לא לוקחים כסף: רק חצי מהעולים ביקשו מס שלילי
מחקר בכנסת חושף את שיעורי מימוש הזכאות הנמוכים למס הכנסה שלילי: 48% מקרב העולים, ועוד פחות בקרב כלל האוכלוסיה. ח"כ דנון: "רבים לא מממשים את זכאותם בשל חוסר ידיעה, ומיליוני שקלים נשארים בקופת המדינה"
רק כמחצית העולים הזכאים למענק מס הכנסה שלילי מימשו את זכאותם ב-2007 - שהיא השנה הראשונה של המענק. כך עולה ממחקר שפרסם הצוות המלווה את התכנית. מהמחקר עולה, כי המצב בקרב העולים אף טוב יותר לעומת הזכאים במגזרים אחרים, ושיעור המימוש של מס ההכנסה השלילי בקרב העולים גבוה במעט בהשוואה לאוכלוסיות אחרות.
בידי החוקרים אין נתונים על השנתיים הבאות אין, ולרשות המסים אין נתונים זמינים אחרים. הרשות טוענת כי להפקת המידע נדרש עיבוד מיוחד של מחשב הרשות אך הוא איננו מופק בגלל עלותו הגבוהה.
מידע זה מסר היום (ב') מרכז המחקר והמידע של הכנסת לוועדת העלייה והקליטה של הכנסת בדו"ח בדיקה שערך על מימוש הזכאות למענק המס השלילי של העולים החדשים. הדו"ח מצא ליקויים בהפצת המידע על קיומו של המענק לציבור העולים בפעולות ההסברה אותן עורכת רשות המסים במטרה להעלות את שיעור המימוש של הזכאות.
מתברר כי פנייה יזומה לזכאים פוטנציאליים בדיוור ישיר עם המידע על התכנית נעשית רק בשפה העברית ולא בשפות אחרות. במוקד שירות הלקוחות הטלפוני של רשות המסים, המשיב על שאלות בעניין מס הכנסה שלילי, אין כיום נציג שירות דובר אמהרית, שהיא שפת העדה האתיופית. נציגי שירות דוברי שפות אחרות, כמו רוסית וערבית, קיימים.
רוני סרי לוי, בכיר ברשות המסים, הגיב בוועדת העלייה והקליטה על ממצא זה של הדו"ח וטען כי הרשות פרסמה מכרז למוקדן דובר אמהרית בתנאי העסקה של סטודנט אבל איש לא הגיש את מועמדותו למשרה. חברי הוועדה תקפו אותו על כך שהרשות לא ביקשה את עזרת משרד הקליטה, אשר מעסיק עובדים דוברי אמהרית. על כך לא היה מענה בפיו.
מדוע לא מפרסמים בלשכות התעסוקה?
מרכז המחקר והמידע ערך את הבדיקה לבקשת ועדת הקליטה. הוא מצא כי קמפיין פרסומי רחב של הרשות נערך בתשדירים ובמודעות בתקשורת האלקטרונית והכתובה במספר שפות אבל עם קבלת ההחלטה על המענק לפני מספר שנים. באתר האינטרנט של הרשות יש גם עלוני הסברה מקוצרים ברוסית ואמהרית. אבל סימולטור שבעזרתו ניתן לבדוק מי עומד בתנאי הזכאות פועל באתר הרשות רק בשפה העברית.
עוד נמצא בבדיקה כי עלוני מידע מפורטים שהפיקה הרשות בשפות שונות מופצים בדרך כלל רק בלשכות של הרשות ורק לפי דרישה. מי שלא יודע על המס השלילי גם לא הולך לשם. רק לאחרונה הסדירה הרשות את הפצת העלונים דרך סניפי הדואר בעיקר באזורים שיש בהם ריכוזים משמעותיים של אוכלוסיות עולים.
