הצעה לרפורמה: 180 ח"כים, העלאת אחוז החסימה
נשיא העליון לשעבר שמגר מסר ליו"ר הכנסת המלצות שגיבש פורום בראשותו לרפורמה בשיטת הממשל. ביניהן: שיריון גודל הממשלה ל-18 שרים ו-6 סגנים, שילוב מרכיב אזורי בבחירות והענקת זכות קדימה בהרכבת ממשלה לראש המפלגה הגדולה
60 ח"כים יותר, אחוז חסימה גבוה בהרבה, גודל ממשלה יציב - ומרכיב אזורי בבחירות לכנסת. אלו רק חלק מההצעות לרפורמה בשיטת הממשל, שהגיש היום (ב') נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, ליו"ר הכנסת ראובן ריבלין.
העמותה "ישראלים להצלת הדמוקרטיה" מסרה לריבלין את המחקר, שנעשה במשך כשנה וחצי. במסגרת המחקר ריכזה קבוצה של חוקרי משילות נתונים והמלצות, שאושררו על ידי פורום בו השתתפו כ-120 מיוצאי המערכת הפוליטית והשירות הציבורי.
בפורום שעסק בנושא נטלו חלק שלושה שופטי עליון בדימוס, 12 שרים לשעבר, עשרות ח"כים לשעבר, משפטנים, מנכ"לים של משרדי ממשלה, חוקרי משטרים ואנשי מינהל ציבורי. שמגר עמד בראש הפורום.
בין ההצעות המרכזיות במסגרת הרפורמה - הגדלת מספר חברי הכנסת עד 180, העלאת אחוז החסימה ל-4% ושריון גודל הממשלה ל-18 שרים ו-6 סגני שרים. כמו-כן, לראש המפלגה הגדולה תינתן לפי הרפורמה זכות קדימה להרכבת ממשלה, מפלגות שינהלו דמוקרטיה פנימית יזכו לחבילת מימון וישולב מרכיב אזורי בבחירות לכנסת.
עיקרי ההצעות ביוזמה שהוצגה:
- חיזוק המפלגות בסדרת תיקונים, שיעודדו דמוקרטיה פנימית ושקיפות ציבורית, וימנעו זיופים והטיות בהתפקדות ובבחירות הפנימיות במפלגות.
- כל מפלגה תציג על פתק הבחירה את רשימת מועמדיה לכנסת. מפלגה תוכל לפתוח את רשימת מועמדיה לכנסת ולאפשר לבוחרים לכנסת להשפיע ביום הבחירות, במידת מה, על דירוגם.
- העלאה מדודה של סף החסימה עד 4%.
- סדרת תיקונים להשבחת החקיקה בכנסת, לייעול עבודת הוועדות ולשיפור הפיקוח על הממשלה. לחיזוקה המיידי של הכנסת נדרשת הגדלת מספר הח"כים הפעילים (שאינם שרים או סגני שרים). להשגת תפקוד מיטבי תידרש הגדלה עתידית של מספר הח"כים עד 180.
- לחוק יסוד: הממשלה
יוחזר התיקון הקובע כי ממשלה לא תמנה יותר מ-18 שרים ו-6 סגני שרים. למניעת ביטול התיקון, כפי שקרה בעבר, הוא ישוריין.
- עם ההכרזה על תוצאות הבחירות, יוכל ראש המפלגה שזכתה במספר הקולות הגבוה ביותר לגשת להרכבת ממשלתו. זכות הראשונים להרכבת הממשלה תעודד מפלגות להתאגד לקראת הבחירות בגושים פוליטיים ותחזק את המפלגות הגדולות.
- הפלת ממשלה ללא פיזור הכנסת, רק בהצגת ממשלה חלופית.
- יוגדרו מחדש יחסי השרים והפקידות הממשלתית הבכירה.
- ישולב מרכיב אזורי (יחסי) בבחירות לכנסת. המדינה תחולק למספר מוגבל של אזורי בחירה, על פי מתווה נפות משרד הפנים. כל אזור ייוצג בכנסת לפי מספר בעלי זכות הבחירה בו. ייתכן שילוב בין ספירת קולות אזורית לארצית. בחירה באזורים תחזק את הקשר בוחר-נבחר ותיתן ביטוי למיעוטים ולמגזרים.
השופט שמגר אמר כי "דמוקרטיה פרלמנטרית היא שיטת הממשל אשר ישראל צריכה לטפח, ועם זאת הפורום הזה חושב
כי שיטת ממשל של דמוקרטיה פרלמנטרית איננה חסרת משגים, שגיאות או ליקויים. את אלה עלינו לגלות בזהירות, בשיקול דעת ולעשות תיקון, במידה ויש לנו דבר טוב יותר".
הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין-שחק, יו"ר עמותת ישראלים להצלת הדמוקרטיה, אמר כי "אף שהדמוקרטיה הפרלמנטרית שלנו צלחה משברים קשים, נראה כי בשנים האחרונות היא נחלשת. לא רק המשברים היומיומיים מכבידים על תפקודה, אלא המבנה עצמו מתקשה לשאת בעומס. כמו כל מבנה, גם שיטת הממשל זקוקה מעת לעת לבדק בית מקיף - ולא כדי להחליפה, כי אם לחזקה".