שתף קטע נבחר

מסתננת מניגריה: אל תחזירו אותי לשם, יהרגו אותי

ישראל צפויה לגרש אזרחית ניגריה שהגיעה לארץ עם בנה בן השלוש וכלואה כעת במתקן בנתב"ג. לטענתה, השבתה לארץ מולדתה מהווה סכנת חיים לה ולבנה. ביהמ"ש מעכב בינתיים את הגירוש. רשות ההגירה: "היא הסתננה לארץ, ניתן להרחיקה"

משמעות הגירוש היא גזר דין מוות? תושבת ניגריה שהגיעה לישראל דרך מצרים עם בנה, לאחר שעברה סדרה של התעללויות ועבירות מין, נעצרה וכעת היא מתחננת למנוע את גירושה הצפוי לניגריה: "אם אגורש לארץ מוצאי, אני ובני צפויים לסכנת חיים". אמש (יום ג') הוציא בית המשפט המחוזי צו ביניים המונע את גירושם מישראל, עד לדיון בעתירה שהגישה מ' בסיוע עמותת "אנו פליטים". 

 

מ' כלואה בימים אלה במתקן הכליאה שבנמל התעופה בן-גוריון, ביחד עם בנה בן השלוש, והם מועמדים לגירוש מהארץ. השניים היו כלואים במשך ארבעה חודשים, מאז הגיעו לישראל, במתקן "סהרונים" שבנגב, ולפני כשבוע וחצי הועברו למתקן בשדה התעופה. מאז שנכלאו לא טופלו האם ובנה בשום צורה על-ידי רשויות הרווחה.

 

בעתירה שהגישה מגוללת מ' כיצד היא ובנה נפלו קורבן לעבירות מין, לאונס ולהתעללות במהלך שהותה בסיני, וכן היא מתארת את הסכנה הצפויה לה בארץ מולדתה. לטענתה, אם תחזור לניגריה ישנו איום מוחשי על חייה ועל חיי בנה.   


"הילד צריך טיפול, לא לשהות בכלא". המתקן בנתב"ג (צילום: אופיר קטון)

 

מ' בת ה-27 נישאה בניגריה לבן שבט יריב, נישואין שעוררו תרעומת בקרב משפחתה של בעלה. בני הזוג ברחו למצרים וגרו בקהיר, אולם כשבעלה חזר לביקור בניגריה ב-2008 הוא נהרג בתאונת דרכים ו-מ' נותרה לבדה. בעתירתה היא מספרת כי לאחר מות בעלה הגיע אחיו לקהיר ואיים עליה כי יהרוג את בנה, מכיוון ש"הדם של אמו זורם בו ויש למחוק את החרפה שקיומו ממיט על המשפחה".

  

בעתירה מסבירה מ' כי בשלב זה, בסיוע מעסיקתה, היא ברחה ממצרים ביחד עם בנה והגיעה לסיני, שם פגשה את אחיה של המעסיקה. האח דרש מ-מ' לשלם לו כסף על מנת שיבריח אותה לישראל, למרות שהיא לא ביקשה לחצות את הגבול. היא הסבירה לו שאין לה כסף, ובתגובה הוא היכה אותה, אנס אותה מספר פעמים וכן תקף את בנה.

 

"הילד במצב קשה מאוד"

בתום 15 חודשים של התעללות הבין האח ש-מ' ככל הנראה לא תשלם לו, ומשהשלים עם כך שאין לה כסף צרף אותה לקבוצה של מסתננים שחצו את הגבול. מיד לאחר שעברה את הגבול נעצרה מ' ביחד עם בנה הפעוט והשניים הועברו למתקן הכליאה "סהרונים". 

 

עו"ד יפתח כהן, היועץ המשפטי של עמותת "אנו פליטים", הגיש יחד עם עו"ד עומר שץ את הבקשה לצו מניעה. הוא פגש ב-מ' וסיפר כי היא "בוכיה והמומה שמישהו בכלל נחלץ לעזרתה. הילד בן השלוש נמצא מאחורי סורג ובריח מאז שהגיע לארץ, מבלי שיראו אותו פסיכולוג או עובדת סוציאלית. הפנים שלו חתומות והוא שתקן. הוא במצב מאוד קשה. ילד בן שלוש שעבר את כל הרעות האלו צריך להיות מטופל ולא לשהות בכלא".

 

עוד סיפר עו"ד כהן, כי במתקן הכליאה בנתב"ג לא איפשרו לו לפגוש את מ', ורק בהתערבות בית המשפט אושרה הפגישה. "לדעתי ההתנגדות החריפה שלה לגירוש מישראל היא ראייה שיש סכנה גדולה לחייה בניגריה", טוען עורך הדין. "משפחת האב רדפה אותה ואיימה עליה ברצח, ולטענתה יש סכנה גדולה מאוד לחייה אם תשוב לניגריה".

 

דוברת רשות האוכלוסין וההגירה, סבין חדד, מסרה בתגובה: "האשה עברה את כל תהליכי השפיטה בבית הדין למשמורת ונמצא כי היא יכולה להיות מורחקת מהארץ. מדובר באשה שהסתננה לארץ. כרגע יש צו של בית משפט המונע את הרחקתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המשפט הוציא צו מניעה לגירוש. פליטים בכלא, ארכיון
צילום: רויטרס
בכלל לא רצתה להגיע לישראל. פליטים אפריקנים, ארכיון
צילום: AP
מומלצים