נוסף על כך רק בימים אלה נבחנת האפשרות להפיץ את העלונים גם בלשכות התעסוקה. לשכות אלה הן הכתובת הטבעית של מובטלים הנשלחים לעבודה בשכר נמוך, והם זכאי מענק המס. כותבת הדו"ח אורלי אלמגור-לוטן, מדגישה את השאלה: "מדוע עד כה לא נוצל הערוץ הזה של שירות התעסוקה להעברת המידע לזכאים שבהם עולים חדשים לא מעטים".
עד השנה הזאת הגביל החוק את תוכנית מענק המס למספר האזורים שבהם הופעלה תכנית ויסקונסין. התברר בבדיקה כי פעולות הסברה והדרכה ממוקדות שנערכו למשתתפי התכנית בנצרת עלית ובכפר הערבי עין מאהל הצליחו ושיעור המימוש של הזכאות היה גבוה יחסית - 58%. "ניתן היה ליצור שיתוף פעולה מובנה כזה גם למשתתפים התכנית באזורים אחרים כגי להבטיח שכל משתתף יקבל סיוע לבקש את המענק", מעיר הדו"ח.
הדו"ח מציין כי בחוק מס הכנסה שלילי אין הגדרה מיוחדת לעולה חדש כלומר אין לכך השלכות לעניין הזכאות למענק. על רקע זה גוברת החשיבות של ההסברה הממוקדת למגזר העולים בעיקר כשהמענק לא משולם אוטומטית ועובדים המבקשים לקבלו צריכים להגיש בקשה בסניפי הדואר, שם מחלקים את עלוני ההסברה בשפות שונות רק לאחרונה.
הצעה: לאפשר לעולים לבקש מענק 7 שנים לאחור
ככלל המענק ניתן באחור של שנה, למפרע, על השנה שקדמה לבקשה. תהליך מסורבל לעולים שטרם התאקלמו בביורוקרטיה הישראלית. עם זאת המחקר המלווה מציין כי שיעור העולים במקבץ אזורי התוכנית היה 26% מהאוכלוסייה אבל שיעור מימוש הזכאות של העולים היה 48% לעומת 45% מהזכאים האחרים ו-49% מקרב הזכאים הערבים.
בבדיקת הכנסת נמצא כי בקרב משפחות חד-הוריות של עולים זכאים היתה נטייה רבה יותר לבקש את המענק מאשר בקרב משפחות עולים שלמות עם ילדים. עולים זכאים בני 55 ומעלה ביקשו את המענק בשיעור גבוה ב-9% מהזכאים הוותיקים והערבים שמימשו את זכאותם.
מהדו"ח עולה קצב הטיפול האיטי בתביעות למענק של כלל הזכאים על פי נתוני המחקר המלווה: כ-52 אלף תביעות הוגשו ב-2008/9 לגבי שנת המס והמחקר -2007. מתוכן אושרו כ-29 אלף ונדחו כ-20 אלף. כ-3,000 בקשות היו בטיפול בעת המחקר. בסך הכל שולמו כ-74 מיליון שקל. המענק הממוצע היה 2,560 שקל לשנה או 213 שקל לחודש.
"השאיפה שלנו היא להגיע ל-100% של בעלי פוטנציאל הזכאות", אמר סרי לוי לוועדת העלייה והקליטה. עם זאת הוא הודה כי יוזמת הדיוור הישיר עם המידע על התכנית לא הגיעה לשליש מהפוטנציאל שמנה 120 אלף איש, כלומר 40 אלף לא קיבלו את הפנייה מסיבות שלא נמסרו לוועדה.
יו"ר הועדה, ח"כ דני דנון (ליכוד), אמר בסיכום כי "הדיון נערך בעקבות מאות פניות ליו"ר הוועדה של עולים שלא ידעו על זכאותם בגלל הפרסום הלקוי של רשות המסים. רבים לא מממשים את זכאותם להחזר מס בשל חוסר ידיעה, ומיליוני שקלים נשארים בקופת המדינה. בכוונתי להגיש הצעת חוק חדשה שתאפשר לעולים לבקש את המענק עד 7 שנים למפרע במקום שנתיים לפי החוק הקיים".