אטיאס: ישראל צריכה 40 אלף יחידות דיור בשנה
שר השיכון, אריאל אטיאס, אמר בדיון בוועדת הכלכלה כי "מגמת עליית מחירי הדירות הגיעה בעקבות מחסור בהיצע הקרקעות, אנחנו עושים מאמצים כבירים להגדיל את המלאי". לאחר מכן תקף את האוצר: "אתם מקצצים את הסיוע לחלשים"
"מגמת עליית מחירי הדירות הגיעה בעקבות מחסור בהיצע הקרקעות" - כך אמר הבוקר (ג') שר השיכון, אריאן אטיאס בדיון בוועדת הכלכלה בנושא מצוקת הדיור. "אנחנו עושים מאמצים כבירים להגדיל את מלאי הקרקעות. בישראל יש צורך בכ-40 אלף יחידות דיור בשנה. היינו בממוצע של 20 אלף יחידות דיור, אנחנו ב-34 אלף, ואני חושב שהיעד שלנו לפחות ב-2011 הוא להגדיל שוב את הרף הזה".
- נתניהו: 50 אלף דירות יאושרו תוך 18 חודשים
- "אין פיתרון קסם לדיור, הרפורמה לא אפקטיבית"
- תוכנית הדיור: הצעירים ספקנים, העיניים לחו"ל
הוועדה דנה הבוקר בתוכנית הממשלה להקים ועדות דיור לאומיות (וד"לים), וכן בסוגיות הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל והדיור הציבורי. הישיבה הועברה בשידור חי ב-ynet. בפתח דבריו התייחס אטיאס לסוגיית יישום חוק מנהל מקרקעי ישראל, ואמר כי דרוש שינוי מבני במנהל, אולם הדבר אינו מתקדם כיוון שהוחלט שהרפורמה תהיה תלויה בהסכם קיבוצי עם העובדים.
"הדבר הכי חשוב למנהל זה לעשות רפורמה ארגונית מבנית", אמר, "ברגע שנתנו שורה בחוק שעד שאין הסכם קיבוצי אין רפורמה, זה אומר שאי אפשר לעשות כלום... היו למעלה משבעה דיונים עם ראש הממשלה, עשרות דיונים שלי עם אגף תקציבים, ההסתדרות והנושא הזה של הרפורמה נכון לרגע זה לצערי לא מתבצע.
"אני חושב שאזרחי ישראל נפגעים מזה בגלל שאנחנו לא יכולים לבצע הרבה דברים שאנחנו רוצים ויכולים. אני חושב שזו היתה טעות להכניס את השורה הזו בחוק, שנותנת כוח רב מדי למישהו להחליט מתי תהיה רפורמה ומתי לא. .
אטיאס לאוצר: "אנחנו בידיים שלכם"
אטיאס הדגיש, כי יש צורך בגמישות ניהולית במנהל מקרקעי ישראל, "שלא תהיה מציאות שכל עובד שנכנס נמצא שם עד הפנסיה. זה יכול להתאים בפקידות ברמות נמוכות. זה לא יכול להתאים בתפקיד שמחזיק קרקעות בהיקפי עסקאות גבוהים. הגמישות הניהולית חשובה מאין כמוה".
שר השיכון האשים כי האוצר טרפד למשרדו תכנית לחייב קבלנים שיקבלו קרקע מהמנהל לבנייה למגורים, להקצות 5% מהדירות לדיור הציבורי לנזקקים."אנחנו לא רוצים לבנות שכונות מצוקה, כמו הדיור הציבורי שהיה בעבר, אלא שכונות מעורבות מבחינה חברתית", אמר השר, וגילה כי את המחיר המלא של הקצאת הדיור הציבורי הקבלנים יוכלו לגלגל על מחירי הדירות שיקנו בעלי אמצעים. "הם מגלגלים למחירי הדירות את עלות הכבישים והגשרים שמחייבים אות לממן, כך שאין להם בעיה לגלגל גם את מחירי הדיור הציבורי".
