אולימפוס XZ-1: מצלמה קטנה עם צמצם גדול
מצלמת האולימפוס XZ-1 מצליחה לספק אפשרות צילום במקומות בהם מצלמות קומפקטיות אחרות מתקשות. צילמנו איתה ביום ובלילה כדי לבדוק האם החיישן והצמצם הגדולים הופכים אותה למצלמת כיס מהדור הבא
<< עוד ב-dtown: מקולים עם כניסה מכובדת - Wharfedale Diamond 10.6
יש מספר נקודות בהן רוב המצלמות הקומפקטיות אינן מצליחות להרשים, צילום בתאורה חלשה מהווה אחת מהן. נקדים את המאוחר ונגלה כבר בהתחלה: החולשה הזאת תקפה הרבה פחות עבור מצלמת ה-אולימפוס XZ-1, שמתמודדת עם האתגר בעזרת חיישן מעט גדול מהממוצע ועדשה עם צמצם גדול. כמובן שמצלמה זו מתאימה בהחלט גם עבור סוגי צילום אחרים, לכן לקחנו אותה לסשן צילומים ולא רק בתנאי תאורה חלשה.
צמצם גדול, למה זה טוב?
חברת אולימפוס פועלת בתחום הצילום מזה שנים רבות ומצליחה להציג מדי פעם דגמי מצלמות מעניינים במיוחד. כך גם המקרה עם מצלמה זו, שמאפשרת לחיישן הגדול יחסית לקבל כמות אור רבה דרך העדשה. זוהי נקודה חשובה, במיוחד כשרוצים לצלם במצב תאורה חלשה - ויש לא מעט מקרים כאלו, כמו למשל בצילום במקומות סגורים כמו במשרד או בבית, ביום מעונן וגם בערב.
בדגם XZ-1, עדשת המצלמה מאפשרת קבלת יותר אור בעזרת פתיחת צמצם גדול של F1.8 בצד הרחב של העדשה (28 מ"מ) וקצת פחות מזה - F2.5 בצד הצר של קצה הזום (112 מ"מ). זה מאפשר להסתפק בערך ISO נמוך יחסית, כך שפחות רעש דיגיטלי יופיע בתמונה, בנוסף, זה גם מאפשר לבחור זמן חשיפה קצר/מהיר יותר בהשוואה למצלמות עם צמצם סגור – מה שמתבטא בתמונות חדות הכוללות פחות טשטוש שנובע מתזוזה של מצולמים בתמונה.
עיצוב
בדומה לרוב המצלמות הקומפקטיות מודרניות, גם במצלמה זו יש צג גדול (3 אינץ'') שתופס את מרבית גב המצלמה. זהו צג AOMLED מתוצרת סמסונג אותו כבר הכרנו ואהבנו במצלמות של סמסונג, גם במקרה הזה אהבנו את הצג, שהפגין תמונה בהירה וחדה.
מימין לצג ממוקמים לחצני השליטה, שכוללים לחצן ייעודי לצילום וידאו. הם נוחים לשימוש ומרווחים האחד מהשני. גם הלחצנים בחלק העליון מספקים תגובה טובה ומשדרים איכות – כולל מתג שינוי הזום וגלגלת השליטה על העדשה (תכונה שאנחנו פוגשים ביותר ויותר מצלמות לאחרונה).
למצלמה יש פלאש פנימי, אך אין עינית אופטית או אלקטרונית במקביל לצג המידע הגדול. ניתן להוסיף עינית אלקטרונית או פלאש חיצוני - אביזרים שמגיעים ממשפחת מצלמות ה- PEN. מבנה המצלמה קשיח ובנוי היטב, נראה שיחזיק מעמד היטב בארנק או בתיק צד קטן, לכיס המכנס כבר לא נצליח לדחוק אותה.
תפעול
תוך פחות משניה אחרי רגע הפעלת מתג ההדלקה, ה-Olympus XZ-1 כבר מוכנה לצלם. תגובות מהירות אלו המשיכו גם בזמן השימוש בתפריטים ובעת הבחירה במצבי ההפעלה השונים.
חשוב להזכיר שבמצלמה זו - כמו בשאר דגמים אחרים של אולימפוס שמיובאים לארץ ע"י אלודה - התפריטים מוצגים בשפה העברית (וגם שפות נוספות), מה שמהווה נקודת זכות חזקה. בנוסף, התפריטים מוצגים באופן פשוט וברור, ללא הרבה משחקי גרפיקה אותם ניתן למצוא אצל חלק מהמתחרים.
כמצופה ממצלמה עכשווית, יש בה מנגנון זיהוי פנים, בחירה במצבי צילום שונים, סצנות מוגדרות מראש ובנוסף גם מצבי צילום ידניים וחצי אוטומטיים כמו מצב A (עדיפות שליטה על מפתח הצמצם), S (עדיפות שליטה על זמן החשיפה), מצב M (ידני לגמרי) וכן מצב C (הגדרות משתמש). בזמן שימוש במצבים אלו, ניתן בעזרת טבעת העדשה וגם בגלגלת האחורית לשנות ערכים ולקבל מידע ממד חשיפת האור או נתונים נוספים על הצג.
עדיפות לגוף עגלגל
באופן כללי, ניתן לומר כי תפעול המצלמה במצבי הצילום השונים הוא נוח, אך האחיזה בגוף המצלמה הייתה משתפרת יותר עם הוספת גריפ בקדמת המצלמה. לצערנו, רוב היצרניות מעדיפות עיצוב בקווים נקיים בתמורה לויתור על אפשרות אחיזה נוחה.
