם את המערכת וגם את האנשים שבתוכה. מפשיטים את המועמדים, פולשים לפרטיות, ומגיעים לשאלות כמו אם אמר כן או לא על בעיה אישית מעברו. לי נראה שעברנו את הגבול".