אופטימיות זהירה: הטיגריסים בהודו בסימן עלייה
האם מאמצי הממשלה ההודית וארגוני שימור בינ"ל יצליחו להציל את הטיגריס הבנגלי מהכחדה מוחלטת במדינה? ספירה שנערכה לאחרונה חושפת כי כיום ישנם כ-1,796 חיות בטבע בהודו לעומת 1,411 ב-2007. מירוץ נגד הזמן והציידים
סקר שנערך על ידי רשויות הטבע בהודו מגלה ממצאים מעודדים לגבי מצבה של אוכלוסיית הטיגריסים המקומית. במהלך הסקר ביערות הודו ברחבי המדינה, נספרו לפחות 1,706 טיגריסים בנגליים. מדובר בעליה של 295 חיות לעומת 1,411 שנספרו בשנת 2007, כך בישרו היום (ב') גורמים בממשלה.
שר הסביבה המקומי ציין כי מדובר בחדשות טובות אך הזהיר מפני שאננות במאמצים להציל את הטורף הנדיר מסכנת הכחדה מוחלטת בטבע. הספירה נערכה גם באמצעות שימוש במלכודות מצלמה כדי לתעד את החיות בטבע ובאמצעות בדיקות גנטיות לעשרות טיגריסים ברחבי המחוזות במדינה, בהן עדיין מצויים טיגריסים בטבע. הסקר כלל גם כ-70 טיגריסים בשמורת טבע שלא נכללו בספירה בשנת 2007 וגם שם נרשמה עליה קלה במספרם.
(צילום: WWF-Canon)
האיום העיקרי על הטיגריס: בני האדם
האזורים הכפריים באזור בנגלדש שופעים ביערות מנגרוב עצומים ונחשבים לעשירים במינים רבים של חיות בר. הם מספקים משאבים רבים לקהילות המקומיות החיות בסמוך, אך גם מהווים את אחד המקומות הבודדים בעולם בהם עדיין קיימות אוכלוסיות גדולות של טיגריס בנגלי בטבע. על פי הערכות של קרן הטבע העולמית ("WWF") נותרו בעולם כולו פחות מ-2,000 טיגריסים בנגלים לעומת 3,200 בשנת 2002. הטיגריס הבנגלי נפוץ בחמש מדינות במזרח אסיה: סין, נפאל, מיאנמר, בהוטן ובהודו קיים הריכוז הגדול ביותר של טיגריסים שמספרם הוערך עד כה ב-1,400 פרטים.
הגידול באוכלוסייה האנושית והתרחבות שטחי החקלאות, העצימו בשנים האחרונות את היעלמותם של הטורפים מהטבע. . בעשור האחרון חלה ירידה של 40 אחוז בשטחי המחייה של הטיגריס הבנגלי בהודו. מומחים מעריכים כי אם לא ינקטו רשויות הטבע בהודו בצעדים דרסטיים להגברת האכיפה על ציד ומסחר בלתי חוקי, לטיגריס הבנגלי צפוי גורל מר ביותר. סחר בפרוות החיות ושימוש באבריהם הפנימיים לתעשיית התרופות המסורתיות באסיה.
טיגריס בנגלי שנורה למוות בהודו (צילום: Monirul Khan, ZSL)
מפגשים קטלניים בין טיגריסים לתושבים בסמוך ליערות
בשנים האחרונות נוקטים ארגוני שימור בינ"ל בפעולות כדי לנסות ולהציל את המין הנדיר. בין היתר, החלו בתוכנית לאילוף כלבים בעקבות התגברות מקרי המוות של טיגריסים שטרפו בני אדם בהודו. מדובר בתוכנית בה כלבים אמורים לסייע בהתראה על טיגריסים שנכנסים לגבולות הכפר מהיערות ובכך להגם על שלומם של בני האדם ובמקביל גם על שלומם של הטיגריסים.
עשרות בני אדם נהרגים מדי שנה לאחר שנתקלו בטיגריסים ביערות בהודו ותושבים רבים מצויים בסיכון, לאחר שהם נאלצים לעבוד בסמוך לגבולות היערות, המצטמצמים נוכח פעילות האדם. אחת הבעיות הקשות בהודו היא לשכנע את התושבים המקומיים כי הבטחת הישרדותו של הטיגריס כטורף על ביערות מסייעת לשמור על האיזון האקולוגי של חיות בר באזור ולנפץ את המוניטין הקלוקל לו זכה הטיגריס כ"טורף בני-אדם".
למרות שהחיות נחשבות למוגנות מאז שנת 1974, רבות מהן נהרגות על ידי התושבים כצעד מקדים לפני שיתקפו את בני האדם והקונפליקט בין בני האדם לטיגריסים מחריף משנה לשנה, במיוחד נוכח האמונה הרווחת בקרב רבים מהתושבים כי האמונה הדתית תגן עליהם מפני הטיגריסים. בארגונים ובממשלה מנסים לעודד את התושבים להבריח את החיות ולא לירות בהן.