קבצי תמונה
מצלמה זו, שומרת את התמונות בגודל 10 מגה פיקסל (כל הכבוד על אי הכניעה למירוץ הפיקסלים!) בפורמט JPG או בפורמט RAW, עבור מי שמעוניין בעיבוד בתוכנה חיצונית מבית אולימפוס או אדובי לדוגמה. התמונות נשמרות על כרטיס זיכרון SD – גם מסוג SDHC לנפחים גדולים במיוחד. סוללת המצלמה נטענת בתוך המצלמה בחיבור כבל USB מיוחד ולא סטנדרטי, מה שאומר שצריך לקחת אותו איתנו לטיול. במהלך תקופת המבחן, הסוללה הספיקה לצילום של כ- 220 תמונות, כולל שימוש בזום, הצגת תמונות וגם צילום קטעי וידאו.
צילום
כפי שידוע לכל צלם חובב, כדי לצלם תמונות דבר ראשון יש לפקס את העדשה על האובייקט הנבחר. הפוקוס האוטומטי ב- XZ-1 פועל כהלכה לרוב, אך בתאורה חלשה יחסית וממרחק קרוב הפוקוס לפעמים מפספס. בנוסף, צריך להעביר את העדשה למצב ממקרו כבר במרחק שהינו גדול המקובל, ומה שמוגדר בדרך כלל כמרחק סטנדרטי של מקרו, מוגדר כאן כ- "סופר מקרו". בנוסף, מצב צילום רציף, מאפשרת לצלם בקצב של כשתי תמונות בשנייה.
איכות תמונה
לפעמים, אפילו שילוב של עדשה איכותית וחיישן גדול לא מספקים בהכרח את הסחורה - זה לא המצב כאן. הרוב הגדול של התמונות היו באיכות טובה מאוד (יחסית למצלמה קומפקטית), כל עוד מדובר על צילום עם ISO (אסא) נמוך, התמונות יצאו חדות ונקיות, בצירוף צבע וחשיפה מצוינים. היא מסוגלת לצלם ב- ISO נמוך גם בתאורה יחסית חלשה. כאשר ערך ה- ISO עולה מעל 400, המצלמה נוקטת בעיבוד והחלקת רעשים מעט אגרסיביים בכדי לקבל תמונה פחות גרעינית, וזה בא על חשבון אובדן חלק מהפרטים.
מלבד זאת, מייצב התמונה מתגלה כיעיל למדי והשילוב עם צמצם גדול (שמאפשר לבחור במהירות תריס מהירה יותר), מביא לרוב לתמונות חדות גם במצב בו יד הצלם אינה יציבה או כאשר המצלמה עצמה נמצאת בתנועה.
וידאו
צילום וידאו הפך לחובה בכל מצלמה קומפקטית. האולמיפוס מספקת יכולת וידאו בהפרדה גבוהה (HD) ברזולוציה של 720X1280 ובקצב של 30 תמונות בשנייה (30 FPS). ניתן להשתמש בזום האופטי בזמן הווידאו כיוון שרחש המנגנון מתגלה כשקט יחסית, אבל רק חבל שאיכות הוידאו מקבלת ציון "סביר" בלבד, ואינה באותה רמה של צילום הסטילס.
סיכום
XZ-1 של אולימפוס איננה מצלמה מהסוג הזעיר שנכנס לכיס המכנס, אבל היא קטנה מספיק לנשיאה בארנק או בכל תיק סטנדרטי. להבדיל ממצלמות קומפקטיות רבות, יש לה יכולת צילום באיכות טובה מאוד, גם בתאורה לא ממש מוצלחת. גודל הצמצם בעדשה נדיר בקטגריה הזו. בנוסף, ניתן להפעיל אותה בקלות יחסית והגוף שלה בנוי באופן איכותי וקשיח.
ציון:
מחיר: 2,990 ש"ח
אחריות: של אלודה - שנתיים (+ שנתיים נוספות לחברי מועדון הלקוחות).
המצלמה מגיעה עם שתי סוללות ליתיום ושני כרטיסי זיכרון.
בעד: צמצם עדשה גדול, איכות תמונה ב- ISO נמוך (צבעים וחדות), קלות שימוש, ממשק עברי.
נגד: לא זולה, מתאם מטען USB לא סטנדרטי.
תמונות דוגמה - אולימפוס XZ-1
מפרט טכני – Olympus XZ-1 Review
גדול תמונה אפקטיבי: 10MP
גודל חיישן: 1/1.63 אינץ'
סוג החיישן: CCD
ISO - ערכים: 80,100, 200, 400, 800, 1600, 3200
זווית רחבה: 28 מ"מ
זום אופטי: 112 מ"מ - 3X
מיצב תמונה: כן
צמצם: F1.8 – F2.5
Min shutter 60 sec
Max shutter 2000/1 sec
פלאש פנימי: כן
חיבור פלאש חיצוני: קיים
וידאו: 640 x 480 (30 fps), 1280 x 730 (30 fps)
שלט רחוק: לא
טיימר: 12 - 2 שניות
כרטיס זיכרון: SD/SDHC
מסך AMOLED "3
מספר פיקסלים במסך: 614,000
USB 2.0
HDMI: כן
Wireless לא
GPS: לא
סוללה: Lithium-Ion Li-50B rechargeable battery & charger
משקל: 275 גרם ללא סוללה
מידות: 42x65x114 מ"מ
סייע בהכנת הכתבה: שי ברון.
לסקירת אולימפוס XZ-1 ב-dtown >>