אטיאס אמר כי אין זו היוזמה היחידה של משרדו, במטרה להקל את מצוקת הדיור שהאוצר מכשיל. "החוק מאפשר לנו לבנות דירות לדיור הציבורי ועצרתם אותנו", הוא הטיח בנציג האוצר, שלא הכחיש כי הם אכן עצרו את מכירת הדיור הציבורי ומעדיפים לעזור לנזקקים בסיוע בשכר הדירה.
"אתם מפעילים את המנופים שלכם על ועדת הכספים ואנחנו בידיים שלכם", הוסיף השר. "אם אתם מקצצים לנו את התקציבים, אתם מקצצים את הסיוע לחלשים, ואם שר האוצר לא חותם על כל דבר שאנחנו מוציאים הכל חסר משמעות. אתם לא ראשונים שרוצים לחסל את הדיור הציבורי".
"אפשר גם אצלנו להבעיר מדינה בלחיצת כפתור"
הח"כ לשעבר, רן כהן, שיזם את חוק מכירת הדיור הציבורי לדיירים, טען כי באוצר הצטברו 2.6 מיליארד שקלים ממכירת הדירות והממשלה לא בנתה דירות ציבוריות חדשות, כפי שנדרשה בחוק. "אתם החזרתם לפדרציות היהודיות בארצות הברית 800 מיליון שקלים מהסכום הזה, כהחזר לתרומות שלהם לבניית השיכונים. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שכסף לעניים הלך לעשירים באמריקה, במקום ההפך", אמר כהן.
חבר הכנסת יצחק וקנין (ש"ס) אמר כי "מצוקת הדיור רק מחריפה את המשבר החברתי ובמצב החדש במזרח התיכון, אפשר גם אצלנו להבעיר מדינה בלחיצת כפתור".
יו"ר הועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, אמר שדיון כזה אפשר לסכם רק "בשתיקה רועמת", אך הזהיר את האוצר כי אדישותו תגרום לכך שבכנס הקיץ של הכנסת יעברו חוקים פרטיים לסבסוד משכנתאות ועזרה אחרת לנזקקי הדיור אם האוצר לא יבוא קודם עם יוזמות משלו. "אנחנו לא נרד מהנושא, אך גם לא מחכים לתשובות האוצר אלא רק לצעדים שלו".
התוכנית: 50 אלף יחידות תוך 18 חודשים
בתחילת החודש הציגו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר השיכון אטיאס ושר הפנים אלי ישי, את פרטי תוכנית החירום להאצת הבנייה למגורים במטרה לעצור את עליית המחירים. הם הגדירו את התוכנית כ"מסלול מהיר עוקף בירוקרטיה".
במסגרת התוכנית יובאו לאישור מהיר תוכניות להקמת כ-50 אלף יחידות דיור בתוך 18 חודשים. התוכניות יאושרו ב"וועדות דיור לאומיות" (וד"לים) שייפעלו כוועדות משנה של ועדות התכנון המחוזיות ויעסקו אך ורק בתוכניות בנייה ומגורים, ולא ימתינו בתור יחד עם עוד מאות תוכניות אחרות של בנייה למסחר ולתשתיות.
נתניהו אמר, כי עליית מחירי הדיור בשנתיים האחרונות היא תוצאה של מחסור בהיצע ושיווק של קרקעות מתוכננות לבנייה ומגורים כתוצאה מהליכים בירוקרטיים ארוכים".
ראש הממשלה הדגיש, כי התוכנית היא "המענה הטוב ביותר למצוקת הדיור. חייבים לפרוץ את מעגל התייקרות הדיור כדי לתת פיתרון מהיר ומיידי לזוגות צעירים ומשפחות צעירות ולסבל שנגרם להם. הרפורמה תוביל לשינוי דרסטי תקדם את ישראל שהיא אחת המפגרות הגדולות במדינות העולם בתחום זה. התוכנית אמורה להיות הסופרטאנקר נגד הבירוקרטיה".
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות